NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hasznos

Márciustól postázzák a védettségi igazolványt a magyaroknak

De arról, hogy mire jogosult az, aki rendelkezik a kártyával, később döntenek.

Márciustól postázzák az érintetteknek a koronavírus elleni védettséget tanúsító igazolványt. A kormány közlése alapján a koronavírus elleni védettséget háromféleképpen lehet igazolni.

- Annak, aki megkapta a védő­oltást,

- vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, az állam hivatalból kipostázza az ingyenes kártyát.

- Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tesztelt, azonban utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesést, a védettségi igazolványt elektronikus úton vagy személyesen igényelheti bármely kormányablakban.

Az oltás miatt kapott kártyának – amely a személyi adatok mellett tartalmazza a védőoltás idejét és típusát is – nincs érvényességi ideje. Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigéngyorstesztje lett.

Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert például tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esett át a betegségen, és otthoni karanténban maradt –, akkor a teszt utáni tizedik nap a felgyógyulás hivatalos napja. A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő hat hónap.

A fertőzésen való átesést bizonyító ellenanyag-vizsgálat önköltséges, hatósági ára 11 ezer forint. Emellett ki kell fizetni a védettségi igazolvány kiállításának 3000 forintos összegét is.

Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt az illető, akkor jogosult a védettségi igazolványra, amelynek érvényessége ebben az esetben négy hónap. A védettségi igazolványt elektronikus úton vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban. A védettséget az igazolványon túl okostelefonos alkalmazással is lehet igazolni. Arról, hogy mire jogosult az, aki rendelkezik a kártyával, később döntenek.

Az Európai Unióban még a nyár előtt bevezethetik a védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben. Mint mondta, az EU-tagok önállóan, nemzeti szinten vezetik majd be az újítást, de a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek.

Így a digitális oltási igazolvánnyal szabadabban lehet majd utazni a közösségen belül, és az új megoldás lehet az alapja annak is, hogy az unión kívüli országokból érkezők beutazhassanak az EU-ba. Az új intézmény bevezetése egyáltalán nem jelenti, hogy csak az utazhat, akinek van digitális oltási igazolása.

MTI

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Ddd911: *rr*l n*m *s b*sz*lv*, h*gy *gy*s v*kc*n*r*l *zt s* t*dj*k *ld*n...
A vállalati koronavírus-teszt miatt az adatvédelmi hatósághoz fordult a szombathelyi TDK egyik dolgozója
Ddd911: N*m h*ly* k*f*g*s, d* h* f*gy*l*d * m*d**t, *m* *lj*t *z *tl*g *...
A vállalati koronavírus-teszt miatt az adatvédelmi hatósághoz fordult a szombathelyi TDK egyik dolgozója
belabo: V*gr* *gy j* h*r. M*gy*r*rsz*g*n n*ncs j*rv*ny. H* l*nn*, n*m k*...
Az igazgató elbeszélgetett a pedagógusokkal, erre kedd reggel elindult az oktatás Répcelakon is
angelica: * "l*k*ss*gsz*mr* v*t*t*tt h*l*l*z*s*k sz*m*n*k" s*mm* k...
Hamarosan nyithatnak a mozik, színházak, vendéglátóhelyek, fürdők
belabo: *bb*n * k*rz*tb*n f*d*sz*s*k *nd*ln*k *gym*s *ll*n. L*h*t f*g*dn...
Bana Tibor választókerületet vált, már nem Szombathely, hanem a vasi 3-as körzet képviselője szeretne lenni