NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Idén is megtartották a Szent Márton-temetőben a 48-as megemlékezést

Lassan 20 éve már hogy Torjay Valter megszervezte az első ilyen tiszteletadó eseményt a temetőben. Töretlenül fent tartja a városban ezt a hagyományt.

Idén volt a huszadik éve hogy március 14.-én megemlélkezést tartottak a Szent Márton Temetőben. Számos 1848-as katona nyugszik itt, ezen alkalmmakkor a nemzeti ünnephez közeldvén, ő rájuk emlékeznek a résztvevők.

A galériához kattintsona képre!
fotó: Kovács Dávid

Immár második alkalommal kaptak helyet a koszorúk a Hübner család mauzóleumának falán, ez a kripta a temető egyik legértékesebb építészeti emléke. A családi sírbolt Hübner János 48-as nemzetőr nyughelye is volt.

A galériához kattintsona képre!
fotó: Kovács Dávid

A városban mára már hagyománnyá vált emlékezést a Művészeti Szakgimnázium diákjai segítették egy rövid műsorral, az előző években még más középiskolák is részt vettek a néhány perces múltidézésen. Valamint mindig meghívják a különböző társadalmi szervezetek, a város és a megye képviselőit is.

A galériához kattintsona képre!
fotó: Kovács Dávid

Monek Valentina felolvasott, Futó Kovács Szandra pedig zenéjével tisztelte meg az eseményt, akik szintén a művészeti iskola növendékei. Valter arról beszélt, hogy magyarnak lenni lelki kérdés, nem feltétlenül jelenthet a magyarság csak is vérséget. Koszorút helyezett el dr. Puskás Tivadar polgármester, dr. Balázsy Péter megyei főjegyző, Farkas Csaba, a Szülőföld Egyesület elnöke és a Művészeti Szakgimnázium diákjai. Valamint a Klapka György-egyesület hagyományőrzői is díszes ruhában adták meg a módját a tiszteletadásnak.

A galériához kattintsona képre!
fotó: Kovács Dávid

A fő szervező Torjay Valternek(festőművész, művészettörténész) mindig fontos hely volt a Szent Márton temető. Az neoromán stílusban épült evangélikus templomot 1896-ban építették melynek 48 méteres magassága Hübner János közbenjárásának volt köszönhető.

A galériához kattintsona képre!
fotó: Kovács Dávid

Az iskola azonban máshol is tart megemlékezéseket, így Vas Béla egykori gimnáziumi rajztanár síremlékénél, aki az első művészeti iskolát alapította a városban, illetve hamarosan egy 1956-os mártír sírjának gondozása is elkezdődik a közeljövőben.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *gy *g*n r*tk* *s n*gy*n *rd*k*s bl*kk v*lt * h*r*m*szt*t* b*sz...
Együttműködés vagy versengés? Pécsi beszélgetés a helyi hírportálok helyzetéről
namsub: F*sz* p*l*t*k** k*rd*st cs*n*lsz *gy k*z*ss*g* sz*rv*z*sb*l. H*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
namsub: *dr*k* b*szk*, *lv*ss m*r k*mm*nt*k*t! N* m*g p*rsz* ny*l*tk*zh*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Latyak: *z *t*k n*m m*sf*l *v *l*tt m*nt*k t*nkr*, *z *lm*lt 10 *v - n*g...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
Paulus_Maior: *z *z, ny*mj*d cs*k * f*d*sz*s k*lt*r*t! R**d*s*l m*g *k*sn*k ...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"