NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Mediawave 2010

Ide nekünk az oroszlánt! - filmes verseny a Mediawave-en

A nagyok mellett a bátor amatőrök is bemutatkoztak - elstartolt egy remények szerint később terebélyesedő, filmkészítésre ösztönző kezdeményezés.

MyRiport tehetségkutató filmes verseny - eredményhirdetés

A Mediawave Fesztivál és a Nyugat-magyarországi Egyetem kommunikáció szakos hallgatói az idei rendezvény előtt közös kisfilm pályázatot írtak ki, melynek hivatalos eredményhirdetését június 5-én (vasárnap) tartották a Savaria Mozi kamaratermében. Amelynek széksorait lapunk tudósítója mellett elsősorban a szervezők és a versenyen részvevő lelkes alkotók, valamint az ő családtagjaik, barátaik és üzletfeleik töltötték meg.

A pályázat azért rendhagyó a fesztivál történetében, mivel a profinak számító alkotók, a független filmkészítők és a filmet szervezett keretek között tanuló művészeti egyetemisták mellett végre a szinte teljesen amatőr filmesek is megmutathatták tudásukat. A MyRiport fő célcsoportjai a középiskolás és egyetemista diákok voltak. Az alkotások létrejöttéhez már elegendő volt egy-egy mozgókép rögzítésére jobb minőségben képes mobiltelefon vagy fényképezőgép is. A siker elsősorban a kreatív alapötleten és merész hangvételen múlott.

Foglalja össze 25 szóban!

A mozgóképes nagyipari gyártás fellegvárában, Hollywoodban elterjedt híres-hírhedt szlogent kissé átértelmezve az amatőr-verseny első évében terjedelmileg nem túl nagy, lényegileg viszont nem kis feladat elé állították a képfelvevőt kezelő vállalkozókat a verseny kiagyalói. A beküldött munkákat bármilyen műfajban és témában el lehetett készíteni, csupán a terjedelemre kellett figyelni: fél percnél hosszabban, maximum egy percben kellett valamivel lekötni és megragadni a nagyérdemű és az értékelő zsűri érdeklődését, figyelmét.

Aki ezt egyszerű mutatványnak hiszi, az csinálja a versenyzők után! Vagy kérdezze meg ugyanerről a stand-up komédiásokat és kabaréfellépőket, esetleg a rögtönzésben utazó színészeket, vagy mondjuk a pedagógusokat az iskolákban... A tematikai-műfaji szabadság megengedése az első évben bájos, jobbára naiv próbálkozásokat és egy-két mélyebb gondolat felskiccelését vagy műfaji paródiákat, farce-okat eredményezett. Az alkalmazott technikában az animáció mindent vitt.

Akiknek most a legjobban sikerült

Hartyándi Jenő , a Mediawave fesztiváligazgatója örömmel nyugtázta a sok nevezést és a beérkező filmeket. Mint beszédében elmondta, a fesztiválnak rendkívül fontos a filmesek utánpótlása, és a jövőben is számít a fiatalok lelkesedésére. Vele összhangban jegyezem meg: nyilván számítani lehet a megvalósítandó feladat kereteinek pontosítására, szűkítésére...

A mintegy harminc pályamű közül öt alkotást díjazott a zsűri. Az első helyezést Horák János a Somewhere in Japan című filmje kapta, amely két szamurájnak egy csinos gésáért való vetélkedése képregény-paródia jellegű feldolgozása (ahol Godzilla a nevető harmadik: kár, hogy alkotói döntés alapján a nőt nem kapja meg...). Jutalma pedig egy videó készítésére is alkalmas telefon lett. A második Finta Alexandra , a nyitrai Konstantín Filozófus Egyetem hallgatója lett. Alkotásának címe: Partenogenézis (azaz: szűznemzés), ez egy origami technikát is bevető tárgy-animáció. Ő idén részt vehet a fesztivál alapítványa által Kisharsányban szervezett nyári alkotótáborban. A fesztiválbelépőt nyerő harmadik a szent-györgyis Móritz Zsófia a Figyelj másokra! című tárgy-animációjával (ami értelmezésem szerint a közlekedés-nevelési oktatófilmek paródiája igyekszik lenni).

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Independent: N*m *rt*m * f*ny*lg*k*t *z *sz*d* *ll*p*t*v*l k*pcs*l*tb*n. M*g...
Miért csak reggel 9-kor nyit hétvégén a szombathelyi uszoda?
miki1950 : N* j*. 2 x 235 * p*nt*s. ...
Háromszáz megfigyelőt is küldhet Magyarországra a választások miatt az EBESZ
nyugat1: "*lk*pz*l*s*m sz*r*nt * s*jt* *gy n*gysz*r* z*ng*r*, *m*ly*n...
Két fideszizmus: hűséges polgármesterek és igazi férfiak Szolnokról
miki1950 : "* sz*z* f*ld*n v*l*m* r*g. " R*g *m! *z *rd*g k*p*b*n ...
Két fideszizmus: hűséges polgármesterek és igazi férfiak Szolnokról
stumbledsix313: M*gb*zh*t* f*rr*sb*l t*d*m, h*gy * k*s*bb K*rm*nd*n m*g*ll*t*tt ...
A valóság nem Hollywood – Az olvasó pedig lassan a szemének sem hisz