NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Mediawave 2011

Csillagok háborúja és francia virágének

Eléggé eklektikus – mondom, mire a haver: Éppen ezért fantasztikus. Ferenczi Györggyel és a Rackajam-mel elrajtolt az idei Mediawave.

Talán a véletlen játéka, hogy az idei Mediawave első szabadtéri koncertje éppen ezt az eklektikát, azaz sokszínűséget, műfaji keveredést hozta. A győri származású, és tavaly Szombathelyre költözött fesztivál ugyanis éppen a multikulturalitásáról nevezetes. Vagyis arról, hogy bőven elférnek benne a mindenféle műfajok, és itt nem csak a filmről, zenéről, képzőművészetről, irodalomról beszélünk, hanem az ezeken belül létező elkülönülésekről.

Különbözőségek helyett hasonlóságok…

Persze lehet vitatkozni azon, mennyire szerencsés, ha a világzene keveredik a míves irodalommal, vagy a dokumentarista rövidfilmekkel, de a tapasztalatok azt mutatják, igen, ennek van helye a nap alatt. Mégpedig azért, mert a művészetet igazán szerető nem a különbségekben, hanem a hasonlóságokban keresi a dolgok igazi lényegét.

A népzenei hangulat...
fotó: Mészáros Zsolt

És ennek éppen most van itt az ünnepe, Vas vármegye (hogy egy kis autentikusságot és csibészes politikumot is belecsempésszünk) székhelyén. Minden felsőfokot most félreteszünk, mert nem a minősítésen van a lényeg, hanem a produktumokon. És abból azért kaptunk az első napon is.

Igaz, egy kolléga szerint a moziban kevesen voltak a rövidfilmek bemutatóján, és most lehetne búsongani az igénytelenségen, de valljuk be, az a rész inkább szakmai program. És az sem véletlen, hogy kihagytuk a délutáni zártkörű, hivatalos megnyitót, politikusi megnyilatkozásokkal így is éppen eleget foglalkozunk.

Szerencsés ötvözet…

Éppen ezért a főtéri nagyszínpadon elhangzott polgármesteri nyitóbeszédből is csak annyit idézünk, hogy a zene és az olvasás jó dolog. Puskás Tivadar ugyanis azt emelte ki, hogy szerencsés az időpont, mivel a Médiawave megnyitása egybeesik az Ünnepi Könyvhét nyitányával. Mondjuk, Szombathelyen a könyvhét csupán két főtéri sátor képében van jelen, ennél jóval több a grillsütő, borozó, pálinkázó, söröző. De erről a kínálatról még bővebben beszámolunk, már ha a kolléga tartja az ígéretét.

De vissza a nagyszínpadhoz, ahol Ferenczi György és a Rackajam koncertezett éppen. A név bizonyos népiesch jelleget ígért, hiszen ki ne tudná, hogy a racka egy csavarszarvú juh fedőneve. De itt többet kaptunk ennél.

Mivel a zenei hangulatot nehéz papírra vetni, és egyébként is azt kottának hívják, ezért maradjunk annyiban, az eklektika és a multikulturalizmus szerencsés ötvözetét kaptuk az évtizednyi távlatból még blues zenészként megismert Ferenczitől és csapatától. Már a hangszerelés is érdekes, a tangóharmonika mellett ott a bendzsó, a gitár, a dob, a kűrt.

A multikulti felső szintje….

Zeneelméletileg nehéz elképzelni, hogy létezik olyan kompozíció, ahol egy percen belül megszólal a Csillagok háborúja filmeposz főmotívuma, aztán a késő középkori francia virágének, majd a Vadnyugat hőskorát idéző bendzsószóló. De itt semmi sem elképzelhetetlen, ráadásul meglepően jól hangzik.. Csak azon gondolkodunk el, mekkora munka lehetett mindezek egymásra pakolása.

A zenekar átütő energiákat sugároz, feszített a ritmika, egyúttal mozgatja a lábat is, még ha most ez kevésbé is mutatja magát. Hiába, hétköznap van, a tévében mennek a sorozatok, plusz reggel munkanap, így nem kell csodálkozni, hogy nem taposták egymást a színpad előtti küzdőtéren.

De vissza az eredeti gondolathoz: nem is lehetett volna szerencsésebb kezdés egy multikultúrát hirdető, de mégis annak a felső szintjét képviselő fesztiválhoz. Kíváncsian várjuk a folytatást….

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: k*m*ly*n? *gy h*n*p *l*tt 235 *z*r *mb*rt s*k*r*lt *ssz*tr*mb*t*...
Háromszáz megfigyelőt is küldhet Magyarországra a választások miatt az EBESZ
zofa: *z * f*r*g v*l*j**g g*szt*st*l*n b*nd* kb. 2 m*ll** 2x *lt*tt *m...
Itt a hivatalos és végleges verzió: így alakul át a védettségi igazolvány rendszere február 15-től
Macoka: *z m*r m*g*nt *ly*n f*d*sz*s. V*n *gy k*rty* *m* n*m t*rt*lm*zz*...
Itt a hivatalos és végleges verzió: így alakul át a védettségi igazolvány rendszere február 15-től
shopron: *bb*n m* *z *kt**l*s? 30 *v *l*tt s*k*r*lt f*l*j*t*n* k*t h*d*t,...
Riasztó állapotban van Szombathelyen a Kodály Zoltán utcai híd
Independent: N*m *rt*m * f*ny*lg*k*t *z *sz*d* *ll*p*t*v*l k*pcs*l*tb*n. M*g...
Miért csak reggel 9-kor nyit hétvégén a szombathelyi uszoda?