NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

„Ő volt a magyar színjátszás históriájában az első igazi sztár” – 160 éve született Márkus Emília

A WSSz alapító tagja, Csonka Szilvia bújik a híres szombathelyi színművésznő bőrébe.

„Ő volt a magyar színjátszás históriájában az első igazi sztár. Ezt a kifejezést akkortájt még nem használtuk. De, ami vele, körülötte történt, igazán megtestesíti azt, amit a mai sztár jellege igényel” – Bálint Lajos.

Csonka Szilvia mint Márkus Emília
fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Szeptember 10-én, csütörtökön ünnepeljük a szombathelyi Márkus Emília születésének 160. évfordulóját, ez alkalomból pedig fotósorozattal emlékezik rá a Weöres Sándor Színház. A szülési szabadságáról most visszatérő Csonka Szilvia bújt a híres szombathelyi színművésznő bőrébe, de nem csak egy fotózás erejéig.

A jeles nap estéjén, 18:30-tól a színház aznapi közönségét és az érdeklődőket élő játékkal is meglepi majd Csonka Szilvia a Krúdy Klubban, majd fent, a Márkus Emília terem előtt személyesen is lehet vele találkozni.

fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

„Ha van híres szombathelyi nő, akkor Márkus Emma az volt: sok évtizedes, kivételes színpadi ragyogása egyrészt az "örökasszony" diadalútja, másrészt egy lázadó, öntudatos nő vonzó története. Tessék csak megnézni azt a gyerekkori fotográfiát az 1860-as évekből: a három testvér között azt az egyenes derekú, fürtös szőke angyalt, akinek a lába még nem ér le a magas támlás székről, de olyan eltökéltséggel néz a fényképezőgép lencséjébe, mint akinek nagy céljai vannak. Időközben célt ért szülővárosa is, Márkus Emmának pedig járt a jutalomjáték Szombathely első, állandó társulattal bíró kőszínháza, a Weöres Sándor Színház 2009-es bemutatkozó előadásában. Ez a 9700 című időutazás, benne Csonka Szilvia játszotta a szőke csodát” – Ölbei Lívia

fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lojalista: *l*sk*d*?N* n* b*x.*ssz* k*v*r*d * x*rh*z* f*d*sz tr*ll*kk*l *z ...
Hamarosan megszületik Orbán Ráhel és Tiborcz István harmadik gyermeke
kezdem: M* v*n * k*sgy*r*kk*l??????...
Egy kisgyermek is megsérült, amikor két autó és egy kamion ütközött Szombathely határában
jóbarát: *ty* j* *g! T* k* * f*... l*h*tsz? M*t *rt*l *d* t* *st*b*? S...
Orbán Viktor: Jövő év elején elkezdjük a 13. havi nyugdíj visszaépítését
halfarkas: *n m*g j*l *ml*ksz*m, h*gy *tt m*ly*n p*r*zs v*t* v*lt * "h*...
Vannak reggelek és esték, amikor életveszélyes a szombathelyi közvilágítás
kezdem: "B* k*ll r*g*sztr*ln*"???? T*l*n r*g*sztr*ln* k*ll. N*...
Szombathelyi gazdik figyelem! Be kell regisztrálni a kutyákat