NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Így lehet egy népszavazást megbénítani

Veszett fejsze nyele… gondolhatnánk, minek a tavaszi iskola-mizériával most előhozakodni?! Főként, hogy lassan vége a tanév felének, a Szent-Györgyis diákok meg bizonyára kibékültek már az új iskoláikkal. – Utánakérdeztünk, mi lett a referendummal, hol halt el a kezdeményezés?

Bizonyára jópáran emlékeznek még arra, hogy a szombathelyi MSZP-SZTKE és az LMP még május 25-én jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez

2011.05.25. 12:24

Döntsenek népszavazással a szombathelyi iskolák sorsáról?

/ közélet 18 hsz. 6 kapcs. /
Az MSZP-SZTKE frakció és az LMP ma sürgősségi indítványban kezdeményezte a polgármesternél: tartsanak népszavazást arról, egyetértenek- e a szombathelyiek az iskolák összevonásával és megszüntetésével.
a három középiskola összevonása és a Szent-Györgyi Szakközépiskola bezárása ellen. Tették ezt azt követően, hogy a szakma, a diákok, az ellenzéki politikusok többször is tiltakoztak a lépés ellen, és ennek nagyobb demonstrációkon
2011.05.25. 08:19

Talpon maradunk? - Demonstráltak a szent-györgyisek

/ közélet gal. 8 hsz. 5 kapcs. /
Szembesítették volna a mostani döntéshozókat három éve tett kijelentéseikkel a Fő téren demonstrálók, de az érintettek nem jöttek el. Videó.
is hangot adtak.

Főként, hogy az oktatási bizottság még ugyanazon a napon szintén rábólintott a népszavazásra, azonban a másnapi városi közgyűlés fideszes többsége lesöpörte az asztalról az ellenzék kezdeményezését, majd elfogadta az iskolák átszervezésének tervét.

Iskolájukért demonstráltak a Szent-Györgyi Gimnázium diákjai és tanárai Szombathelyen
fotó: Tánczos Mihály

Viszont egy magánszemély már akkor jelezte, hogy elindítja a népszavazási kezdeményezést. A törvény szerint ebben az esetben tízezer aláírás kell ahhoz, hogy kiírják a népszavazást. Azonban hiába volt a kezdeményezés, az akkori aljegyző, Nagy Tibor (egyben mint a választási iroda vezetője) nem hitelesítette a kérdőívet, így az aláírásgyűjtés sem indulhatott el. Indoklása szerint az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata (SZMSZ) meghatározza, hogy nem lehet népszavazást kiírni a közgyűlés hatáskörébe tartozó szervezeti, működési és személyi kérdésekben.
A végső kimondása – adtuk hírül akkor - a városi bíróság hatásköre.

Alkotmányos alapjog vagy sem?

Mint annak idején részletesen megírtuk , az iskolák – mint oktatási intézmények az önkormányzat szervezetei közé tartoznak, így az átszervezés a közgyűlés hatásköre. Vagyis, nem lehet népszavazást kiírni róla, mert azt az SZMSZ – ebben az értelmezésben – tiltja.

A népszavazást kezdeményező magánszemély megbízásából eljáró ügyvéd, Horváth Attila azonban ezt vitatta. Szerinte az oktatási intézmények nem a közgyűlés szervezetei, a közgyűlés megbízásából teljesítenek közszolgáltatást. Kiemelte, hogy az intézmények nem gyakorolnak közhatalmat, az ott dolgozók nem köztisztviselők, hanem közalkalmazottak, ráadásul széleskörű gazdálkodási önállóságuk van.

Ráadásul az SZMSZ nem sorolja fel tételesen az intézményi rendszert, csupán a szolgáltatási feladatokat határozza meg. Így nem tiltható meg népszavazás az SZMSZ-re hivatkozva. A népszavazás ugyanis alkotmányos alapjog, amit nem írhat felül egy önkormányzati jogszabály.

Végül is, mi lett a népszavazási kezdeményezés sorsa?

A népszavazást kezdeményezők fellebbezésükkel a Szombathelyi Városi Bírósághoz fordultak. Még a nyárban megszületett az ítélet, amely újfent elutasította a népszavazási kezdeményezést, helyben hagyva az aljegyzői döntést. A kezdeményezők azonban ebbe sem nyugodtak bele, továbbmentek, újra fellebbeztek. Az ügy a Vas Megyei Bíróság elé került, ahol kimondták, további jogorvoslatnak nincs helye, nem lehet fellebbezéssel élni, így a városi bíróság döntését hatályában fenntartották.

Tehát ezért nem lehetett a szombathelyi iskolabezárásokról referendumot kiírni.
De végül lássuk, mi lett volna az a kérdés, amire a szombathelyieknek válaszolhattak volna:

Egyetért-e Ön azzal, hogy 2011-ben és 2012-ben Szombathely Megyei Jogú Város fenntartásában működő oktatási intézmény ne kerüljön sem jogutód nélküli, sem jogutóddal való megszüntetésre, továbbá egyéb módon történő összevonásra?

Kapcsolódó

2011.06.07. 13:30

Nem lesz népszavazás a szombathelyi iskolákról?

/ közélet 9 hsz. /
Hiába a kezdeményezés, a aljegyző nem hitelesítette a kérdőívet, így az aláírásgyűjtés sem indulhat el, egyelőre. A végső döntést a bíróság mondja ki.

2011.06.17. 11:53

Fellebbezés a szombathelyi népszavazásért

/ közélet 1 hsz. 1 kapcs. /
Megfellebbezték a választási iroda határozatát, amely elutasítja a Szent-Györgyi Középiskola bezárása és három iskola összevonása elleni népszavazás elindítását. Az ügyvéd szerint a döntés alapjogokat sért.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demoktatorovm: M*ll*b*sz*l*s * j*v*b*l! *mb*r! *rtsd m*r m*g v*gr*, h*gy sz*m ...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
westend: *zt sz*b*d, b*sm*n, d* * m*s*k sz*l*j*t cs*k * m*n*s*t*tt *d**t*...
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
hozzászóló1: * S*v*r** F*r*m*t *gyb*l d*b*m * k*k*b*. * h*ly* tv s*m k*t l*, ...
Komoly leépítés a szombathelyi városi tévénél, a munkatársak harmadának mondtak fel
demokratikus_gumilovedek: - *gy *v *lt*lt* *t*n *s k*m*ly*n *zt g*nd*lj*k, h*gy * l*z*r*s*...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
miki1950 : J*l *ssz*f*gl*lt*d * l*ny*g*t. *gy*t*rt*k. ...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor