NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Alakul az új 8-as út Rábafüzestől Kecskemétig

Új fogalommal is barátkoznunk kell: "gyorsút".

Ahogy arról lapunk is beszámolt

2020.10.13. 17:01

A jövő tavasszal átadják az M8-as első Vas megyei szakaszát

/ tech 19 hsz. /
Újabb fotókat és információkat kaptunk a Körmend és Rábafüzes közötti építkezésről.
, javában zajlik az új 8-as gyorsforgalmi építése Körmend és Rábafüzes között. A 2x1 sávos, lakott területek elkerülő, 110 km/órás sebességre tervezett út Körmend-Vasszentmihály közötti szakasz várhatóan 2021 augusztusára készül el, míg a Vasszentmihálytól Rábafüzesig tartó 9,45 kilométeres szakaszt már idén áprilisban forgalomba helyezik.

A vasszentmihályi völgyhíd
fotó: NIF

Az útra eddig mindenki az M8-as nevet használta, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Zrt. (NIF) most pontosított, Körmendtől az országhatárig M80-as lesz az új út neve .

Körmendtől Székesfehérvárig R8-asnak hívják majd a régi 8-ast. Ez egy új útkategória, 2015-ben vezették be, az R-es jelzésű utakat "gyorsút" -nak hívják .

A gyorsút tulajdonképpen egy "fapados gyorsforgalmi" . 110 km/órás tervezési sebességű, 2x2 sávos, osztottpályás, csökkentett keresztmetszetű, leállósáv nélküli, indokolt esetben szintbeli csomópontokat tartalmazó utat jelent.

A gyorsút sokkal gyorsabban és olcsóbban megépíthető az autópályánál és a gyorsforgalmi útnál, nevéhez illően gyors megoldást jelent, és eleve úgy építik, hogy később továbbfejleszthető legyen.

A jelenlegi 8-as főúton már sok helyen építettek ki 2x2-es gyorsító sávokat, Herendtől gyakorlatilag Székesfehérvárig már 2x2 sávos út vezet. Ennek a szakasznak a szűk keresztmetszete a veszprémi elkerülő , de azon is dolgoznak már

2020.09.14. 11:10

110 km/h-s sebességre fejlesztik a 8-as főutat Herend és Székesfehérvár között

/ közélet 8 hsz. /
A veszprémi elkerülőn átépítik a szintbeli kereszteződéseket.
.

A Veszprémet délről elkerülő szakaszán a litéri és a füredi csomópontja között, 7,5 kilométer hosszon, a jelenlegi szintbeli kereszteződéseket megszüntetik, és helyettük külön szintű csomópontokat építenek ki, az elkerülőn is 110 km/óra lesz a megengedett sebesség.

Építik a veszprémi elkerülő almádi felüljáróját
fotó: Forrás: NIF Zrt.

A legújabb hír, hogy elkészült a tanulmányterve az M8 gyorsforgalmi útnak az M7-es autópálya és Dunaújváros közötti szakaszának . Az út engedélyes tervei 2022 elejére, kiviteli tervei jövő őszre készülhetnek el, míg maga az útépítés 2023 elején indulhat.

A hírek szerint 2x2 sávos gyorsforgalmi útként épül meg ezen az 50 kilométeres szakaszon az M8-as . A tervek szerint 110 km/órás sebességhatárral használható autóút lesz, de ezt is úgy alakítják ki, hogy később autópályává fejleszthető legyen.

fotó: Forrás: NIF Zrt.

Az M8-asnak ez a szakasza az M7-es autópálya, valamint a 61-es, 62-es és 64-es főutak forgalmát csökkentheti. A beruházás tizenkét települést érint, köztük Balatonfőkajárt, Lepsényt, Enyinget és Sárbogárdot . Az M8-as Duna-hídja Dunaújvárosnál már 2007-ben elkészült, a Bács-Kiskun megyei szakaszának építése előkészítési fázisban van .

Ennek a szakasznak lesz a neve M8-as, arról még nincs végleges döntés, hogy Kecskemét után merre vezet majd az út.

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Gémkapocs: "* s*g*dsz*m*lyz*t gy*rs*n k*k*p*zh*t*": *kk*r* b*r*ms*g...
"Orvosi értelemben ez egy katasztrófahelyzet, amiben most vagyunk"
Gondolkodó: *r*l*nk,h*gy T* m*nt n*v*s f*t*lh*sz*r m*g t*d*d n*k*nk m*nd*n* ...
"Orvosi értelemben ez egy katasztrófahelyzet, amiben most vagyunk"
joska01: M*g*nt k*pz*l*d*k *s *lm*l*t*k*t kr**l....:)))...
Czeglédy Csabát gyanúsítottként hallgatták ki az "Ördög ügyvédje" blog Borkai Zsolt jachtos-szexpartis bejegyzése miatt
lights: *szt*m *z*k v*l*m*ny*t, *k*k r*gz*t*k h*gy *nn*l k*k*bb, k*v*tk...
Egy ember egy kocsi, négy ember négy kocsi. Indulhat a bevásárlókocsis vonatozás!
Paulus_Maior: J*j, *lf*l*jt*tt*m, h*gy * f*d*sz *s sz*lg*n*p*n*k m*nd*n *ld*s*...
Czeglédy Csabát gyanúsítottként hallgatták ki az "Ördög ügyvédje" blog Borkai Zsolt jachtos-szexpartis bejegyzése miatt