NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

Visszaadta az ellopott régészeti leleteket, orgazdaságért áll bíróság elé

Az idős nő pedig ma, azaz hétfőn demonstrált Szombathelyen az igazáért, a tárgyalása kedden lesz.

2009-ben egy nyugdíjas nő furcsa tárgyakat talált fia bajánsenyei házában. A tárgyak régészeti leletnek tűntek, és rajtuk is volt a Savaria Múzeum leltári pecsétje. A megtalált leletek egy fiatal szombathelyi nő cuccai között voltak, aki korábban vendégeskedett a házban, majd amikor külföldre költözése miatt eladta szombathelyi lakását, megkérte őket, hogy őrizzenek meg a számára néhány táskát. Ezek egyike esett le a szekrény tetejéről, és az idős nő így találta meg a leleteket.

fotó: Bonyhádi Zoltán

Miután felismerte a pecsétet, összeszedte a tárgyakat és bevitte a múzeumba, ahol állítása szerint először nem akarták fogadni, majd a valós darabszámnál jóval kevesebbet írtak fel. Erre a nő rendőrt hívott, aki hazavitette vele a leleteket, majd pár nap múlva megjelentek a régészek és 208 darab régészeti leletet vettek nyilvántartásba.

A Romkert raktárából tűntek el a leletek

Később kiderült, hogy a leletek a Romkertben lévő raktárból tűntek el. Azt is megállapították, hogy a tárgyak igazából csak régészeti értéket képviselnek, valódi értékük csekély, kivéve egy amforát, ami százezer forintot ért akkor.

A múzeum feljelentést tett, és az eset hozadéka, hogy azóta kialakítottak egy központi raktárat és bevezették az elektronikus nyilvántartást. Az idős asszonynak levélben köszönték meg, hogy a leleteket visszajuttatta a múzeumba, a felajánlott pénzjutalmat visszautasította, mondván, a leletek visszaadása állampolgári kötelessége volt.

fotó: Bonyhádi Zoltán

Hosszú nyomozás után megtalálták az akkor már külföldön élő tettest is, az említett fiatal nőt, aki egyébként 2007-ben a múzeum alkalmazottja volt, a tárgyaláson enyhe büntetést, megrovást szabtak ki rá.

Először megköszönték, aztán lopással majd orgazdasággal vádolták

Közben lopás miatt eljárást indítottak a nyugdíjas nő ellen is, aki hosszú ideig orvosi kezelés alatt állt, így az ügyet 2016 őszén tárgyalta a Szombathely Járásbíróság. A nő a tárgyaláson tudta meg, hogy a vád közben megváltozott, már nem lopás, hanem orgazdaság miatt folyik ellene az eljárás. Indoklásként elhangzott, azért, mert 2009-ben az ő házában foglalták le a régészek a leleteket.

A tavalyi tárgyalás nem hozott eredmény, a bíró közben - nyugdíjba vonulása miatt - leadta az ügyet. A következő tárgyalás most kedden, azaz április 11-én lesz a Szombathelyi Járásbíróságon.

Az idős nő pedig ma, azaz hétfőn demonstrált az igazáért a bíróság épülete előtt. Ezt mutatják képeink.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

busman: M**t*n * k*z*t*k *d*tt*k, *gysz*r*bb *s *lcs*bb b*szj*r*t*k*t pr...
Most vagy soha? - Ismét mozgásban a Szombathely-Oberwart vasút ügye
busman: K*v*tk*z* sz*nt: *lt*k*z*s.... Tr*llk*dn* j*, m*g d*gr*d*ln* * k...
Megkérdeztük a szombathelyi képviselőket, hogy megkapták-e már a védőoltást
kovacsg: Sz*v*s*n h*ll*n*k * n*gy*pj* *l*t*r*l....
Dobrev Klára: Az első számú ambícióm az, hogy 2022-ben győzzük le a Fideszt
miki1950 : P*rsz* h*gy *z *r*sz*k n*m *sm*r*k *l. M*rt h* m*gt*nn*k (b*rm*l...
Találat ért több kőolajfinomítót Szíriában, halottak is vannak
miki1950 : H* *rt*lm*s*n *rt*l v*ln*, *kk*r *rt*n*m *s, h*gy m*t *k*rt*l k*...
Dobrev Klára: Az első számú ambícióm az, hogy 2022-ben győzzük le a Fideszt