NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Karanténos fotóival hasít a szombathelyi lány Nánási fotóversenyén

Három hete indult a játék, Lutor Katát pedig már kétszer beválasztották a legjobb tíz közé.

Év elején indította útjára Nánási Pál saját tehetségkutatóját, a Big Shot - Tied a kamerát, amelyben tehetséges magyar fotósokat karol fel. Már éppen kezdték volna a műsor forgatását, amikor Magyarországot is elérte a világszerte tomboló koronavírus-járvány és ezzel jöttek a különböző rendeltek, korlátozások és a karanténok.

A rendkívüli helyzet megakasztotta a tehetségkutatót is, de Nánásiék nem hagyták, hogy elússzon új projektjük, ezért úgy döntöttek, hogy egy kicsit megreformálják. Három héttel ezelőtt így hát megnyitották a képzeletbeli kapukat minden profi és amatőr fotós előtt és kezdetét vette a játék, vagyis a Házi feladat.

Minden héten várják a fotókat egy adott témában, a beküldött képek közül pedig maga Nánási választja ki azt a tízet, amelyeket személy szerint a legjobbnak tart. Bárki küldhet be fotókat, de témába kell vágnia. A verseny egészen a korlátozások végéig tart, ami bár senki sem tudja még, hogy meddig tart, de az biztos, hogy a végén vigaszágon be lehet kerülni a tehetségkutatóba is.

A játékba pedig beszállt egy fiatal szombathelyi fotós, Lutor Kata is, akit az elmúlt három fordulóban kétszer is beválasztottak a legjobb tíz közé. Ez pedig bizony nagy szó, hiszen több százan versenyeznek hétről hétre.

fotó: Lutor Katalin

Kata már több mint 5 éve foglalkozik a fotózással, de nemcsak hobbiszinten, ugyanis a sajtóban is dolgozik. Temérdek eseményen vett már részt fotósként, a protokoll rendezvényektől kezdve a könyvbemutatókon át egészen a kiállításokig. Tehát elég nagy a repertoár, de azért akadnak olyan események, amelyek igencsak közel állnak a szívéhez.

„Ezen a területen a koncertfotózás a kedvencem. Emellett pedig portréfotózással, divatfotózással és esküvőfotózással is elkezdtem foglalkozni. Hogy mit fotózok a legszívesebben? Azt hiszem, az a válaszom, hogy bármi, csak ember legyen. Nem nagyon tudok 'lelketlen' képeket készíteni” – mesélte lapunknak.

De mégis hogyan bukkant rá a versenyre egy szombathelyi lány? A válasz nem túl bonyolult, de az oda vezető út már kicsit kacskaringósabb. Mint mondja, mindenhol követi a Nánási család életét, hiszen úgy gondolja, fantasztikus vlogokat készítenek. De a tehetségkutatóval nem igazán foglalkozott.

„Mit keresnék én egy tehetségkutatóban – gondoltam. Aztán egy ismerősöm mondta, hogy lett egy ilyen kis játék belőle, küldjem már be a karanténos képeimet. Én el voltam foglalva a digitális oktatásra való átállással, nem figyeltem milyen verseny alakul itt. Viszont a karantén alatt elkezdtem készíteni egy portrésorozatot. Minden nap egy fotó magamról. Egy önportré. Elküldtem őket, hiszen első héten a karantén-élményt kellett bemutatni. Második héten makrofotózás volt a téma, ebben nem jeleskedtem olyan jól, de a harmadik heti, sors fintora témában ismét a TOP 10-be kerültem” – árulta el.

fotó: Lutor Katalin

Kata elárulta, hogy karanténos portrésorozatának alapjául tulajdonképpen két dolog szolgált alapul. Az egyik, hogy bár eddig is számtalan ötlete volt, de sosem volt elég ideje és energiája ezeket megvalósítani. Mióta viszont önkéntes karanténba vonult, sorra pipálja a listáján szereplő ötleteket. A másik alapkő pedig az adott napi hangulata, hiszen egyedül bezárva lenni, jól megdolgoztatja az ember lelki világát.

Vannak jobb és rosszabb napok.

A fotók mellé minden héten készítenek a versenyzők egy bemutatkozó videót is, amiben elmesélik a képek történetét. A fotókat és a videókat is a Big Shot Facebook-oldalára töltik fel, így értelemszerűen itt, illetve a verseny Instagram-oldalán kell gyűjteni a szavazatokat is. Szavazni minden héten kedd éjfélig lehet mindkét platformon, a lájkok száma pedig összeadódik, így születik meg a végeredmény.

fotó: Lutor Katalin

Kata azt is elmesélte, hogyan tudta meg, hogy másodszorra is bekerült a legjobb tíz közé. Egyik nap kapott egy e-mailt, hogy ráér-e estefelé, mert a tehetségkutató készítői forgatnának egy videót, ami felkerül majd a YouTube-ra és szeretnék, ha a versenyzők is megszólalnának. Kata pedig belement, hiszen úgysem nagyon mehet sehova a kijárási korlátozás miatt.

„19:50-kor kaptam egy e-mailt Ördög Nóritól, hogy mindjárt küldenek egy linket, amire ha rákattintok, Nánási Pállal találom szemben magam. És egyszer csak ott volt. Akkor közölte hogy ismét benne vagyok a TOP10-ben. Körülbelül hattól nyolcig csinálták ezt a felvételt, ami bekerült a videóba. Szétizgultam magam” – mesélte.

A videó pedig azóta már fel is került Nánásiék YouTube-csatornájára, Kata pedig természetesen el is büszkélkedett vele a Facebookon. De vajon miről is beszélgettek Nánásiékkal? Kapott-e esetleg tanácsokat? Na és vajon milyen élmény volt beszélgetni velük?

„Nagyon kedves volt, azt mondta hogy szereti, hogy így belemélyülök a feladatokba. Átgondolt, kidolgozott kompozíciókat készítek. Azt mondta, küldjek képet minden héten. Kibeszéltük a karanténos hétköznapokat is, hogy ki hogyan viseli. Nórival is váltottunk pár szót, hiszen az elsős Micivel neki sem könnyű az otthonoktatás, én pedig a másik oldalát látom tanárnéniként. Nagyon jó élmény volt, mert olyan volt, mintha ezer éve ismernénk egymást, hiszen én (meg bárki) megismerheti őket a vlogjaikból, engem pedig ők jelenleg a fotóimból és a kis videóimból” – árulta el Kata.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés