NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

A magyar tervező, aki London után Dubajt is meghódította

Parniczky Rita textiljei mentek, láttak és győztek, a díj pedig egy önálló kiállítás Londonban.

Magyarországon porcelánfestést tanult, majd Londonba költözött és a Művészeti Alapítvány ösztöndíjával bekerült a híres Central Saint Martinsba. Azóta már kiállítások tucatján van túl és nemrég bezsebelte a Design Days Dubai fődíját, melynek köszönhetően önálló kiállítást is nyithat. A kivételes tehetség pedig nem más, mint Parniczky Rita, textiltervező.

Parniczky Rita
fotó: Alun Callender

Rita többször is kifejtette, hogy ő nem csak tervezni szeretne, hiszen számára az anyag előállításánál kezdődik az alkotás folyamata. Ahogy az irodalmi művek elemzői olvasnak a sorok között, a magyar képzőművész úgy szeretne a szálak közé látni és ezt a nagyközönség elé tárni. Az évek során Rita híressé vált, félig áttetsző, „röntgen” textíliái nem csak az érdeklődőt, de a szakma nagyjait is lenyűgözte.

X-Ray Vault Series II No II (2015)
fotó: wallpaper.com

A különleges technikát a Central Saint Martinsban töltött évek alatt fejlesztette ki, mely úgy tűnik most meghozta gyümölcsét. A Közel-Keleti legnagyobb design eseményének számító Design Days Dubai kiállításon Rita két alkotásával is indult – egy a Röntgen Boltív , egy pedig a Röntgen Kristály Sorozatból – és végül a felbecsülhetetlen, Perrier-Jauet Arts Salon díjjal tért haza. Mint mondja, a Röntgen Boltív Sorozatot (X-Ray Vaultn Series) a gótikus épületek keresztboltozata ihlette, mely visszatérő motívumként jelenik meg az igazán egyedi kivitelezésen.

Rita június 24-én nyitja kiállítását, Weaving with Light címmel, melyet a londoni Contemporary Applied Arts-ban egészen július 30-ig tekinthet meg a nagyérdemű.

forrás: Wallpaper

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : B*r*ms*g. *gy t*nysz*r*t *rt*m r*, d* n*m j*l*nt m*g. ...
Ungár Péter: „Egy országban élünk mi homoszexuálisok a homofóbokkal, ne egymást bántsuk”
miki1950 : *gy*t*rt*k! ...
Orbán Viktort be sem engednék a müncheni német-magyar Eb-meccsre?
OhneGetzi: * f*jl*d*s *gy*rt*lm*, sz*p m*ccs v*lt, n*m t*l*lt, h*n*m v*l*s ...
Orbán Viktort be sem engednék a müncheni német-magyar Eb-meccsre?
shopron: V*zsg*l*t*kk*l *g*z*lt t*ny, h*gy * h*m*sz*x**l*t*s n*m *r*k*lt ...
Ungár Péter: „Egy országban élünk mi homoszexuálisok a homofóbokkal, ne egymást bántsuk”
lojalista: T*bb h*lysz*n *s v*n *h*v* l*h*tn* *p*t*n*.V*l*m**rt *z * b*ny*m...
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden