NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Már fertőzötteken is tesztelik az orrspray-t, ami a koronavírus ellen is hatásos lehet

Komoly antivirális hatást mutatott, szinte nullára csökkentette a vírus replikációs képességét.

Pécsi és bécsi szakértők szerint is egyre több jel utal arra, hogy egy hazai forgalomban is kapható, allergia ellen használt orrspray hatásos lehet a koronavírussal szemben. A szerről már hónapok óta azt lehet hallani, hogy amolyan mellékhatásaként felveszi a versenyt a vírussal. Éppen ezért a gyógyszertárakban szinte mindig készlethiány van. Számolt be az ATV Híradója .

Még a gyógyszerészek sem tudják hivatalosan, hogy a hazai forgalomban is megtalálható orrspray milyen hatással van a járványt okozó vírusra, így a Gyógyszerészeti Intézet egyelőre csak allergia elleni használatra engedélyezte. Kőhegyi Imre, a Baranya Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke az ATV-nek kiemelte: nem tudják, hogy a koronavírus ellen hogyan és milyen adagolásban lehetne alkalmazni, ezért azt reméli, hogy a patikai dolgozók nem is ajánlják ilyen terápiás javaslattal.

A gyógyszertárakban ennek ellenére csak nagyon ritkán lehet kapni a szert, amelyet a pécsi egyetemen is kutatnak a bécsi szakértőkkel közösen. Az eddigi eredmények pedig nagyon biztatóak, a laboratóriumi kémcső kísérletek nagyon jól sikerültek. A azehasztin-hidroklorid nagyon komoly antivirális hatást mutatott, szinte nullára csökkentette a vírus replikációs képességét a szövetkultúrában, a sejtkultúrában.

Németországban már koronavírus-pozitív embereken is tesztelik, az eddigi tapasztalatok egyértelműen jó irányt mutatnak. „Meg tudja előzni a vírusfertőzést, és a már megfertőzött sejteken is meg tudja állítani a vírus szaporodását. Már az első napon azt láttuk, hogy a vírus nem tudott szaporodni, és ez három napig fennállt” – mondta a Cebina GMBH igazgatója az ATV-nek.

A szakemberek szerint a magyarországi klinikai vizsgálatok már a tervezési fázisban tartanak, és abban bíznak, hogy a német és osztrák tapasztalatokra alapozva itthon is megkezdhetik szer kipróbálását.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

busman: Ksh *s f*gl*lk*z*tt v*l*. * 10%-*t *s *nn*n l*h*t k*k*k*zn*, *zt...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
miki1950 : J*bb*l*st k*v*n*k n*k* *s * t*bb* s*k*z*r s*rst*rs*n*k. ...
Lélegeztetőgépen kezelik Bányai Gábor, fideszes képviselőt
miki1950 : *z *ly*n k*pcs*l*t cs*k *nny*t *s *r. ...
60 ezer eurót ítélt meg a bíróság egy portugál nőnek, aki 30 éven át főzött és takarított az élettársára
miki1950 : N*gy*n sz*ll*m*s. ...
Podcast péntek Fekete-Győr Andrással, a Momentum miniszterelnök-jelöltjével
optimista: " m*v*l * j*rv*ny*gy* *d*t*k *zt m*t*tj*k, h*gy * gy*r*k*k k...
Felmerült a kereskedelem korlátozása egy időre