NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

A magyar tervező, aki London után Dubajt is meghódította

Parniczky Rita textiljei mentek, láttak és győztek, a díj pedig egy önálló kiállítás Londonban.

Magyarországon porcelánfestést tanult, majd Londonba költözött és a Művészeti Alapítvány ösztöndíjával bekerült a híres Central Saint Martinsba. Azóta már kiállítások tucatján van túl és nemrég bezsebelte a Design Days Dubai fődíját, melynek köszönhetően önálló kiállítást is nyithat. A kivételes tehetség pedig nem más, mint Parniczky Rita, textiltervező.

Parniczky Rita
fotó: Alun Callender

Rita többször is kifejtette, hogy ő nem csak tervezni szeretne, hiszen számára az anyag előállításánál kezdődik az alkotás folyamata. Ahogy az irodalmi művek elemzői olvasnak a sorok között, a magyar képzőművész úgy szeretne a szálak közé látni és ezt a nagyközönség elé tárni. Az évek során Rita híressé vált, félig áttetsző, „röntgen” textíliái nem csak az érdeklődőt, de a szakma nagyjait is lenyűgözte.

X-Ray Vault Series II No II (2015)
fotó: wallpaper.com

A különleges technikát a Central Saint Martinsban töltött évek alatt fejlesztette ki, mely úgy tűnik most meghozta gyümölcsét. A Közel-Keleti legnagyobb design eseményének számító Design Days Dubai kiállításon Rita két alkotásával is indult – egy a Röntgen Boltív , egy pedig a Röntgen Kristály Sorozatból – és végül a felbecsülhetetlen, Perrier-Jauet Arts Salon díjjal tért haza. Mint mondja, a Röntgen Boltív Sorozatot (X-Ray Vaultn Series) a gótikus épületek keresztboltozata ihlette, mely visszatérő motívumként jelenik meg az igazán egyedi kivitelezésen.

Rita június 24-én nyitja kiállítását, Weaving with Light címmel, melyet a londoni Contemporary Applied Arts-ban egészen július 30-ig tekinthet meg a nagyérdemű.

forrás: Wallpaper

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: * m*g*lt k*sl*nyr*l f*nt v*n * k*r*, n*v*, *z *l*t*ltr*l m*g s*m...
Másodfokon is letöltendőt kapott a sorkifaludi halálos traktorbaleset okozója
rheingold1926: Sz*m*r* r*g*ny *z *m* *tt z*jl*tt Sz*mb*th*ly*n. Tr**n*n *ml*k*z...
Vajon mondhat egy baloldali politikus beszédet egy trianoni kiállítás megnyitóján?
belabo: *z*k *z *l*t n*gyd*lg**. ...
Vajon mondhat egy baloldali politikus beszédet egy trianoni kiállítás megnyitóján?
salfai: *d* k*ll*n* f*gy*ln*, m*rt m*st m*n*m*l*s k*l*nbs*gg*l *gy*n, d*...
Kissé nehezen, de győzött a Haladás a Szolnok ellen
polgartars: *kk*r l*h*t *l*bbr* l*pn*, h* * k*d*rc *k**t k**l*mz* *z *mb*r. ...
Meghalt Kóbor János, az Omega együttes frontembere