NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Itt a Matolcsy-csomag – 900 milliárdot szorít meg a kormány

Drágább lesz a gyógyszer, dolgozniuk kell a rokkantnyugdíjasoknak, csökkenhetnek a nyugdíjak, kevesebb vonat közlekedik, iskolákat, kórházakat vesznek el az önkormányzatoktól.

Noha a részletek csak holnap délelőtt 11 órakor derülnek ki, de a hvg.hu fideszes forrásokra hivatkozva közölte a legfontosabb adatokat . Jövőre 550 milliárddal, 2013-ban és 2014-ben 902-902 milliárddal javítják az államháztartás egyensúlyát – írja a lap.

Legyalulják a magyar gyógyszeripart?

A kormány főleg az államadósságot akarja leszorítani a GDP 65-70 százalékára. (Jelenleg 80 százalék körül van, az EU 60 százalékot vár el tagjaitól.) Ehhez azonban az idén a magánnyugdíj-pénztári vagyonból 530 milliárdot használnak fel, a következő években pedig újabb 500-550 milliárdot. Vagyis, az eredetileg hosszabb távú megtakarításra szánt pénztárvagyon jelentős részét elköltik néhány év alatt.

De nézzük a program részleteit. A gyógyszerkasszán az idén 83, a következő években 120-120 milliárdot akarnak megtakarítani, amit csak a gyógyszer-gyártókra kirótt különadó növelésével lehet elérni. A következmény: drágulnak a gyógyszerek, a hvg.hu szerint várható, hogy a kormánypárti képviselők a gyógyszerárak ellenőrzését és szankciókat fognak ígérni. A lap úgy véli, a lépés egyenlő a jelenleg nemzetközileg is versenyképes magyar gyógyszeripar legyalulásával.

A foglalkoztatáspolitikán az idén 195, később évente 220 milliárd forintot akarnak spórolni. Ennek egyik része az a – jelenleg kissé homályos – ígéret, hogy a rokkantnyugdíjasokat visszavezetik a munka világába. Folytatják a nyugdíjreformot, amelytől az idén 99, később 129-129 milliárdos megtakarítást várnak. Azonban, ha megvalósul Orbán ígérete, miszerint nyugdíjat csak a nyugdíjjárulékok bevételéből fizetnek ki, akkor csak a nyugdíjak csökkentése, illetve a nyugdíj-korhatár emelésével teljesülhet a megtakarítás.

Olcsóbban működtetni az iskolákat, kórházakat…

A közösségi közlekedéstől 45, majd 60-60 milliárdot vonnak el. Vagyis a MÁV-tól, a BKV-tól és a busztársaságoktól. Korábban már nyilvánosságra került az a terv, hogy csökkentik a vasúthálózat hosszát, ez most valóban várható. Tehát nem csak a kormányváltás után újra indított szárnyvonalakat zárják be, hanem annál jóval többet.

A felsőoktatás átszervezésével 83, majd 120-120 milliárdot akarnak spórolni, részletek egyelőre nem ismertek, de valószínű, hogy szakokat szüntetnek meg és csökkentik a felvett hallgatók számát.

Változik az önkormányzatok finanszírozása is, a hvg.hu úgy tudja, hogy az állam egyre több kórházat és iskolát vesz át az önkormányzatoktól. Mi az olvasó fantáziájára bízzuk, hogy ezeket hogyan lehet majd olcsóbban működtetni, mint most…

A fő kérdés azonban az, hogy a tervezett lépések hosszú távon csökkentik-e az állam kiadásait, vagy csak arra szolgálnak, hogy a következő három évben legyen több a bevétel. Holnap talán erről is többet fogunk tudni.

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés