NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Alakul az új 8-as út Rábafüzestől Kecskemétig

Új fogalommal is barátkoznunk kell: "gyorsút".

Ahogy arról lapunk is beszámolt

2020.10.13. 17:01

A jövő tavasszal átadják az M8-as első Vas megyei szakaszát

/ tech 19 hsz. /
Újabb fotókat és információkat kaptunk a Körmend és Rábafüzes közötti építkezésről.
, javában zajlik az új 8-as gyorsforgalmi építése Körmend és Rábafüzes között. A 2x1 sávos, lakott területek elkerülő, 110 km/órás sebességre tervezett út Körmend-Vasszentmihály közötti szakasz várhatóan 2021 augusztusára készül el, míg a Vasszentmihálytól Rábafüzesig tartó 9,45 kilométeres szakaszt már idén áprilisban forgalomba helyezik.

A vasszentmihályi völgyhíd
fotó: NIF

Az útra eddig mindenki az M8-as nevet használta, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Zrt. (NIF) most pontosított, Körmendtől az országhatárig M80-as lesz az új út neve .

Körmendtől Székesfehérvárig R8-asnak hívják majd a régi 8-ast. Ez egy új útkategória, 2015-ben vezették be, az R-es jelzésű utakat "gyorsút" -nak hívják .

A gyorsút tulajdonképpen egy "fapados gyorsforgalmi" . 110 km/órás tervezési sebességű, 2x2 sávos, osztottpályás, csökkentett keresztmetszetű, leállósáv nélküli, indokolt esetben szintbeli csomópontokat tartalmazó utat jelent.

A gyorsút sokkal gyorsabban és olcsóbban megépíthető az autópályánál és a gyorsforgalmi útnál, nevéhez illően gyors megoldást jelent, és eleve úgy építik, hogy később továbbfejleszthető legyen.

A jelenlegi 8-as főúton már sok helyen építettek ki 2x2-es gyorsító sávokat, Herendtől gyakorlatilag Székesfehérvárig már 2x2 sávos út vezet. Ennek a szakasznak a szűk keresztmetszete a veszprémi elkerülő , de azon is dolgoznak már

2020.09.14. 11:10

110 km/h-s sebességre fejlesztik a 8-as főutat Herend és Székesfehérvár között

/ közélet 8 hsz. /
A veszprémi elkerülőn átépítik a szintbeli kereszteződéseket.
.

A Veszprémet délről elkerülő szakaszán a litéri és a füredi csomópontja között, 7,5 kilométer hosszon, a jelenlegi szintbeli kereszteződéseket megszüntetik, és helyettük külön szintű csomópontokat építenek ki, az elkerülőn is 110 km/óra lesz a megengedett sebesség.

Építik a veszprémi elkerülő almádi felüljáróját
fotó: Forrás: NIF Zrt.

A legújabb hír, hogy elkészült a tanulmányterve az M8 gyorsforgalmi útnak az M7-es autópálya és Dunaújváros közötti szakaszának . Az út engedélyes tervei 2022 elejére, kiviteli tervei jövő őszre készülhetnek el, míg maga az útépítés 2023 elején indulhat.

A hírek szerint 2x2 sávos gyorsforgalmi útként épül meg ezen az 50 kilométeres szakaszon az M8-as . A tervek szerint 110 km/órás sebességhatárral használható autóút lesz, de ezt is úgy alakítják ki, hogy később autópályává fejleszthető legyen.

fotó: Forrás: NIF Zrt.

Az M8-asnak ez a szakasza az M7-es autópálya, valamint a 61-es, 62-es és 64-es főutak forgalmát csökkentheti. A beruházás tizenkét települést érint, köztük Balatonfőkajárt, Lepsényt, Enyinget és Sárbogárdot . Az M8-as Duna-hídja Dunaújvárosnál már 2007-ben elkészült, a Bács-Kiskun megyei szakaszának építése előkészítési fázisban van .

Ennek a szakasznak lesz a neve M8-as, arról még nincs végleges döntés, hogy Kecskemét után merre vezet majd az út.

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?
StarMan: H*n*p*k *t* pr*b*l*m m*g*rt*tn* * "v*d*tts*g"-r*l p*p*l*...
Riasztó hír érkezett az egyik kínai vakcináról