NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Éppen a veszélyes hulladékot nem viszik el a lomtalanításkor

Olvasónk szemléletváltást sürget, mert a lakók azt is kipakolják, amit nem volna szabad, a hulladékszállítók pedig betű szerint tartják be az utasításokat.

A tavaszi lomtalanítási időszakban Szombathelyen is hetekig hever a közterületen a sok szemét és veszélyes hulladék, 2015-ben sincs ez másképp. Hiába a szigorú helyi rendelet, ha annak betartását nem lehet garantálni. A városban sok helyen válogatás nélkül kerül ki a közterületre a veszélyes hulladék és olyan anyagok, amik a lomtalanítási akcióban nem szerepelnek.

fotó: György István Péter

Mindez közvetlen veszélyt jelent az egészségünkre, a környezetünkre és a közlekedőkre egyaránt. A rendelet megszegőinek tettenérése szinte elenyésző. A lomtalanítási akciót végző dolgozók munkahelyük utasításának megfelelően járnak el, jogszerűen otthagyják a veszélyes hulladékot, anyagot, amely a meghirdetett lomtalanítási akcióban nem szerepel. Kötelességük viszont, hogy az ilyen neuralgikus pontokat azonosítható módon haladéktalanul jelezzék elöljáróik felé, a további szükséges intézkedések megtétele érdekében.

fotó: György István Péter

A sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy eddig nem sikerült megakadályozni, hogy csak az akcióban szereplő anyagok kerüljenek ki a közterületre. Így az ilyen esetekre előre fel lehet és fel is kell készülni! A veszélyes hulladék, egyéb lom nem maradhat a közterületen hetekig, amíg meglesz a pénz az elszállítására. A lomtalanítás napján az ilyen háttérmunkáknak is meg kell megtörténniük. A szabálysértést elkövetők felderítése a problémás helyek archiválásával utána is elvégezhető, habár annak eredményessége eléggé behatárolt.

fotó: György István Péter

Létezik jól bevált és sokkal hatásosabb módszer is, amivel ezek a nemkívánatos kísérő jelenségek elkerülhetők. A polgár az általa előre bejelentett időpontra készíti össze a rendeletben szabályozott módon a szükségtelenné vált holmikat. A lomok elszállítását végző szervezet dolgozói így közvetlen kapcsolatba kerülnek a lomtalanítást kérővel. A szükséges tájékoztatást meg tudják adni a helyszínen, hogy a veszélyes hulladéktól, egyéb anyagtól, hogy lehet legálisan módon megszabadulni.

fotó: György István Péter

E módszer hozadéka, hogy nem tud kialakulni a közterületen balkáni állapot, és a hulladékok sincsenek kibelezve, szétszórva. Nem szennyezik a környezetet. Az újrahasznosítható anyagok a lomtalanítást végző szervezethez kerülnek, ez lehetővé teszi a kommunális hulladék elszállításának olcsóbbá tételét. A felnövekvő nemzedék a jó példát látja, nem lesz nehéz azt követnie. Az arra járó idegen pedig csak a település jó hírét viszi magával.

Szerző és fotó: György István Péter , elnök
Szombathely-Herény Kőrösi Csoma Sándor
Természetjáró, Környezet- és Természetvédő Egyesület

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : N* h*ll*d, t* *zt*n n*m v*gy s*mm*. *nny*r* b*g*tt p*s*st m*r r...
Európai Bizottság: nyárig be kell oltani a felnőtt lakosság 70 százalékát
miki1950 : H* *gy*lt*l*n l*sz n*l* h*llg*t*. ...
Vidnyánszky Attila is indít osztályt jövőre az SZFE-n
miki1950 : *g*sz *gysz*r**n n*m t*d*m m*g*lln*, h*gy * f*lk*nfb*n f*lt*tt k...
Podcast Feiszt Györggyel: Miért nem tudják a szombathelyiek, hogy gazdag kultúrájú, nagy múltú városban élnek?
miki1950 : M*g j*, h*gy n*m *n d*nt*k b*rk* h*ly*tt *s! D* *tt*l m*g h* v*l...
„Nagyon szerencsétlen, amikor beleszól a politika” – Egy szombathelyi orvos a kínai vakcináról
miki1950 : *kk*r* h*ly*s*g*t *rt*l, h*gy cs*k r*v*d*n. * f*d*ss m*gt*lt*tt*...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen