NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

A Facebook-vezér egy robottal irányítja a lakását, aminek Morgan Freeman kölcsönözte a hangját

Nem vicc! Mark Zuckerberg ezzel végérvényesen nagypályás celeb lett.

Vannak, akik saját kezűleg végzik el az otthoni teendőket.
Vannak, akiknek ezt megcsinálja a nőjük vagy a palijuk.
Vannak, akik személyi asszisztenst alkalmaznak.
És van Mark Zuckerberg.

fotó: FB

A Facebook elsőszámú alapítófőnöke (aki, mint kiderült, képes a humoránál lenni ) évek óta egy-egy kihívás elé állítja magát, amit eddig rendre be is tartott: kitűzte már célul azt, hogy havonta elolvasson két könyvet - a villódzó monitorok fogságában ez kemény vállalás -, megtanuljon mandarinul, vagy hogy minden nap egy új embert ismerjen meg. 2016 elején pedig belevágott egy komolyabb projektbe: kitalálta, hogy létrehozza a saját, mesterséges intelligenciával rendelkező személyi asszisztensét. Mint amilyen Jarvis a Vasemberben. Aki parancsszavakra megcsinál ezt-azt.

- Játssz le egy jó Nickelback dalt!
- Attól tartok, ez nem fog menni. Nincsen jó Nickelback dal.

Most, egy év meló után most bemutatta a végeredményt - amit ténylegesen Jarvisnak keresztelt el. Ennél azért több kreativitást vártunk volna el tőle, de mindegy, mert a videóban végre nem egy savanyú, elkockult technológiai kiskirályt látunk, hanem egy élénk és SZELLEMES Markot!

Zuckerberg egy hosszas posztban ecsetelte Jarvis megépítését, ami 100 órát vett igénybe, de végül pár szóval tudja rajta keresztül le-fel kapcsolni otthon a villanyokat, elindítani egy zenét vagy akár megpirítani egy kenyeret. Vagy kettőt! Ráadásul egy ötvenes évekbeli kenyérpirítóval! Sőt, még arra is beprogramozta Jarvist, hogy nyitva hagyott kéréseket is fel tudjon dolgozni, például amikor könnyedebb zenét kér tőle, akkor annyit is mondhat neki, hogy

ez nem könnyed. Ennél is könnyedebb játssz.

Zuckerberg szerint ebben még nagy lehetőségek rejlenek - mármint a nem túl betonkonkrét kérésekben.

Jarvis ezen túl megnézi arcokat, akik a kapucsengő felé közelítenek, és ha ismerősökről van szó, be is engedi őket, ha Mark rábólint. Sőt, még humort is csempészett a fizikailag nem létező, csak hanggal hallható asszisztensbe, hogy ha a gyermekéhez beszél, akkor az ne egy szívtelen jégkockaként történjen.

Morgan Freeman a házban!

És ha már a hangról beszélünk: a világ egyik leggazdagabb emberének mesterséges intelligenciájához azt a világ egyik legismertebb színésze kölcsönözte - igen, a Remény rabjai és a Millió dolláros bébi sztárja, megannyi rokonszenves karakter alakítója, Morgan Freeman. A Facebook-főnök korábban a Facebook népéhez fordult, hogy kommenteljék be neki, ki legyen házi robotjának hangja, és a színészóriás neve messze a legtöbbször jött elő az 50 ezer hozzászólásban.

fotó: Andy Gotts

Azt nem tudjuk, Freeman kért-e pénzt a különleges szinkronszerepért. Azt viszont igen, hogy Zuckerberg ezzel a háztartási asszisztens-dologgal most biztosan lendületbe hozta a hasonló kezdeményezéseken dolgozó techcégeket. Hiszen ha már ő is ilyet programozgat szabadidejében, akkor illik virítani már valamit!

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Jómagam: *n t*rt *l * t*m*t*l. *n cs*k v*l*sz*lt*m r*....
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
Jómagam: * k*v*s*bb k*l*gz*tt v*r*s *s v*sz*ly*s. N*m h*gyh*t* *l * m*szk...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
miki1950 : *z *mb*r* J*g*k **r*p** B*r*s*g* *gy d*nt*tt, h*gy *z *ll*m*k d*...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
OhneGetzi: *m*t * t*rv*ny*k *ng*dn*k, k*h*szn*lj*. F*lj*bb k*ll*tt v*ln* r...
Sárvár és a multik - Mennyire fér meg az ipar az idegenforgalommal?
miki1950 : *rr*l sz*l. M*v*l k*ty* b*j*m, n*m *k*r*k sz*nd*k*s*n b*t*g l*n...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?