NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Őket díjazták a Magyar Kultúra Napján Szombathelyen

Egy művészettörténész, egy középiskolai tanár és egy kiállításrendező. Lehet, hogy már önök is találkoztak velük?

Január 22. a Magyar Kultúra Napja, mert 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. Az évforduló pedig jó alkalom, hogy ünnepeljük és díjazzuk a kultúrában, a kultúráért dolgozókat. A díjátadón a Savaria Szimfonikus Zenekart Antal Mátyás vezényelte - mindezt kicsit érthetetlen módon az AGORA Savaria Filmszínház nagytermében - és beszédet mondott Puskás Tivadar polgármester és Koczka Tibor alpolgármester is. A díjazottak pedig:

A képre kattintva galéria nyílik
fotó: Mészáros Zsolt

Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj I. fokozat: Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója

Általános és középiskolai éveit Szombathelyen töltötte, miután Lengyelországból Magyarországra költöztek. 1989-1994 között a lengyel állam ösztöndíjasaként végezte tanulmányát a krakkói Jagelló Egyetemen, ahol művészettörténészi diplomát szerzett.

fotó: Mészáros Zsolt

1994-től a Szombathelyi Képtár Textilgyűjteményének vezetője, majd 2012-től a képtár igazgatója. 2003-tól a Textiltriennálék társkurátora. 2006-tól folyamatos megbízást kap a lengyelországi lódzi Centralne Muzeum Wlókiennictwa intézménytől az általuk rendezett textiltriennálék magyar konzulensi feladatára. Ez a textilművészeti seregszemle a második legrangosabb – a szombathelyi triennálék mellett – a világon.

Cebula Anna jelöli ki a seregszemlére a Magyarországot és a magyar textilművészetet reprezentáló művészeket és alkotásaikat.

Gyűjteményvezetői munkájának köszönhetően a Szombathelyi Képtár Textilgyűjteménye jelentősen gyarapodott. Személyének köszönhető, hogy a jeles művészek nagy értékű gobelin alkotásaikat a képtárnak ajándékozták.

Általa szervezett és rendezett kiállítások jutottak el a megye és az ország jelentős kiállítótereibe, Lengyelország több városába, Csehországba, Szlovéniába és Németországba egyaránt.

Családi kötődése Lengyelországhoz és a lengyel kultúrához gazdagítja a Szombathelyi Képtár nemzetközi arculatát, ezáltal a lengyel-magyar művészeti élet egyik jelentős találkozóhelyéül is szolgál.

Cebula Anna vezetőként kivételes szorgalommal, empátiával rendelkezik. Munkáját áthatja a kortárs textilművészet szeretete, szoros kötődése intézményéhez és a textilgyűjteményhez.

Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozata: Bodó Judit középiskolai tanár

A Szombathelyi Tanárképző Főiskolán 1983-ban könyvtáros és történelem szakos általános iskolai tanári, 1986-ban az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelem szakos középiskolai tanári, 1992-ben filozófia szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. 2002-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen közoktatási vezető és pedagógus szakvizsgát tett, majd 2015-ben a Nyugat-magyarországi Egyetemen gyakorlatvezető mentortanár szakképzettséget szerzett.

fotó: Mészáros Zsolt

1988. augusztus 16. óta dolgozik a Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskolában, ahol 1996-ban nyílt meg a Puskás Galéria azzal a céllal, hogy fejlessze a tanulók szépérzékét, érdeklődést keltsen a művészetek iránt, tegye színesebbé az iskola életét. A néhai ötletgazda, Németh István munkáját folytatja Bodó Judit szervező tevékenysége a Puskás Galéria működésében kiemelkedő.

Diákjai folyamatosan élő kapcsolatban vannak a művészettel, értékrendjüket a szépség, a kreativitás, az esztétikum felé tereli. Olyan tárlatokat visz az intézménybe, amelyek felkeltik a tanulók érdeklődését az alkotóvágy iránt, tisztelettel fordulnak az alkotott értékek felé, valóságos fizikai kapcsolatba kerülhetnek a művekkel, megismerhetik azok alkotóit.

A kiállításokat a diákok az órák közti szünetben is megtekinthetik, így szinte észrevétlenül kerülnek az emberi önkifejezés vonzásába. Bodó Judit lehetőséget biztosít az iskola tehetséges diákjainak is, hogy a galériában ők is bemutathassák alkotásaikat. Tanévenként általában négy kiállítást szervez, melyek megnyitója jelentős esemény az iskolában.

Különös gonddal tervezi meg a meghívókat, a meghívottak körét, különös tekintettel az adott témakörben fontos megnyitó személyiségére. A kiállítások nemcsak diák látogatókat fogadnak, hanem a város polgárai is gyakran betérnek, népszerűsítve ezzel az intézményt.

Bodó Juditnak a művészeti nevelés terén végzett kiemelkedően jelentős munkája példaértékű.

Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozata: Pungor Péter kiállításrendező

1993-tól a Savaria Múzeum munkatársa, ahol az első években a kiállítás-rendezők munkáját segítette. 2008-tól a múzeum vezetése őt bízta meg a kiállítás-rendezői műhely fejlesztésével, korszerűsítésével, melynek eredményeképpen helyben készül el az installációs elemek nagy része. 2012-től nemcsak a kiállítások rendezésében, hanem azok tervezésében is részt vesz. 2014-től a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum kiállítás-rendező és -kivitelező csoportjának vezetője.

fotó: Mészáros Zsolt

2014 óta a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeiben új szemléletű, modern kiállításokat, kiállítás-sorozatokat nyitottak meg, amelynek előfeltétele a korábbitól eltérő szemléletbeli változás, illetve egyfajta professzionális csapatmunka. A múzeumi kiállítás-kivitelezői munka összetett háttérmunka, amely csak alapos előtervezést követően eredményez színvonalas, minőségi megjelenésű tárlatokat.

A változások elindításában meghatározó szerepe volt Pungor Péter kiállítás-rendező több évtizedes tapasztalatainak, illetve a hazai és külföldi trendváltozások folyamatos nyomon követésének. Példaértékű az egyes kiállítások rendezése során alkalmazott szervezési, kommunikációs tevékenysége, ami magában foglalja a kivitelezési munkákat végző szakemberek kiválasztását, koordinálását, az anyagbeszerzések, installáció építésének ütemezését is.

Gyors és hatékony problémamegoldó képessége jelentősen javította a munkálatok gördülékenységét, a határidők pontos betartását. Nyitott gondolkodásmódjának, az állományvédelmi előírások felé mutatott érzékenységének eredményeként európai szintűen fejlődött a műtárgyak bemutatására alkalmazott installációs anyagok modernizálása a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeiben.

Díjazottak életrajzát a Szombathely.hu -n találtuk.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demoktatorovm: M*ll*b*sz*l*s * j*v*b*l! *mb*r! *rtsd m*r m*g v*gr*, h*gy sz*m ...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
westend: *zt sz*b*d, b*sm*n, d* * m*s*k sz*l*j*t cs*k * m*n*s*t*tt *d**t*...
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
hozzászóló1: * S*v*r** F*r*m*t *gyb*l d*b*m * k*k*b*. * h*ly* tv s*m k*t l*, ...
Komoly leépítés a szombathelyi városi tévénél, a munkatársak harmadának mondtak fel
demokratikus_gumilovedek: - *gy *v *lt*lt* *t*n *s k*m*ly*n *zt g*nd*lj*k, h*gy * l*z*r*s*...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
miki1950 : J*l *ssz*f*gl*lt*d * l*ny*g*t. *gy*t*rt*k. ...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor