NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Megalázóan alacsony béremelést ígértek a szakdolgozóknak és a védőnőknek

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének közleménye a kormány egészségügyi bérfejlesztési terveiről.

Bizakodva fogadtuk a kormány június 9-én tett, az egészségügyben tervezett részleges bérfejlesztéssel kapcsolatos bejelentéseit. Fontos előrelépésnek tekinthető, hogy három év után először tényleges alapbéremelésre szánta el magát a Kormány.

Értékeljük, hogy az orvoskollégák bérfejlesztésére vonatkozó ígéret a korábbiakhoz képest nagymértékű és jelentős, megteremtve ezáltal a lehetőséget, hogy csaknem 30 évvel a rendszerváltozást követően az egészségügyben is rendszerváltozás legyen, ahol a hálapénz egyértelmű jogi tiltásával a torz motivációk, korrupció megszüntethető lenne.

Ám még ezzel a 2017 végéig várhatóan megvalósuló ígérettel is jelentősen alulmaradunk a Visegrádi Négyek orvosi bérátlagához képest. Így a mostani bejelentést, bár örömmel fogadjuk, csak egy olyan sürgető folyamat első lépcsőjeként tudjuk elfogadni, amelynek során az egészségügyi bérek 2019-re, a rendszerváltozás harmincadik évfordulójára elérik a hozzánk hasonló múltú országok átlagát.

Mindazonáltal méltánytalannak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a jelenlegi bértárgyalások kapcsán a szakdolgozók, a védőnők, valamint az egészségügyi technikai dolgozók érdekei nem megfelelően képviseltettek. A számukra tett bérfejlesztési ígéretek jelentéktelenek és megalázóan alacsonyak, és nem veszik figyelembe a tényt, hogy a szakdolgozók elégedetlensége, ebből adódó elvándorlása és pályaelhagyási tendenciája veszélyezteti az ellátás biztonságát. A szakdolgozóktól érkezett visszajelzések alapján elmondható, hogy nem a remény, hanem a reményvesztettség üzenetét hordozza számukra az aláírt megállapodás.

A ReSzaSz vallja, hogy a gyógyítás csapatmunka. Kiállunk a kollégáink mellett, és minden törvényes, a biztonságos betegellátást nem veszélyeztető eszközt megragadunk azért, hogy a betegeinket biztonsággal tudjuk gyógyítani.

Ki kell tehát mondani, hogy a béremelés mértéke és üteme nem oldja meg a betegbiztonságot veszélyeztető munkaerőhiányt. Továbbá a béremeléssel nem lesz több kesztyű, kézfertőtlenítő, és nem javulnak a gyógyítási mutatóink. Nem csökken a daganatos megbetegedések és halálozások aránya, nem nő a születéskor várható élettartam.

A ReSzaSz közgyűlése felhatalmazta az elnökséget arra, hogy kezdeményezze a bérmegállapodás újratárgyalását.

Hangsúlyozzuk, hogy a ReSzaSz célja a betegek biztonságának érdekében a közfinanszírozott egészségügy megmentése, és az ehhez szükséges források kiharcolása, ami a mindenkori nemzeti össztermék minimum 6%-a kell, hogy legyen. Harcunkat a fenti cél eléréséig nem hagyjuk abba.

Budapest, 2016. június 13.

A sajtóközlemény a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete honlapján olvasható .

A V, mint Vas és a Markusovszky kórház dolgozóinak érdekvédelmi szervezete is együtt működik a ReSzaSz-al

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház dolgozói érdekvédelmi szervezete - az Egészségügyi Dolgozók Független Szakszervezete - a közelmúltban - május 27-én - kötött szövetséget a ReSzaSz-al

2016.05.27. 21:44

Vannak, akik megpróbálják visszarántani a szakadék széléről a magyar egészségügyet

/ közélet /
Az országban elsőként Szombathelyen indult szakszervezeti együttműködés ebben a fontos ügyben.
, mely együttműködésnek célja a közös fellépés a minőségi és biztonságos betegellátás, uniós átlaghoz igazodó tisztes bér és munkakörülmények kiharcolása, az egészségügyben dolgozóknak; egy élhető, fenntartható, hálapénz mentes egészségügy kialakítása Magyarországon, amelyben méltóságban és biztonságban lehet gyógyulni, tisztességben gyógyítani, oktatni és okulni. A V, mint Vas Egyesület is támogatja a kezdeményezést.

Kapcsolódó

2016.05.27. 21:44

Vannak, akik megpróbálják visszarántani a szakadék széléről a magyar egészségügyet

/ közélet /
Az országban elsőként Szombathelyen indult szakszervezeti együttműködés ebben a fontos ügyben.

2016.05.25. 08:06

Gyógyítható-e az egészségügy? - Előbbre lép a Markusovszky kórház független szakszervezete

/ közélet /

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : Pr*b*ld m*g n*m * h*ly*s*g f*l* v*nn* *z *r*nyt. M** h*r, h*gy ...
A járványtagadók hirtelen elkezdtek maszkot viselni, hogy megvédjék magukat a beoltottaktól
ltk70: *z*rt r*m*l*m, *gysz*r cs*k *ssz*r*nc*lj* v*l*k* * k*s*m*t*tt h*...
Berki Krisztián a Maldiv—szigetek után nem tudott felkészülni a büntetőfékes tárgyalására
kriszpo: *lf*l*jt*tt*m: "Sz*r*nt*k *z *lt*tt*k * b*nn*k l*v* *lt**ny...
A járványtagadók hirtelen elkezdtek maszkot viselni, hogy megvédjék magukat a beoltottaktól
kriszpo: N*m f*rt*zn*k * b**lt*tt*k, m*rt n*m *kt*v v*r*st k*pn*k *gy *lt...
A járványtagadók hirtelen elkezdtek maszkot viselni, hogy megvédjék magukat a beoltottaktól
miki1950 : N* *lm*dj*t*k. H* * f*d*ssm*ff** k*n*zt* m*g*n*k ,*kk*r *rb*n s*...
A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött