NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Hadiállapot a Markusovszky kórházban: Mit követel egy katona a sürgősségire siető betegtől?

Azon a néhány percen valakinek az élete is múlhat.

Még május végén történt, hogy szombathelyi olvasónk egy kórházi fertőzés miatt (de ez egy másik történet) sürgősségi ellátására szorult, így azonnal a szombathelyi Markusovszky kórházba igyekezett. Viszont a sürgősségi bejáratában posztoló, katonai egyenruhát viselő férfi nem volt hajlandó beengedni őt.

Azt mondja olvasónk, hogy azt követelte tőle a katona, árulja el, miféle egészségügyi problémával ment oda. Erre ő figyelmeztette, hogy neki semmi köze hozzá, de a katona továbbra sem volt hajlandó beengedni vagy a kórházi személyzetet hívni. Olvasónk így kénytelen volt megmondani, milyen problémával szeretne a sürgősségire menni. A katona erre szólt egy asszisztensnőnek, majd mellettük állva végighallgatta a beszélgetésüket.

Megvolt a panasztétel, de a válasz váratott magára

Az eset miatt olvasónk panaszt tett a kórháznál, választ pedig csak június 4-én kapott, az igazgató nevében, de más aláírásával. A levélben az állt, hogy a vizsgálatról csak személyes adatok megadásával értesíthetnek, miközben a személyes adatok biztonsága korábban egyáltalán nem érdekelte őket – panaszolja.

Teljesítette hát a kérést, hivatalos kérelmet küldött, aláírva, beszkennelve, visszajelzést azonban hosszú ideig nem kapott, a honvédelmi minisztérium pedig egyáltalán nem méltatta válaszra.

„Szerencsére nekem nem esett komolyabb bajom, de azon a néhány percen, amíg a katona szórakozott velem, másnak az élete múlhat” – morfondírozott olvasónk.

fotó: Mészáros Zsolt

A szombathelyi kórháztól végül június 18-án, pénteken kapott valamiféle választ a panaszára. Ebben taglalták azt a kormányrendeletet, amellyel olvasónk azt mondja, ő is tisztában van, de a probléma az, hogy magára a panaszra nem reagáltak érdemben.

A levelet mi is megkaptuk és azt írták benne, hogy a panaszt a kórházparancsnok bevonásával és az „adatai bizalmas kezelése iránti kérelmének teljes körű tiszteletben tartásával” vizsgálták ki és arra jutottak, hogy nem történt jogsértés. Bár hozzátették, hogy nehéz objektív megállapítást tenni, hiszen szóban történt mindez, nincs bizonyíték semmire, de azért nem vonják kétségbe olvasónk sérelmeit sem.

A kormányrendelet, amire hivatkoznak, arról szól, hogy a veszélyhelyzet idején a honvédség a kórház zavartalan működése, valamint az egészségügyi dolgozók segítése érdekében végez olyan feladatokat, mint például a testhőmérséklet-mérés, a beléptetéssel kapcsolatos dolgok, a betegirányítás, az adminisztráció és a betegkísérés. De szerepel még benne az is, hogy mielőtt szolgálatba álltak a kórházakban, valamennyiüknek volt dokumentált adatvédelmi oktatása és titoktartási nyilatkozatot is alá kellett írniuk.

A kórház azt állítja, teljességgel kizárható a személyes adatokkal való bármely visszaélés és minden megfelel a kórházi eljárásrendnek, hiszen titoktartási kötelezettség hatálya alatt vannak a katonák is. Fokozott körültekintéssel járnak el az adatvédelmi szabályokkal kapcsolatban és azt mondják, olvasónk panasza után még nagyobb figyelmet fordítanak ezekre a dolgokra, hogy ne történhessenek hasonló esetek a jövőben.

„Nem vártam mást, de azért megpróbáltam”

„Természetesen nem vártam mást, de azért megpróbáltam. Továbbra is úgy vélem, hogy egyetlen honvédnek sincs jogosultsága semmiféle egészségügyi adatom megismerésére, csupán, ahogy a kórház is írta, a megfelelő osztályra irányításra, ami viszont a sürgősségin nyilvánvalóan értelmetlen. Az ott posztoló katona nem mért lázat, nem töltetett ki papírt, kizárólag az egészségügyi problémámra volt kíváncsi, mindamellett kihallgatta beszélgetésemet is a személyzettel” – írta.

Olvasónk egyébként korábban is megfordult már a sürgősségin, még a járvány idején, de utóbbi tapasztalata éles ellentétben áll a korábbival. Azt mondja, akkor nem merült fel ilyen probléma, a „megszálló hatóság” okvetetlenkedése nélkül beszélhetett a személyzettel és rögtön a megfelelő osztályra irányították.

Hozzászólások (26)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : K*v*l* m*ff** - sz*k*mb*r P*nt*r. Sz*rv*z*sb*n * m** n*p*g v*rh...
Pintér Sándor szerint még kérdezni sem szabad a Pegasus-ügyről
miki1950 : H* P*p* *s * t*t* *gy m*nd*tb*n sz*r*p*l, *z*nn*l * k*t*l*s k*v*...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
demoktatorovm: *d*zl*k *stv*n! *zt *rt*d: "D* h* b*rk* * p*p** b*szm*t ...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
demoktatorovm: *gy*n*zt k*rd*z*m t*l*d f*rd*tv* *stv*n!...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
Paulus_Maior: H*t m*nj*n*k cs*k *d* *1G. m*g * L*l* f*d**t**! F*lt*gl*v*l v*rh...
Elképesztő árak a Balatonnál: csak a szállás közel félmillióba kerül most egy hétre