NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Már a tegnapi eső árhullámot okozott

Kérdés, hogy mit hoznak az elkövetkező napok, melyekre nagy esőket jósolnak. Helyzetkép, fotókkal.

Vasárnap délelőtt 10 órától intenzív esőzés kezdődött a Rába vízgyűjtő teljes területén. 14 óra alatt területi átlagban 50 mm eső hullott az ausztriai Rába vízgyűjtő területére rendkívül egyenetlen megoszlásban és intenzitással - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A vízgyűjtő középső része ÉK-DNY irányban kapta a legjelentősebb csapadékterhelést, 70 mm körüli értékekkel, így a Répce, Gyöngyös vízgyűjtőjén, valamint a Rába vízgyűjtő középső részén hullottak a legnagyobb mennyiségek.

Megáradt patakok Szombathelyen: Gyöngyös
fotó: Bonyhádi Zoltán

A legjelentősebb árhullámok a Répcén, Gyöngyösön, Pinkán és a Rábán alakultak ki. Az árvízi helyzetre tekintettel a Rába folyó szentgotthárdi szakaszára a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság II. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. Szentgotthárdnál a folyó még 10-13 cm-t árad óránként. Becslések alapján hétfőn dél körül várható a Rába tetőzése Szentgotthárdnál III. fok körüli vízállás értékkel (370 cm,+-20 cm).

Csákánydoroszlón a Dózsaligetet várhatóan elönti a víz. valószínűen Gasztony községben is a mélyebben levő házakat körbeveszi a víz, ezért ott is szükség lesz védekezési munkákra.

A Rába külföldi vízgyűjtőjén (Strém Heiligenbrumm felett) még tart a csapadék összegyülekezése. A vízfolyás még intenzíven árad és jelentős mennyiségű vizet szállít a Pinkába, s érkezik az majd a Rábába. A folyó körmendi szakaszán is jelentős árhullám várható, készültség elrendelésére is sor kerül.

Megáradt patakok Szombathelyen: Perint
fotó: Bonyhádi Zoltán

Az árhullám hatására a Lukácsházi tározónál megindult a víz betározása. A Rőti-völgyi Vízmű területe víz alá került. Kőszegen a nemezgyári duzzasztó területe feletti részen lévő un. „hat házak” megközelíthetetlenek, körbe vette őket a víz. Hétfő hajnal óta a gyöngyös-patak Kőszegnél intenzíven apad.

Éjfél után jelentősen csökkent a csapadékhullás intenzitása. A következő 24 órában már csak 5-10 mm körüli esővel kell számolni.

A hét második felétől újabb jelentős csapadékokra kell számolni. Az előre jelzett mennyiségi értékek azonban ma még meglehetősen bizonytalanok.

Kapcsolódó

2014.05.11. 10:02

Durva világ lesz a héten, talán csak a növények fognak örülni

/ életmód /
A tudományosra sikerült bevezetés után ott a lényeg Viharvadász időjárásjelentésében. Mindenesetre nagy dolgok jönnek, ha egy prognózis miatt klaviatúrát ragadott.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

namsub: H*szt*r**k*lt*n*k t*t*l*l*m *zt * b*lf*szt *m*ly*k * k*v*d t*m*j...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
iszek: M*jd * p*kh*s* m*gm*ndj* * fr*nk*t. M*nd*n m*gy*r*k k*pcs*k- d*k...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
kezdem: ***....j*g*s *m*t *rsz.......
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
lolka: *tt n*m * t*rd*l*sr*l v*n sz*. "M*nd*nk*' *gy f*j*z* k*...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
Kari: N*m k*ll n*k*k * m*gy*r t*r*st* n*. :D ...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak