NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Kisebb lesz az új egészségügyi központ, 13 és fél millióból felújítanák a Kiskar utcai orvosi rendelőket

Az Egészségügyi Alapellátó Központra 700 millió forintja van Szombathelynek, de több mint egymilliárdos kivitelezési ajánlat is jött. Kevesebb lesz a parkoló.

A múlt héten írtunk arról a botrányról, ami a Szombathelyre tervezett Egészségügyi Alapellátó Központ körül robbant ki. A történet röviden annyi, hogy a Markusovszky kórházzal szemben, a régi városi strand helyére tervezetek egy háziorvosi-, és fogorvosi rendelőket tömörítő épület komplexumot. Ide kerültek volna a Március 15. téri és a Kiskar utcai háziorvosok, valamint a fogorvosok az SZTK épületéből és a Wesselényi utcából is.

Nem költözhetnek be a Kiskar utcai háziorvosok az új szombathelyi Egészségügyi Alapellátó Központba

A doktorok levélben tiltakoznak. Azt írják, a túlárazott kivitelezés miatt nem jut pénz a nagyobb épületre. Maradnak a korszerűtlen, zsúfolt belvárosi rendelőkben. Felháborodott levelet írtak a szombathelyi Kiskar utcai házorvosok a szombathelyi polgármesternek, Puskás Tivadarnak. A levélhez, melyet a rendelőben dolgozó nyolc orvosból öten írtak alá, szerkesztőségünk is hozzájutott, így meg is tudjuk mutatni.

Ahogy egy hete írtuk

2018.02.06. 06:36

Nem költözhetnek be a Kiskar utcai háziorvosok az új szombathelyi Egészségügyi Alapellátó Központba

/ életmód 8 hsz. /
A doktorok levélben tiltakoznak. Azt írják, a túlárazott kivitelezés miatt nem jut pénz a nagyobb épületre. Maradnak a korszerűtlen, zsúfolt belvárosi rendelőkben.
, a kivitelezés túl lett árazva, így a 700 millió forintos keretösszegből dolgozó pályázatban újra kellett terveztetni az épületet.

A közgyűlési előterjesztésből az derül ki, hogy két ajánlatot tettek piaci szereplők az építésre. Az egyik nettó 891 millió 491 ezer 507 forintért, míg a másik nettó 1 milliárd 134 millió 649 ezer 474 forintért vállalta volna az építést. A városvezetők e két ajánlat után döntöttek úgy, hogy újra terveztetik az épületet, amivel a Gáspár Mérnöki Irodát bízták meg. Az új tervek egyébként külön pénzébe nem kerültek az adófizetőknek, mivel azt az iroda átcsoportosította a beruházás költségeibe. A kisebb épületet - ahová, a Kiskar utcai rendelőintézet orvosai már nem férnek be - a Gáspár Mérnöki iroda nem csak tervei, de ki is vitelezi.

A központ eredeti látványterve - a klikkre még több nyílik
fotó: Forrás: szombathely.hu
Az új épület így 686 millió 500 ezer forintért építik fel. A maradék 13 millió 500 ezer forintból pedig felújítják a Kiskar utcai rendelő intézetet. Ebből a pénzből jut majd akadálymentesítésre, wc felújításra és új burkolatokra is.

A közgyűlési előterjesztésből egyébként az is kiderül, hogyha csütörtökön a városatyák rábólintanak a kisebb épületre és az új tervekre, akkor ezzel együtt egy kevesebb autót befogadni képes parkoló terve is zöld utat kap majd.

Eredetileg ugyanis 125 parkolóhelyet alakítottak volna ki a területen, most ez 50-re csökkenhet.

Az indoklás pedig az, hogy a kisebb épülethez elég a kevesebb parkoló is, bár korábban a tervekkel kapcsolatban a városvezetők azt hangoztatták, hogy elsősorban a Egészségügyi Alapellátó Központ, másodsorban pedig a kórház parkolási problémáit akarják ezzel megoldani.

A terveket csütörtökön tárgyalja a közgyűlés. Az pedig további kérdéseket vet fel, hogy a Fidesz szombathelyi frakciójának közleménye

2018.02.06. 21:19

Fidesz: Nem egy, hanem több lépcsőben költöznek majd a szombathelyi háziorvosok

/ közélet 2 hsz. /
Befutott a városvezetés közleménye is Egészségügyi Alapellátó Központ-ügyben.
szerint a Kiskar utcai orvosok nem most, hanem majd az épület építésének második lépcsője után költözhetnek be az új intézetbe. Most azonban mégis 13 és fél millió forintot költenek el a Kiskar utcai épületre.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: Cs*k n*m m*g*nt *z * h*b*s, *k* ny*lv*n*ss*gr* h*zt*? * f*c* *...
Súlyosan antiszemita cikk jelent meg az Origón
George Clooney: S*k *g*zs*g*t *rt. F*lyt*ss*!...
Demeter Szilárd visszavonja a publicisztikáját, és törli magát a Facebookról
Katka: G*nd*l*m n*g v*n m*r * zs*r*s *ll*s!...
Szájer József lemondott EP mandátumáról
Katka: N*m * g*nd*z*kh*z t*rt*z*m , *gy k*zv*tl*n*l t*d*m * h*lyz*t*t. ...
105 lakó és 49 gondozó kapta el a vírust egy soproni idősotthonban, 12-en meghaltak
emberfarkas: M*s m*st s*jt*m, m*ly*n "sz*ll*m*" t*v*k*nys*gr* *dj* m*...
Szájer József lemondott EP mandátumáról