NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Már soha nem fogjuk megtudni, mi alapján számolták ki a Haladás-stadion üzemeltetését

A szereplők és azok egymáshoz való viszonya folyamatosan változik ugyan, de a fő motívum ugyanaz marad: a közpénz.

Még az önkormányzati választások előtt gyűjtöttük össze a Puskás-korszak legjobb és legrosszabb húzásait

2019.08.22. 07:10

Gyorsleltár: Puskás Tivadar polgármesterségének legjobb és legrosszabb húzásai

/ vélemény 28 hsz. /
Kilenc év után új polgármester lesz Szombathelyen. Ideje leltárt készíteni.
. Az utóbbi kategória nyertese a Haladás Sportkomplexum lett, amelyet 16 milliárd forintért építettek fel úgy, hogy fogalma sem volt senkinek, hogy ki és hogyan működteti majd az utóbbi három évtized legnagyobb szombathelyi beruházását.

A komplexum üzemeltetése körüli fejlemények erősen hajaznak egy végtelen szappanoperára, ahol a szereplők és azok egymáshoz való viszonya folyamatosan változik ugyan, de a fő motívum ugyanaz marad: a közpénz. Ez utóbbi hol az államtól, hol az önkormányzattól, hol a sportegyesületektől érkezik, vagy ezeken folyik keresztül. Ám végül is ugyanabból a zsebből (a mienkéből) megy, hogy aztán számolatlanul nyelje el „Orbán Viktor ajándéka” . (Ha nagyon meg akarnánk számolni, amortizációval valahol egymilliárd forint körül lenne éves szinten.)

Mindezek tükrében azt hihetnénk, az a minimum, hogy megtudjuk, mi az útja ezeknek a pénzeknek, és ami legalább ennyire fontos: hogyan is számoltak annak idején az illetékesek? Mi az, ami bejött, és mi az, ami félrement? Mert gyaníthatóan – és remélhetően – nem így kalkuláltak.

Hogyan számoltak vajon?
fotó: Mészáros D. Zsolt

Ennek tükrében módfelett figyelemreméltó a Kúria közelmúltbeli ítélete, mely szerint a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-nek nem kötelessége kiadni a létesítmény üzemeltetési koncepciójának az egészét.

Így a közvélemény jó eséllyel már soha nem tudhatja meg, hogy milyen adatokkal számoltak az üzleti tervben a stadion megálmodói.

Mi most nem elevenítenénk fel századszorra a teljes előzményt , merthogy a Kúria ítélete önmagában is kerek történet.

Túlságosan is kerek.

De miért nem?

Az ítélet előzménye, hogy a Tranparency International Magyarország még 2018 júniusában közérdekű adat-igényléssel fordult a szombathelyi Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-hez, azt kérve, hogy a cég küldje el a komplexum építését megelőzően készült hatástanulmányt, mellékletekkel, módosításokkal, kiegészítő dokumentumokkal.

Gál Sándor igazgató viszont nem adott ki semmit, arra hivatkozva, hogy a – gyakorlatilag 10 évre titkosított – hatástanulmány alapján hoztak meg számos döntést a sportkomplexum felépítéséről és üzemeltetéséről, és mivel a dokumentum 20 éves üzemeltetési modellt vázol fel, ezért a jövőben is döntések megalapozását fogja szolgálni. Az indokok között volt az is, hogy létesítmény teljes üzemeltetésére még nem született végleges megoldás, az is lehet, később más fogja üzemeltetni: ha pedig pályáztatás lesz, a dokumentum közzététele negatívan befolyásolná annak menetét és eredményét.

A Transparency ekkor fordult bírósághoz, azt hangsúlyozva, hogy az általa kért közérdekű adatok kiemelten fontosak mind helyi, mind országos szempontból, közügyeket érintenek, hiszen a beruházás közpénzből valósult meg, és az adatok megismeréséhez fűződő közérdek összehasonlíthatatlanul jelentősebb, mint a megtagadás alapjául szolgáló közérdek.

A szombathelyi járásbíróság tanúként többek között meghallgatta Illés Károly akkori szombathelyi alpolgármestert és Károlyi Ákos jegyzőt is. Végül arra a következtetésre jutott, hogy a dokumentumot csak részben kell kiadni, merthogy a cég tárgyalási pozícióját (névszponzoráció, sky boxok, VIP-jegyek, a helyiségek bérleti díjai stb.) rontaná, ha a konkrét számok is napvilágra kerülnének.

A Szombathelyi Törvényszék 2019 szeptemberében tárgyalta másodfokon az ügyet, és jóváhagyta az ítéletet. Erre bólintott rá most a Kúria is január 27-én.

Azaz úgy tűnik, hogy már soha nem fogjuk megtudni, mi alapján számolták ki a Haladás-stadion üzemeltetését.

Illetve talán mégis.

Akár Strasbourgig is elviszik az ügyet

Lapunk a döntéssel kapcsolatban megkereste a Transparency International Magyarország jogi igazgatóját, aki közölte: nem értenek egyet a Kúria döntésével, és ha megkapják írásban az ítéletet, az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha kell, Strasbourgig mennek.

Ligeti Miklós szerint teljesen érthetetlen például, hogy miért nem lehet megismerni az elmúlt évekre vonatkozó üzleti terveket sem. Továbbra is kitart amellett, hogy teljesen tévút üzleti titokra hivatkozni.

„A Haladás Sportkomplexumot üzemeltető cég valójában nem végez valódi üzleti tevékenységet. Ráadásul számos szempontból a térségben monopol helyzetben van az általa nyújtott szolgáltatások tekintetében” – mondta lapunknak az igazgató, felhívva a figyelmet arra, hogy szinte kizárólag közpénzek cserélnek gazdát. A cég 100 százalékos önkormányzati tulajdonban van, nemsokára az államé lesz, működését közpénzből fedezik, ráadásul a helyiségeket bérlő sportegyesületek is önkormányzati támogatásból működnek.

Mindebből az is következik, tette hozzá, hogy a tanulmány nyilvánosságra hozatala nem befolyásolja a jövőben meghozandó döntéseket, azaz a bérleti szerződéseket. Hiszen azok sem üzleti alapon történnek.

A kör bezárult

Ligeti Miklós azt is közölte: 2019 őszén, az önkormányzati választások után megkeresték ez ügyben az új városvezetést is. Tőlük is kérték a teljes dokumentumot, arra hivatkozva, hogy a bíróság nem mondta ki, hogy azt nem lehet nyilvánosságra hozni.

Választ most sem kaptak.

Mi is megkerestük most a városházát az üggyel kapcsolatban. Kéner Balázs kommunikációs vezető a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft.-hez irányított bennünket.

Ez az a cég, amely alperesként nem adta ki az adatokat, és amelynek igazgatója néhány hete ismét Gál Sándor

2020.12.23. 12:29

Megjött az állam: máris leváltották a Haladás Sportkomplexum szeptemberben kinevezett igazgatóját

/ közélet 12 hsz. /
Ismét az új városvezetés által menesztett Gál Sándor lesz az igazgató. Több alku is született a megállapodásban.
.

Hozzászólások (17)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata