NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

A magyar migráns, akiért még a brit királynő is rajongott

Reich Tibor textiltervező forradalmi ötleteivel és merészségével szó szerint színt vitt a brit családok életébe.

Mára már természetessé vált, hogy otthonunkban a színek, a formák és a minták egyéniségünket tükrözik, de ugyanezt nem mondhatjuk el például a háború utáni Nagy-Britanniáról. Amikor minden otthon szürke és egyhangú volt, akkor érkezett egy ötletekkel teli magyar fiatalember, aki kész volt felrázni a nemzetet. Reich Tibor új dimenziókat nyitott meg a textiliparban – munkássága előtt tiszteleg és születésének 100. évfordulóját ünnepli idén a manchesteri Whitworth múzeum különleges kiállításával.

Egy magazin címlapján 1950-ben
fotó: tibor.co.uk

Reich Tibor 1916-ban született Budapesten, zsidó család gyermekeként. A náci megszállás idején először Bécsbe, majd 1937-ben az angliai Leeds-be menekült, ahol később a modern textilipar úttörője lett. Ő álmodta meg azt a színes gyapjúszövetet is, melyet a fiatal Erzsébet királynő 1947-ben nászajándékul választott magának. Harminc évig tartó karriere bár nehezen indult, meghozta gyümölcsét: a magyar tervező munkái díszítik a királyi palotákat és több nagykövetséget is.

Egy sziámirózsaszín függöny lesz!

Bár a királyi család egyenesen rajongott Reich Tibor munkáiért, mégis az átlagember köszönheti neki a legtöbbet. Már a kezdetektől fogva merészen használta a színeket és a formákat, nem úgy, mint kortársai. Mindezt a magyar népviseletnek és nagyapja fonóüzemének köszönheti, ahol már gyerekként a színek szerelmese lett – meséli Tibor unokája, Sam Reich a The Guardiannek .

A legnagyobb áttörést mégis a1954-es Kaland a színekkel című kiállítás hozta meg, ahol olyan merész párosításokat láthatott a közönség, mint a „sziámi rózsaszín” és fekete, vagy mélyzöld. Ma már mindez annyira természetesnek tűnik, hogy talán fel sem fogjuk, milyen nagy jelentőséggel bírt, pedig Nagy-Britannia valóban Reich Tibornak köszönheti színes otthonait. A kiállítás aztán bejárta az egész országot, Londonban pedig több, mint 250 ezer embert vonzott a színes művészet.

Kaland a színekkel
fotó: tibor.co.uk

Tibor úgy gondolta, hogy a színek különleges erővel bírnak és ezt az erőt nem szabad veszni hagyni. Bár kétségtelen, hogy nem ő volt az egyetlen, aki próbálta megtörni a szürke és barna árnyalatok uralmát, mégis az ő munkássága bizonyult a legmerészebbnek és ezáltal a legnépszerűbbnek is. A legnagyobb inspirációt számára a természet jelentette. A művész járta az erdőket, a folyópartokat és egyszerűen csak fotózott. Mindent lencsevégre kapott, amiben lehetőséget látott és sajátos módszereivel később ezekből a képekből varázsolt lélegzetelállító formákat.

Az elismerésért persze küzdeni és dolgozni kellett. A háború után, magyar állampolgárként nem lehetett saját vállalkozásának vezetője, így az első két évben csak alkotott és más bevándorlóknak segített. Kidolgozott egy rendszert, ahol betanította a kelet-európai menekülteket, majd később munkát is biztosított számunkra. Unokája szerint nagyapja a nyughatatlan alkotásvágynak köszönhette mindazt, amit elért.

Tibor vállalkozása egészen a hetvenes évekig virágzott, azonban ekkor az iparosodás és az olcsó munkaerő miatt kénytelen volt feladni az álmát. Egy ilyen művésznél a tömegtermelés szóba sem jöhetett, máshogy viszont nem tudták volna fedezni a költségeket. Az üzem vége szerencsére nem jelentett egyet az alkotói válsággal. Nyugdíjas éveiben körülbelül 15 ezer vázlatot készített és végre gyűjtői szenvedélyének is hódolhatott – Európa legnagyobb modellautó- és bélyeggyűjteményét hagyta utódaira.

Nyomott minták az 50-es évekből
fotó: tibor.co.uk

A Whitworth kiállítás mellett Sam Reich megpróbálja újjáéleszteni nagyapja üzemét, illetve annak egy részét, hogy a vázlatok alapján megalkothassanak néhány új, mégis eredeti mintát. Mert, ahogy Reich Tibor is mondta: ezek a színek nem csak az otthonunkba, de az életünkbe is vidámságot hoznak.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mrs.megmondo: j*v*t*s: j*l*n *s*tb*n...
Meztelenül mutatta meg a volt KDNP-s Lukácsi Katalin, hogy mit kell megtanulni Auschwitzból
mrs.megmondo: S*jn*s *l*g r*ssz*l *ld*zt*k * c*g*ny*k*t... j*ln*k *s*tb*n, n*m...
Meztelenül mutatta meg a volt KDNP-s Lukácsi Katalin, hogy mit kell megtanulni Auschwitzból
polgartars: *z * sz*m*r*, h*gy *l*g v*n *nf*rm*c** f*rr*s. M*g sz*m*r*bb, h...
Más orosz vakcinát teszteltek, mint ami forgalomba kerülhet
duffs: M*c*f*l*!!! N*l*nk *nn*k *z *ssz*gn*k * t*bbsz*r*s*t k*lt*k * m*...
40 millió euróból menti meg Bécs a tradicionális bécsi cégeket
miki1950 : *zt k*tsz*r *s m*g f*gj*k g*nd*ln*, m*rt *nn*k n*gy * r*z*k*j* *...
Pálinkás József új pártja is részt vesz az ellenzéki előválasztáson