NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Még tovább szigorodhatnak Szombathelyen az építési szabályok

A városvezetők egy példán mutatták be, hogy milyen házak nem építhetők mától. De lehet, ezt a jogot is einstandolja az állam.

Első hallásra kissé szokatlannak tűnt a csütörtök koradélutánra meghirdetett sajtótájékoztató helyszínre.

De hamar kiderült, hogy Nemény András polgármester és Németh Ákos tanácsos miért a szombathelyi Gábor Áron és Vasvári Pál utcák sarkán várták a média képviselőit.

A városvezetők egy ott lévő új lakótömbbel illusztrálták, milyen az, amikor a szabályok megengedik, hogy a városrészbe nem illő épületek emelkednek.

Ha minden igaz, ennek mostantól vége.

Merthogy a mai nap emelkedett jogerőre az új rendelet, amellyel lapunk néhány nappal ezelőtt részletesen foglalkozott

02.26. 07:05

Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen

/ gazdaság 11 hsz. /
A Vas Megyei Építész Kamarához fordultunk, hogy segítsenek értelmezni változásokat.
.

Ilyen épületre mától nem ad engedélyt a hivatal
fotó: Józing Antal

Németh Ákos elismételte ennek főbb pontjait: legfőképpen azt, hogy a jövőbeni építéseknél biztosítani kell lakásonként a két kocsi elhelyezését, illetve hogy a hatnál több lakást tartalmazó épületek esetében a személygépkocsik 30 százalékát garázsban kell elhelyezni, úgy, hogy a zöld terület nem csökkenhet.

Megtudtuk, hogy a városvezető ezen a környéken nőtt fel, ma is ott él, így több évtizede közelről látja, hogyan alakult át a városrész az új társasházakkal és az utcán parkoló autókkal. A tanácsnok azt várja, hogy az új jogszabály nyomában élhetőbbek lesznek a Vasvári Pál utcához hasonló helyek és rendezettebb lesz az utcakép.

Nemény András elmondta: a helyszín szimbolikus, nagyon sok hasonló van még a városban. Emlékeztetett, hogy a rendezési terv módosítása az Éljen Szombathely! választási szövetség egyik ígérete volt, melynek megvalósításával egy sok éves problémát orvosoltak.

Nemény András és Németh Ákos
fotó: Józing Antal

Az önkormányzatnak gyakorlatilag ez az egyetlen eszköze, hogy megakadályozza a családi házas övezetekben – a vállalkozói profitmaximalizáció miatt - soklakásos társasházak épüljenek, az ott lakóknak életminőség-romlást és közlekedési nehézségeket okozva – tudtuk meg.

A vállalkozók már régen elmentek, de az áldatlan állapotok ott maradtak” – jellemezte a korábbi gyakorlatot a polgármester.

A városvezetés egyébként további szigorításokat tervez: ilyen például az, hogy míg jelenleg a családi házas övezetekben egy lebontott lakás helyére hármat lehet építeni, addig ez a szám kettőre csökkenne.

Mindez egyelőre csak terv, és a bizonytalanságot növeli, hogy a hírek szerint a kormány a településrendezéssel járó jogokat és lehetőségeket is elveszik az önkormányzatoktól. Ezt a lehetőséget „óriási veszteségnek” nevezte Nemény András, ami „tragédiához vezethet.”

Lapunk azt tudakolta, hogy a lakásonkénti két autó elhelyezésének kötelezettsége nem növeli-e az autótartási kedvet, amit inkább csillapítani és nem szorgalmazni kellene.

Az utcán parkolás a mindennapok része lett
fotó: Józing Antal

Németh Ákos szerint a tapasztalatok nem erősítik meg ezt a forgatókönyvet, és jelenleg amúgy is nagyobb gond a meglévő autók közterületen tárolása.

A polgármester sem tartja életszerűnek, hogy ezért valaki új autót venne, annál is inkább, mert sokan így is az utcán fogják tárolni a kocsikat kényelmi okok miatt.

Lapunknak a közelmúltban egy építész elemezte

02.26. 07:05

Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen

/ gazdaság 11 hsz. /
A Vas Megyei Építész Kamarához fordultunk, hogy segítsenek értelmezni változásokat.
az új szombathelyi jogszabályt.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Nati: * gy*l*l*t *s f*l*l*m k*lt*s * l*gf*bb sz*mp*nt! Gy*l*z*t! *z *...
Hende Csaba a kezünket simogatja vagy a torkunkat fojtogatja?
Nati: *z *g*sz *l*t*b*n n*m *rt*k *nny*t v*rk*ny*r*l, m*nt m**t* "...
Várkonyi Andreára testőrök vigyáznak
Nati: H*ly*k *s v*gy*nk, m*rt m*r r*g *l k*ll*tt v*ln* z*v*rn* *k*t!...
Ismét meghosszabbította a kormány a járványügyi készültséget
Nati: R*m*lj*k * t*szt*t*t*zb* v*gz*k, m*g *tt s*m t*dn*k m*gsz*b*d*ln...
Jön az egyházi lakásügynökség
Nati: j*sk*01, m*ndt*m m*r, *zt *rt*k, *lm*h*tsz! R*ssz*nd*l*t*, j*ll...
Illés Károly szerint a kormány jogosan vette el a szombathelyi emberek pénzét