NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

Már második napja nem nyitott ki a Louvre, mert az alkalmazottak félnek a koronavírustól

Előző nap úgy döntöttek, hogy élnek azon törvény adta jogukkal, miszerint megtagadhatják a munkát, ha a munkavégzés „súlyos és közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre”. Miközben az egészségügyi hatóságok nem tartják indokoltnak a döntést, Emmanuel Macron francia államfő a járvány terjedésére hivatkozva lemondta több vidéki programját, s kizárólag a járvány okozta válságkezeléssel foglalkozik.

Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint hétfő délután háromra emelkedett a betegségben Franciaországban elhunytak száma: az újabb áldozat egy nyolcvanéves ember, aki ugyanazon az észak-franciaországi településen, Crépy-en-Valois-ban élt, ahol múlt héten hunyt el az első francia beteg.

A Louvre alkalmazottai vasárnapi rendkívüli üzemi tanács ülésükön egyhangúlag megszavazták, hogy érvényesítik a munka fel nem vételére vonatkozó jogukat – közölte Christian Galani, a múzeum szakszervezeti képviselője.

A múzeum már vasárnap sem nyitott ki, jóllehet az alkalmazottak nem jelentették be előre a zárva tartást.

Maxence Langlois-Berthelot igazgató hétfőn egy közleményt olvasott fel az újságíróknak, amelyben a Louvre jelezte, hogy folyamatosan követi az új koronavírussal kapcsolatos fejleményeket, és minden szükséges intézkedést meghoz az alkalmazottak és a látogatók biztonsága érdekében.

A francia egészségi hatóságok és a kulturális tárca is arra emlékeztetett, hogy a Louvre zárva tartása nem szükséges.

„A Louvre minden hozzánk eljuttatott előírást betart” – jelezte az igazgató.

A dolgozók azért aggódnak a járvány miatt, mert az egész világból nagy számban érkeznek látogatók a Louvre-ba. A múzeumot tavaly felkereső 9,6 millió személy háromnegyede külföldről érkezett, jóllehet eddig még senki sem fertőződött meg a 2300 alkalmazott közül, akik azt követelik, hogy a látogatókat vessék alá egészségügyi szűrésnek a dolgozók védelme céljából, ha pedig előfordulnak fertőzések, a múzeumot zárják be.

fotó: Pixabay

Közben a francia elnöki hivatal bejelentette, hogy az új típusú koronavírus terjedése miatt Emmanuel Macron államfő módosította az eheti programját és lemondott két vidéki látogatást, kedden este pedig a franciaországi zsidó szervezetek tanácsa, a CRIF éves gálavacsoráján vett volna részt a köztársasági elnök, de az eseményt későbbi időre halasztották.

„A koronavírus okozta válságra tekintettel a köztársasági elnök úgy döntött, hogy változtat eheti programján annak érdekében, hogy a válságkezelésre tudjon teljesen koncentrálni” – tudatta az elnöki hivatal. A közlemény szerint az államfő a hét folyamán a járvány sújtotta területek lakóival, kórházi dolgozókkal és az egészségügyi hatóságokkal fog találkozni.

Emmanuel Macron csütörtökön abban a kórházban tett látogatást, ahol előző nap meghalt az új típusú koronavírus első francia áldozata. Azóta szombaton Franciaországban a járványt okozó COVID-19 koronavírus miatt lemondtak minden olyan zárt térben tartandó rendezvényt, amelyeken várhatóan 5000 embernél több venne részt, így elmaradt a vasárnapra tervezett, párizsi félmaraton, amelyre mintegy 40 ezer embert vártak, és egy nappal korábban, már szombaton bezárta kapuit a párizsi mezőgazdasági vásár. Hétfőn azt is bejelentették be, hogy elmarad idén a párizsi nemzetközi könyvvásár, a Salon du Livre, amelyet március 20. és 23. között rendeztek volna meg, a dél-franciaországi Cannes-ban jövő hétre tervezett ingatlanbefektetési vásárt, a MIPIM-et pedig júniusra halasztják.

Franciaországban a hétfő délutáni hivatalos adatok szerint 178-an betegedtek meg az új típusú koronavírustól, közülük 116-an vannak kórházban, kilenc fertőzött állapota súlyos, hárman életüket vesztették a betegségben.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

okidoki: *dd*g *s sz*r*k v*lt*k, *z*t*n *s *z*k l*szn*k. * t*d*s, *s * sz...
Döntetlen a világbajnok franciák ellen az Eb-n
dragan: https://www.p*t*c**k.c*m/ *nl*n* t*lt*k*z*st k*ll *nd*t*n* *z *...
Nincs rossz zene, csak kevés pia? A pénteki Szentivánéj zenei felhozatala próbára tette a füleinket
nemakos202: M*r * s*k*d*k c*kk *r*d*k *rr*l * r*szr*l. N*m cs*d*l*m, m*rt t*...
Tényleg vannak érdekes dolgok a szombathelyi Brenner körúti és a Jókai utcai kerékpárutaknál
dragan: https://www.p*t*c**k.c*m/ ...
Nincs rossz zene, csak kevés pia? A pénteki Szentivánéj zenei felhozatala próbára tette a füleinket
nagypapi: Cs*k *kk*r n*m v*lt *lh*m*rk*d*tt (h*gy dr*g*, *z m*s k*rd*s) h*...
Most már tényleg, igazán: júliusban érkezik a hivatalos kártya