NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

A magyar tervező, aki London után Dubajt is meghódította

Parniczky Rita textiljei mentek, láttak és győztek, a díj pedig egy önálló kiállítás Londonban.

Magyarországon porcelánfestést tanult, majd Londonba költözött és a Művészeti Alapítvány ösztöndíjával bekerült a híres Central Saint Martinsba. Azóta már kiállítások tucatján van túl és nemrég bezsebelte a Design Days Dubai fődíját, melynek köszönhetően önálló kiállítást is nyithat. A kivételes tehetség pedig nem más, mint Parniczky Rita, textiltervező.

Parniczky Rita
fotó: Alun Callender

Rita többször is kifejtette, hogy ő nem csak tervezni szeretne, hiszen számára az anyag előállításánál kezdődik az alkotás folyamata. Ahogy az irodalmi művek elemzői olvasnak a sorok között, a magyar képzőművész úgy szeretne a szálak közé látni és ezt a nagyközönség elé tárni. Az évek során Rita híressé vált, félig áttetsző, „röntgen” textíliái nem csak az érdeklődőt, de a szakma nagyjait is lenyűgözte.

X-Ray Vault Series II No II (2015)
fotó: wallpaper.com

A különleges technikát a Central Saint Martinsban töltött évek alatt fejlesztette ki, mely úgy tűnik most meghozta gyümölcsét. A Közel-Keleti legnagyobb design eseményének számító Design Days Dubai kiállításon Rita két alkotásával is indult – egy a Röntgen Boltív , egy pedig a Röntgen Kristály Sorozatból – és végül a felbecsülhetetlen, Perrier-Jauet Arts Salon díjjal tért haza. Mint mondja, a Röntgen Boltív Sorozatot (X-Ray Vaultn Series) a gótikus épületek keresztboltozata ihlette, mely visszatérő motívumként jelenik meg az igazán egyedi kivitelezésen.

Rita június 24-én nyitja kiállítását, Weaving with Light címmel, melyet a londoni Contemporary Applied Arts-ban egészen július 30-ig tekinthet meg a nagyérdemű.

forrás: Wallpaper

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mrs.megmondo: j*v*t*s: j*l*n *s*tb*n...
Meztelenül mutatta meg a volt KDNP-s Lukácsi Katalin, hogy mit kell megtanulni Auschwitzból
mrs.megmondo: S*jn*s *l*g r*ssz*l *ld*zt*k * c*g*ny*k*t... j*ln*k *s*tb*n, n*m...
Meztelenül mutatta meg a volt KDNP-s Lukácsi Katalin, hogy mit kell megtanulni Auschwitzból
polgartars: *z * sz*m*r*, h*gy *l*g v*n *nf*rm*c** f*rr*s. M*g sz*m*r*bb, h...
Más orosz vakcinát teszteltek, mint ami forgalomba kerülhet
duffs: M*c*f*l*!!! N*l*nk *nn*k *z *ssz*gn*k * t*bbsz*r*s*t k*lt*k * m*...
40 millió euróból menti meg Bécs a tradicionális bécsi cégeket
miki1950 : *zt k*tsz*r *s m*g f*gj*k g*nd*ln*, m*rt *nn*k n*gy * r*z*k*j* *...
Pálinkás József új pártja is részt vesz az ellenzéki előválasztáson