NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Magyar tudósok szerint még pár évtizedünk van, aztán majdnem világvége jön

Nem túl optimista forgatókönyvek hangzottak el egy budapesti konferencián. Szombathelyen is sorozat indult a klímaváltozás kapcsán.

A klímaváltozásról rendezett konferenciát a Felelős Értelmiség nevű laza csoportosulás.

A konzervatív, de az Orbán-rendszerrel kritikus magyar tudósok meglehetősen borúsan látják a ránk váró jövőt.

A konferencia részleteiről az Index számol be.

Vida Gábor szerint a természet bajban van. A bioszféra 10 millió éves távlatban regenerálja magát, de az embernek nincs ennyi ideje. A Széchenyi-díjas biológus úgy látja, A különálló tényezők a globális rendszerben egymást felerősítve, hirtelen nem várt változásokon keresztül egy katasztrófa lehetőségét vázolják. Ebben olyan tartományba emelkedhet a hőmérséklet, aminek az egész emberiség nem képes elviselni a hatásait. A legrosszabb forgatókönyvek szerint elérhetjük az eocén szintjét, amikor az Antarktiszon erdők, Grönlandon pedig pálmák nőttek, és mivel nem volt jég, sokkal magasabb volt a tengerszint.

Árvíz Németországban
fotó: DPA / Daniel Scharinger

Szathmáry Eörs sem volt túl optimista. Az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának a vezetőjea klímaváltozással összefüggésben megjelenő új betegségekről beszélt: a kórokozók, vízzel, étellel, levegővel, szexszel, lényegében mindenhonnan és minden módon érkeznek. Az ő előrejelzése szerint 2050 körül megfeleződik, magyarul több milliárd ember fog meghalni. „A városok, ahol addigra a világnépesség 70 százaléka lakik majd, különösen veszélyeztetettek. Ha nagy baj van, egy nagyvárosban egy hét alatt kezdik gyilkolni egymást az emberek” – szól a jóslat.

A forgatókönyvek szerint a szárazság lesz az egyik legnagyobb probléma
fotó: Reuters /Amie Ferris-Rotman

Szőllősi-Nagy András hidrológus villámárvizekről és kegyetlen aszályokról beszélt, arról, hogy minden exponenciális sebességgel változik-pusztul a környezetben, az állandóságnak vége, lassan elértünk a határokhoz, amikor a folyamat visszafordíthatatlan és menthetetlen lesz. A korábban 200 évente egyszer érkező árvizek ma már húsz évente jönnek. A fülükig ér a víz, a politikusok mégis a napig vitatkoznak, hogy mi a teendő – mondta. Ő a mesterséges intelligenciában és a korábban elképzelhetetlen számítási kapacitásokban bízik, miközben több tározóra van szükség.

A dozmati víztározó átadása
fotó: Józing Antal

Mellesleg – tesszük hozzá - ez utóbbit hangsúlyozták a szakemberek a közelmúltban a dozmati víztározó átadásánál

2019.10.08. 15:26

Kellett, vagy nem kellett? – Átadták a kétmilliárdos dozmati víztározót

/ tech 12 hsz. /
Egy veszéllyel kevesebb, egy kirándulóhellyel több. Sokan megkérdőjelezik az értelmét, de a szakemberek megmagyarázták.
is.

Bartholy Judit , az ELTE meteorológia tanszékének vezetője szerint Magyarországon főleg a nyarak fognak melegedni és válnak szárazabbá, miközben gyakoribbá válnak az időjárási szélsőségek. Ami idáig 20 évente egyszer fordult elő (például az extrém meleg), az a század végén akár minden évben is jöhet. Még az optimista becslések szerint is 4-7 fokkal lesznek forróbbak a nyári kánikulák a mostaniaknál – mondta, hozzátéve, hogy az olvadás miatt óriási metánrobbanások vannak Szibériában és Kanadában.

Rajtuk kívül még több tudós is felszólalt a konferencián , ők a döntéshozók és az egyének felelősségéről beszéltek, de láthatóan ők sem voltak sokkal optimistábbak.

Itt emlékeztetjük olvasóinkat, hogy Szombathelyen a Kámoni Arborétum indított programsorozatot a témában. Lapunk az eddigi két előadásról részletesen beszámolt.

Elsőként Robert C. Castel izraeli biztonsági szakértő , majd Mátyás Csaba nemzetközi tekintélyű klímakutató beszélt a kérdésről.

Ideje lenne kiszállnunk a városi terepjárókból - A klímakutató szerint félelmetes sebességgel változik körülöttünk a bolygó

Olvasóink egy része bizonyára emlékszik arra a vitára és hozzászólásözönre, amelyet Robert C. Castel előadása A klímaváltozás kapcsán „zöld vallás"-ról is beszélt egy biztonságpolitikai szakértő a Kámoni Arborétumban August 16. 19:25 váltott ki.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Rőzsike : J* l*nn*, h* m*n*l t*bb sz*k*mb*r v*l*m*ny*t m*g*sm*rh*tn*nk. *...
Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
adt01: "D* *z *s *rd*k*l, h*gy * 2011-b*n b*h*r*ng*z*tt *gy*n* ny*g...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
adt01: " sz*v*z*k*p*s *ll*mp*lg*r*k sz*m* 8 m*ll** k*r*l v*n. *kk*...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
busman: *rb*n 1-2 h*n*pj* *rd*tl*n k*m*tr* (*nf-n*l m*g*s*bbr*) v*tt f*l...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
nagyokos_kicsikinai: F*t*b*l*nd......
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát