NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

Luxemburg ingyenessé tette a tömegközlekedést

A cél az autós forgalom csökkentése.

Luxemburg lett az első ország, amely teljesen ingyenessé tette tömegközlekedését. A március 1-jén életbe lépett szabályozás célja az autós forgalom csökkentése - írta a Deutsche Welle. Ezzel a városi és helyközi busz- és vonathasználat is díjmentessé vált a 600 ezres Luxemburgban. Nem az EU miniállama az első, amely ezzel próbálkozik: az éllovas Észtország fővárosa, Tallinn volt, ahol már hét éve részlegesen ingyenes a közlekedés. Ez azonban csak a város lakosaira, a hét éven aluli gyerekekre, illetve a három év alatti gyerekekkel közlekedő felnőttekre igaz. Teljes, és egész országra kiterjedően még nem történt hasonló kezdeményezés.

A Nógrád megyényi ország nagy napjaként említette a 2018-ban meghozott döntés életbe lépését a közlekedési miniszter. Valójában nem veszít vele olyan sokat a tömegközlekedés költségvetése: a kéteurós jegyek eddig is csak a ráfordítások nyolc százalékát fedezték. A tömegközlekedés teljes költségvetése 500 millió euró volt a világ egyik leggazdagabb országában, így a jegyekből származó 41 milliós tételről való lemondás nem is olyan nagy érvágás - főként, ha a jegyrendszer fenntartását biztosító infrastruktúra költségeinek kiesését is belekalkuláljuk. A tömegközlekedést tehát az állam az adóbevételekből fogja fedezni teljes egészében - bár ez nem zárja ki, hogy hirdetési felületét értékesítve kereskedelmi bevételei továbbra is legyenek a tömegközlekedésnek.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: k*m*ly*n? *gy h*n*p *l*tt 235 *z*r *mb*rt s*k*r*lt *ssz*tr*mb*t*...
Háromszáz megfigyelőt is küldhet Magyarországra a választások miatt az EBESZ
zofa: *z * f*r*g v*l*j**g g*szt*st*l*n b*nd* kb. 2 m*ll** 2x *lt*tt *m...
Itt a hivatalos és végleges verzió: így alakul át a védettségi igazolvány rendszere február 15-től
Macoka: *z m*r m*g*nt *ly*n f*d*sz*s. V*n *gy k*rty* *m* n*m t*rt*lm*zz*...
Itt a hivatalos és végleges verzió: így alakul át a védettségi igazolvány rendszere február 15-től
shopron: *bb*n m* *z *kt**l*s? 30 *v *l*tt s*k*r*lt f*l*j*t*n* k*t h*d*t,...
Riasztó állapotban van Szombathelyen a Kodály Zoltán utcai híd
Independent: N*m *rt*m * f*ny*lg*k*t *z *sz*d* *ll*p*t*v*l k*pcs*l*tb*n. M*g...
Miért csak reggel 9-kor nyit hétvégén a szombathelyi uszoda?