NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Magyarhangya: újra menő lesz a mozizás, Szombathelyen is

A Kispálfilmmel robbantottak, de országos bázist terveznek kiépíteni. Egyedülálló forgalmazási modelljével a Magyarhangya azt akarja elérni, hogy a legjobb függetlenfilmek eljussanak minden moziba. És itt lesznek a Mediawave-en is.

Tagjaik között van közgazdász, filmes, szociológus, filmszakos pedagógus, pályakezdő és még diploma előtt álló kultúrakedvelő, egyvalamiben viszont közös a metszet: mindannyian azért küzdenek, hogy a kiváló filmalkotások ne vesszenek el az érdektelenség ködében. Vagy ha érdeklődés volna is, ne torrentezni kelljen azokat, hanem ott megnézni, ahová illenek: a moziban. Ráadásul olcsón. A Magyarhangya egy olyan, Európában is egyedülálló filmforgalmazási modellbe vágott bele, aminek révén mindez megvalósítható - a remények szerint Szombathelyen is.

Sőt, mindjárt mondunk Szombathelyre nézve még ennél is hízelgőbb tényeket, mielőtt azonban számokkal hajigálnánk, nézzük meg másfél percben, miről is szól az elképzelésük - és miért úgy szól, ahogy.

A Magyarhangya a következőképpen képzeli el a hazai fásult mozikultúra megújítását: előre meghirdetett időpontban lehet majd beülni a - tömegfilmek helyett - nívós alkotásokra, vagyis az ország számos városában ugyanabban az időpontban izzanak fel az első képkockák, lehetővé téve akár az alkotóknak is (ha azok magyarok), hogy élő egyenesben üdvözöljék közönségüket. Megtekintésükhöz a HangyaPASS nevű bérleteket lehet majd használni, ami hat filmre szól, és 3600 forintért kezdik árulni őket.

Amikor a kultúrával karöltve győznek a szponzorok

Ez már csak annak tükrében is módfelett baráti ár, hogy ennyiért egy plázában legfeljebb 2-3 filmet kapnánk, de mindennek tetejében az ún. lokális szponzorációs programjukkal még ennél is lejjebb mehet a bérlet ára, amennyiben sikerül támogatókat szerezni az egyes városokban. És úgy tűnik, nekünk itt a nyugati végeken nyert ügyünk van.

Szombathelyen úgy néz ki, fog tudni működni a modell, mert magánfelajánlásokkal és cégek támogatásával letornázták a bérlet árát 2300 forintra

- mondta el érdeklődésünkre Polgár Móni, a kezdeményezés közösségépítéssel foglalkozó munkatársa. Magyarul: hat filmet kaphat a bérlet megváltója 2300, vagyis egyet 385 forintért.

A kezdeményezés mögött állók bizakodóak, hiszen első igazán éles tesztjük, a Napozz Holddal - a Kispálfilm című filmre tavaly csont nélkül keltek el a jegyek Budapesten hetekkel korábban, és országosan is 80 százalékos volt a mozitermek kihasználtsága. A folytatás most május 24-én veszi kezdetét 11 vidéki városban, köztük tehát Szombathelyen.

A megújult Savaria Mozi ad otthont a hangyafilmeknek
fotó: Mészáros Zsolt

Na de mindez meddig juthat el? Minek örülnének? - kérdeztük Mónit, aki elmondta:

Amit nagyon szeretnénk elérni, az az, hogy legyen az országban egy 5 ezer fős közösségünk, aminek az igényeit ki tudjuk szolgálni. A lényeg, hogy minden városban legyenek Magyarhangya csoportok, akik ilyen filmeket néznek, és akikkel folyamatosan párbeszédet tudunk folytatni.

Egy biztos: ilyen szépen és elegánsan még nagyon keveseknek sikerült csak megkerülniük állambácsi kalapját, ha kultúrafinanszírozásról van szó. Reméljük, sikerrel járnak - a 450 ezer forintnyi támogatást pedig mindenki köszönje meg a titkos helyi mecénásoknak.


A vetítések időpontjai:

Május 24. kedd 20h: A prímszámok magánya
Május 27. péntek 20h: Enter the Void
Május 31. kedd 20h: Attenberg
Június 7. kedd 20h: Mint hal a vízben
Június 21. kedd 20h: Vagyunk, akik vagyunk
Június 28. kedd 20h: Tilva Ros

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: *m*g *kk*r* *g*ny v*n * k*tl*z*t*rr* *s t*m*g*s*n v*s*r*lj* f*l ...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
fgzb: V*lsz*g * g*m* *nny*r* n*m dr*g* * v*l*gp**c*n, d* t*nyl*g m*g*l...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
demoktatorovm: H*t *z*z, h*gy v*n r*l* f*g*lm*m!...
Köszöntjük Szombathely újszülötteit, köztük Dánielt és Tesszát, a legifjabb ikerpárt
fgzb: D* t*l*n n*m *s *ly*n n*gy b*j......
Újabb multinacionális cég érkezett meg Szombathelyre
lojalista: D* h*gy *l* t*m*ssz*m *z *g*z*m*t,*tt v*n * v*k* l**r*s*.*g*n v*...
A sitkei kápolna is feltűnt a Facebook apróhirdetései között