NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Maradj talpon! – Ott jártam, lepottyantam

Végre van ismét izgalmas műveltségi vetélkedő egy magyar televíziós csatornán. Másfél hónapja kezdődött el az m1-en a Maradj talpon! – munkatársunk ott volt a kamerák kereszttűzében, és mesél is róla.

Kapcsoltam ; Kerékbár ; Van benne valami ; Kérdezz, felelek ; Szerencsekerék ; Mindent vagy semmit ; Multimilliomos ; Legyen ön is milliomos! – talán ezek voltak a legismertebb és legnépszerűbb televíziós vetélkedők az elmúlt harminc esztendőben. Az utóbbi években azonban teljesen más irányt vett ez a műfaj. A Vágó István vezette Legyen ön is milliomos! óta nem volt igazi tudáspróba a televízióban, azonban október eleje óta a műsorstruktúra tekintetében vérátömlesztést kapott királyi tévében láthatjuk a Maradj talpon! című újdonságot.

A csapóajtó felett lehet izgulni
fotó: Nyugat.hu

Jó a játék alapkoncepciója, kiváló a műsorvezető-választás Gundel Takács Gábor személyében – ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a nézettségi adatok: november első hetében a műsor a híradásokat nem számítva a 15. volt az AGB Nielsen magyarországi listáján, közel 700 ezer tévénézővel.

Miről van szó?

1 főjátékos és 10 ellenfél – előbbi választ mindig, férfi-nő sorrendben ellenfelet, akikkel kérdéspárbajt vív. A főjátékos az első öt párbaj alatt kétszer hibázhat, ám az ellenfélnek nincsen könyörület: ha valamit nem tud, megnyílik alatta föld és pá-pá! Tulajdonképpen ez a játék egyik fő attrakciója, a zuhanás - de erről bővebben egy későbbi bekezdésben.

Akad ugyanis egyéb érdekesség is a vetélkedő kapcsán: például a kiválasztódás, azaz a casting. Kevesen tudhatják (vagyis csak azok, akik voltak már castingon), hogy már a felvételi elbeszélgetésen is hangozhatnak el műveltségi kérdések. Akik innen továbblépnek, azok írásbeli tesztet töltenek ki: ugyanúgy, mint az iskolában. Egyik padsor az A-csoport, a másik a B – a legkülönfélébb területekről szólnak a kérdések.

A tesztet eddig egy valaki töltötte ki 100 százalékosan (ezt a műsorvezető árulta el az egyik főjátékosról november második hetében), azaz nagyon topon kell lennie annak, aki itt bizonyítani akar. A 60 százalékot elérők kerülnek az utolsó körbe. Itt már hasonló vetélkedőt játszik a megmaradt kis csapat (kb. 40 jelentkezőből 10-en jutnak el eddig), mint magában a műsorban, csak betűk nincsenek segítségül. A szerkesztő kérdez, nézi az órát (tudják, a 20 másodperc), és ha valaki helyesen felel, akkor választhat ellenfelet. Míg végül egy marad. Tiszta Hegylakó.

Egész napos program

Maga a budapesti casting is egész napos program: a vetélkedő-imitáció után árulják el a szerkesztők, hogy az utolsó körből kik azok, akik majd lehetőséget kapnak az igazi játékban való indulásra. E-mailben azonban további információkat kell elárulni magunkról: élményeket, csalódásokat, hétköznapi fura szertartásokat. Ez az, ami ad egy kis bulvárjelleget a műsornak: ezekkel a beszélgetésekkel színesítik a játékrészeket. Ehhez a műfajhoz remek választás volt Gundel Takács, aki intelligenciája és rögtönzőképessége mellett jó humorral is tudja fűszerezni a műsort.

Laza beszélgetésnek csak látszik
fotó: Nyugat.hu

Anyázás és hosszú órák

Aki már idáig eljut, annak nyert ügye van. Megismerhet új embereket és egy teljesen más környezetet, ráadásul új impulzusok is érhetik. Hozzátesszük gyorsan: aki így áll hozzá. Hiszen vannak, akik a főjátékos legyőzése után csak 100 forintot nyernek – ők vérmérséklettől függően anyázással, vagy jobb esetben

Na, ide se jövök többet

elszólással távoznak, persze mindez már a színfalak mögött történik. Azonban, aki pozitívan közelíti meg a műsort, annak mindenhogyan óriási élmény ez a két nap. Bizony, két nap: a felvétel nem megy egyszerűen. 50 perces a műsor – ehhez kb. három órát kell dolgozni, hogy össze is álljon. Egy felvételi napon 3-4 adást rögzítenek – ami igencsak megterhelő mindenkinek.

Otthon, a fotelből persze könnyű: ül az ember a kényelmes karosszékben, előtte a vacsora vagy egy üveg behűtött sör, és sorra köpi a megfejtéseket. Ha valaki pedig az elsőnél besül a tévében, akkor szinte egyszerre mondja mindenki:

Ez a hülye meg hogyan kerülhetett oda?!

Mi a halak légzőszerve?

Pedig szó sincsen ilyesmiről. Megismerve a játékot és a játékosokat belülről: aki már a felvételig eljut, annak nagyon komoly alapműveltsége van, és egy-két-három területen az átlagnál nagyobb tudással rendelkezik. De ha valaki egy vagy másfél napja arra vár egy tökidegen helyen, hogy sorra kerüljön egy műveltségi vetélkedőben, majd öt kamera és tíz reflektor szegeződik rá, hát tényleg ember legyen a talpán, ha egy kicsit sem parázik.

Még csak másfél hónapos a játék, de vannak már klasszikus elszólások. Egy fiatalember egy színnel kapcsolatos kérdésnél a

karcos sárga

kifejezést lőtte el (narancssárga volt a megfejtés), míg egy negyvenes úriember a

Négy királyunknak is volt ez a neve: _ _ L A

feladványnál

Lalá

-val esett ki. Elítélni könnyű őket, azonban higgyük el: nincsen könnyű dolga annak – még a legegyügyűbb kérdésnél sem –, akinek a színpadon bizonyítania kell. A kamera- és közönségbeállítások, próbafelvételek, öltözések miatt sok a holtidő.

Az a bizonyos csapóajtó

Amikor a főjátékos kiválasztja a párbajellenfelét, akkor a körben lévő játékos alatt a csapóajtó reteszeit kikapcsolják: tessék ezt hozzátenni az alapban meglévő drukkhoz, a várakozás miatti elég komoly testi-lelki fáradtsághoz és ahhoz a stresszhez, hogy

most a Gundi beszélgetni fog velem ország-világ előtt

. Ugye, hogy nem is olyan könnyű? Aztán már fordul is elénk a monitor, elkezd pörögni a húsz másodperc és ott az első kérdés...

Gundellel kell beszélgetni
fotó: Nyugat.hu

Persze mindenkit az érdekel: hova esik az, aki nem tudja a helyes választ? Nos, aki szimpatikus, az párnák közé, aki pedig nem, az... – hallottuk mi is a felvétel előtti napon kapott tájékoztatón, de persze a mondat közben már elnevette magát a szerkesztőhölgy.

Első ránézésre elég drasztikus módon tűnnek el a hibázó játékosok, hiszen kinyílik alattuk a csapóajtó. Sikoltás, kiabálás – ezek a zuhanással együtt járó hanghatások. Az ajtó visszazár rögtön, így nem látni a tévében, mi is van a mélyben. Mivel a mai világ együtt jár a jogi csűrökkel és csavarokkal, természetesen a játék előtt mindenki aláír egy felelősségi nyilatkozatot, ám nincsen arról hír, hogy bárkinek is esett volna baja. Az esés szabadesés – talán másfél méteres lehet és bár részleteket nem szabad elárulni, azért tessék elhinni: nem szögesdrótkerítésre vagy jancsiszöggel felszórt betontalapzatra érkezik az ember...

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: Cs*k n*m m*g*nt *z * h*b*s, *k* ny*lv*n*ss*gr* h*zt*? * f*c* *...
Súlyosan antiszemita cikk jelent meg az Origón
George Clooney: S*k *g*zs*g*t *rt. F*lyt*ss*!...
Demeter Szilárd visszavonja a publicisztikáját, és törli magát a Facebookról
Katka: G*nd*l*m n*g v*n m*r * zs*r*s *ll*s!...
Szájer József lemondott EP mandátumáról
Katka: N*m * g*nd*z*kh*z t*rt*z*m , *gy k*zv*tl*n*l t*d*m * h*lyz*t*t. ...
105 lakó és 49 gondozó kapta el a vírust egy soproni idősotthonban, 12-en meghaltak
emberfarkas: M*s m*st s*jt*m, m*ly*n "sz*ll*m*" t*v*k*nys*gr* *dj* m*...
Szájer József lemondott EP mandátumáról