NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Egyéb

Ne gereblyézzen lehullott leveleket!

Mindenkinek jobb, ha a talajon marad.

Ősz van, következésképp hullanak a falevelek, és mi rendszeretetből vagy csak az elvárások miatt szorgalmasan összegereblyézzük, bezsákoljuk, és visszük a hulladékba. Környezetvédők szerint ez nemcsak saját magunkra, de az egész bolygóra nézve káros. Összegereblyézni a lehullott leveleket nem kötelező, sőt! A környezetvédők szerint jobb, ha hagyjuk őket a talajon, ezáltal jobban óvjuk a Földet, és kevesebb szemetet termelünk. Ha mégis úgy éreznénk, túl sok levélhalom gyűlt fel, menjünk át rajta mulcsozó fűnyíróval, azaz aprítsuk fel, hetente egyszer – javasolják a gyepgazdálkodás tudományával foglalkozó szakemberek. - tanácsolja a magyarmezőgazdasag.hu portál.

Szép is
fotó: pixabay

Nem muszáj hatalmas összegeket kiadni növényvédő és tápláló szerekre, hogy a kertünk egészséges maradjon. A levelek elfedik a gyökérrendszert, megőrzik a talaj nedvességtartalmát, elnyomják a gyomokat. Lassan bomlanak le, és fontos tápanyagokat juttatnak a talajba. Ez egy tökéletes rendszer, semmi sem vész el a természetben. Ha nem hordjuk el a leveleket, kevesebb műtrágyát kell alkalmazni, a kevesebb trágya-lefolyással pedig csökkenthető az egyre riasztóbb méreteket öltő algavirágzás. Az algavirágzás egyik kiváltója a vízfolyásokba került felesleges trágya; ez elpusztíthatja a vadon élő állatokat, de káros lehet az ember egészségére is.

Hasznos is
fotó: proactivdirect.com

„A legrosszabb dolog, amit tehetünk, hogy a levél hulladékot bezsákoljuk, és a szemétlerakó helyre küldjük.” - mondta David Mizejewski, természettudós. Amellett, hogy sok helyet foglalnak, metán is képződhet a lebomlásuk alatt, ha más szerves hulladékkal keverednek. Ez az erős üvegházhatású gáz hozzájárul az klímaváltozáshoz. A pillangók és a madarak is függenek a levél alomtól. A téli hónapokban sok lepke és molylepke található a levél hulladékban báb vagy hernyó formában. A gereblyézéssel pillangók teljes populációját semmisíthetjük meg. A levél alomban megbúvó rovarok elpusztításával kevesebb élelem marad a madaraknak, akik így nem tudják táplálni fiókáikat. Íme, több indok is, hogy hagyja a leveleket a helyükön, azaz, a földön.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *z t*nyl*g f*nt*s k*rd*s l*ny*k, *z*rt *m*g n*m *ll r*nd*lk*z*sr...
Magyarország küzd a harmadik hullámmal
miki1950 : *z *g*z* pr*bl*m* *tt v*n, h*gy s*m * R*nd*rs*g s*m *z *gy*szs*g...
Kósa és sofőrje felváltva mentek vesztegetési pénzért?
iszek: M*st*r X%- r*l (d*br*c*n**k h*vj*k *gy...n*m *s *rt*m m**rt?......
Kósa és sofőrje felváltva mentek vesztegetési pénzért?
Rőzsike : V*l*h*l *zt *lv*st*m, *z *r*d*t* sz*ll*t*s* sz*rz*d*s sz*r*nt m*...
Magyarország küzd a harmadik hullámmal
kovacsg: *gy v*n, sz*p*ss*k cs*k m*g * n*p*t, z*r*nk l* m*nd*nt....
Felmerült a kereskedelem korlátozása egy időre