NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Idén Bük lesz a magyar dal fővárosa

De partner lesz Szombathely és Zsira is. A magyar dal napját pedig szeptember 13-án, vasárnap rendezik meg.

Tegnap kihirdették az idei magyar dal fővárosa pályázat győztesét.

A kiírásban szerepelt, hogy a pályázat nyertese ebben az évben már csupán a címet birtokolja, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. az eddig megszokott országos promóciót és médiafigyelmet már nem tudja biztosítani a győztes számára. Bük városa a fennálló nehéz körülmények ellenére benyújtotta pályázatát, és a színvonalas tervek meggyőzték a zsűrit, idén tehát Bük lesz a magyar dal fővárosa

- közölte Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden az MTI-vel.

Lesz 30Y is
fotó: BZ

A pályázat szerint Bük városa nem csupán a helyi gyógyfürdőt vonja be a nagyszabású koncertfolyam lebonyolításába. A program regionális összefogással valósul meg, így az egész hétvégét betöltő rendezvényben a közeli Szombathely és Zsira is a fürdőváros partnere lesz.

A büki koncerteket a Gyógy- és Élménycentrum területén tartják. Délelőtt a Kakaó zenekar és a Tarisznyások együttes szórakoztatja a gyerekeket, majd helyi csoportok bemutatkozása következik. A délebédhez a Pannon cigányzenekar és tanítványai szolgáltatják a muzsikát, délután mintegy tucatnyi formáció váltja egymást a fürdő parkolójának színpadán. Fellép egyebek közt Karácsony János és Somló Tamás, a Kowalsky meg a Vega és a Pál Utcai Fiúk. Az estet a 30Y zárja.

A városban egész nap közlekedő zenevonat fedélzetén amatőr zenekarok szolgáltatják a zenét, Bük, Zsira és Szombathely között a már hagyományos 30Y jelzésű busz szállítja a közönséget, amelynek utasterében koncertfotó-kiállítás nyílik

- mondta Szabó Edit.

Zenél majd a Kowalsky meg a Vega is
fotó: Vágvölgyi Bálint

A büki szervezők hagyományteremtő céllal hozzák létre rendezvényüket. Úgy tervezik, hogy ezentúl minden évben csatlakoznak a magyar dal napja-mozgalomhoz, mert fontosnak tartják zenei értékeink megőrzését.
A Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. - Gerendai Károly ötlete nyomán - először 2010-ben hirdette meg a magyar dal fővárosa pályázatot. A címet elsőként Eger, 2011-ben Nyíregyháza, 2012-ben Szombathely, 2013-ban Békéscsaba, tavaly pedig Hévíz viselhette.

A magyar dal napja eddigi szervezői május közepén jelentették be, hogy hamarosan megszűnik a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. Mint elmondták, ezzel csak a központi irányítás tűnik el, a hét év óta zajló rendezvénysorozat folytatódik, idén szeptember 13-án is lesz magyar dal napja.

Szabadjára engedjük a magyar dal napját. Mivel nem kapunk pénzt működési költségeinkre, ezentúl nem lesz központi irányítás, óriásplakátok és műsorfüzetek, viszont így lesz igazán alulról építkező, önkéntes, önszerveződő a rendezvény. Olyan, amilyet az induláskor megálmodtunk

- mondta Presser Gábor, az esemény kitalálója és Szabó Edit.

Pál utcai fiúkkal lehet majd bulizni
fotó: Mészáros Zsolt

Mint akkor elhangzott, Boldogon, Ecseren, Budakalászon, Balatonlellén, Hévízen szintén lesz rendezvény, és idén másodszor fogják megtartani Martonvásáron a magyar népdal napját szeptember 13-án. A határon túli tiszteletbeli helyszínek közé már jelentkezett Kassa. Számos fővárosi helyszínen szintén tervekkel készülnek, így a RAM Colosseum, a Budapest Jazz Club, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Budavári Művelődési Ház (bluesprogram), a Kobuci Kert (gyermek- és világzene), a MOM Kulturális Központ (dzsessz) idén is helyszín lehet.

A magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg. A következő esztendőtől szeptember második vasárnapján tartják, és országos rendezvénnyé vált az esemény, évről évre több tízezer nézővel. Minden évben átlagosan 150 órányi zene szólt a magyar dal napján és több mint ezer előadó lépett színpadra. A fő cél a magyar zene népszerűsítése, illetve az, hogy az ismert fellépők mellett a helyi előadók, tehetségek számára bemutatkozási lehetőséget nyújtsanak.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

okoska120: *k*t k*rh*zb*n k*ll*tt k*z*ln*, *nn*k m*r *nny*, v*gy v*n *ly*n ...
Újabb durva számok pénteken: 3286 újabb fertőzött, 65 halott
miki1951: *g*z*d v*n! *z *z *gyn*k n*gy*n *gy *lp*r* s*rm*. *z *ly*n pr*...
Könnyen lehet, kedden új vezetőt kap az USA – Gyorstalpaló az amerikai elnökválasztáshoz
kommentolvasó: *v*k *t* m*gy *z * m*ntr*, p*d*g *lt*l*n*s *sk*l** m*t*kt*d*s *l...
Könnyen lehet, kedden új vezetőt kap az USA – Gyorstalpaló az amerikai elnökválasztáshoz
Latyak: *ssz*s*n k*t j*l*lt l*sz 2022-b*n: * p*rt j*l*ltj* B*l*zsy P*t*r...
Bana Tibor finoman visszavág Ungár "Kenguru" Péternek
Rőzsike : M* m*g r*m*lj*k 2022-b*n f*l*tt*d *r*t*nk gy*z*lm*t! H* *gy f*l...
Orbán Viktor: Áprilisban győzelmet hirdetünk a járvány felett