NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Olvasónk szerint áldatlan állapotok uralkodnak a szombathelyi Markusovszky kórház onkológiai osztályán – Reagált a főigazgató

Egy olvasói panasznak igyekeztünk utánajárni, mely a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett védelmi intézkedések miatti helyzetet kifogásolja.

A világszerte tomboló koronavírus-járvány fenekestül felforgatta életünket. Különböző korlátozások, szigorítások és rendeletek léptek életbe az elmúlt néhány hónapban, melyekből természetesen az egészségügy sem maradhatott ki. Ezek az elővigyázatosságból és a megelőzés miatt hozott döntések sokak életét megnehezítették, hiszen nem elég, hogy hamar kellett átállni az új élethelyzetre, nem mindenki tudott vagy egyáltalán akart alkalmazkodni.

Nemrég egy olvasónk is felkereste lapunkat egy helyi probléma kapcsán. Mint írja, az elmúlt időszakban többször is megfordult kísérőként a szombathelyi Markusovszky kórház onkológiai részlegén és sajnos azt tapasztalta, hogy a COVID19 miatt bevezetett óvintézkedések tovább rontottak az amúgy is túlzsúfolt részleg várótermi körülményein.

Olvasónk beszámolója szerint a vírus elleni védekezés első lépéseként lezárták a kórház főbejáratán kívüli összes egyéb bejutási lehetőséget. Ezért mindenki a Markusovszky Lajos utca felől kénytelen bejutni, ez pedig sajnos mostanra már eléggé abnormális parkolási helyzetet eredményezett ebben az utcában. A régi strand helyén zajló építkezés amúgy is több parkolóhelyet elvett a kórházba érkezőktől, akik mondjuk amúgy is ott állnak meg, ahol csak tudnak és akarnak. Lehet az híd, fogalomtól elzárt terület, taxiparkoló, vagy a kórház bejárata.

fotó: n

„Persze megértem azokat, akik idős, mozgáskorlátozott hozzátartozójukat a bejárat közelében teszik ki az autóból, ezzel is megspórolva pár száz méter megerőltető sétát nekik, de azokat már kevésbé tudom megérteni, akik órák hosszat várakoznak a tilosban, legtöbbször az autóban ücsörögve. A rendőröknek itt kellene osztogatni a bírságot nem a körforgalomban dudálva tiltakozóknak Budapesten” – írta.

Hozzátette azt is, hogy végignézett már jó néhány totyorgó idős embert az udvaron, akiknek sajnos csak egy-két pihenő beiktatásával sikerült körülbelül fél óra alatt hátra jutniuk például a laborhoz. Korábban viszont bejutottak valamelyik másik bejáraton, ami esetleg közelebb volt a céljukhoz.

És mivel a főbejáraton kívül az összes bejáratot be kellett zárniuk elővigyázatosságból, természetesen az onkológiai részleg Hübner János utca felőli bejárata is zárva van március közepe óta. De olvasónk elmondása szerint olyannyira, hogy még szellőztetni sem hajlandók, emiatt pedig az odaérkezők több órát kénytelenek eltölteni az állott levegőjű váróteremben, összezsúfolódva közel száz, de az is lehet, hogy több betegtársukkal.

„Ott nyomát nem láttam a 1,5 méteres távolság betartásának, de ez fizikailag képtelenség is lenne. Nem értem, miért ezeket az amúgy is legyengült immunrendszerrel rendelkező betegeket teszik ilyen behatásoknak, veszélyeztetve őket, az ápolókat, az orvosokat és bárkit, aki ott megfordul. Sajnálom őket, mert nem elég a saját betegségük, de kénytelenek néha 5-8 órát is eltölteni ezen a helyen maszkban, kesztyűben és még a friss levegőt is megvonják tőlük” – áll a levélben.

Olvasónk más negatív tapasztalatának is hangot adott, ami szerinte így a járványhelyzetben különösen fontos lenne. Azt írta, a higiénés körülmények semmit sem változtak, a szappan, a WC-papír és a kézfertőtlenítő is csak álom az intézményben. Végül pedig azt kérte lapunktól, hogy derítsük ki, mikor nyílik ki az a tolóajtó, ha másért nem is, csak azért, hogy friss levegőhöz jussanak az ott várakozók.

fotó: Mészáros Zsolt

Mi pedig így is tettünk, és az ügy érdekében felkerestük a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházat, Dr. Nagy Lajos főigazgató pedig a következő válaszlevelet küldte lapunknak reakcióként a panaszos levélben foglaltakra:

A Markusovszky kórház minden intézkedését betegeink mielőbbi gyógyulása és biztonsága érdekében hozzuk meg. A járványveszély miatti korlátozó intézkedések mindannyiunk egészségét és biztonságát szolgálják. Az egykapus beléptetést a személyforgalom szűrhetősége miatt vezettük be, a kapuk megnyitása a járványügyi helyzet feloldásával azonnal megtörténik majd.

A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében a betegek számára szájmaszkot biztosítunk, a maszk szabályos viselésére és a távolságtartásra munkatársaink hívják fel betegeink figyelmét. A kézfertőtlenítési lehetőség biztosított, az adagolókban folyamatosan pótoljuk a fertőtlenítőszert. A betegirányító pultnál minden esetben tesztlapot töltetünk ki betegeinkkel a COVID19 betegség gyanújának kizárására, munkatársaink hőmérsékletmérést is végeznek.

Az onkológiai ellátást igénylő betegek terápiája semmilyen körülmények között sem halasztható, hiszen betegeink súlyos, maradandó egészségkárosodást szenvednének. Bár a daganatos betegek ellátása előjegyzés alapján történik, azonban az onkológiai ellátás egy része a sürgősségi ellátás kategóriájába tartozik, így a betegek egyidejű megjelenése, esetleges torlódása elkerülhetetlen. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében kértük, hogy betegeinkkel csak egy kísérő érkezzen, az onkológiai ambulanciák előtti váróterem folyamatos szellőzéséről pedig gondoskodtunk.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

zoll11: H*ny *ly*n ** *rsz*g m*r*dt m*g *k*b* *z*k * b*rm*k n*m v*szt*k...
A kormány jogi lépéseket fog tenni a Norvég Alap ügyében
jokkmokk: R*P...
Úgy néz ki, befellegzett az egyik híres Vas megyei pékségnek
repce: * 77 m*ll**rd k*z*l sz*z *v*d*, *sk*l* t*lj*s f*l*j*t*s*t j*l*nt...
A kormány jogi lépéseket fog tenni a Norvég Alap ügyében
lolka: *zz*l *n *s t*szt*b*n v*gy*k. H* *zt n*zz*k, n*m s*k*r*lt k*v*t...
Úgy néz ki, befellegzett az egyik híres Vas megyei pékségnek
miki1950 : *hh*z * t*m*h*z k*pcs*l*d**n m*gj*l*nt K*r*ny* Gy*rgy t*ll*b*l *...
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?