NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Vélemény

LMP: A gyorsvonati pótdíj pofátlan pénzlenyúlás

A közleményre azonnal reagált a Fidesz, szerintük nincs áremelés a vonatokon.

Közlemény

A mai naptól, május 15-től újabb díjjal sarcolja a kormány az embereket – jelentette ki sajtótájékoztatóján Horváth Zoltán, az LMP szombathelyi önkormányzati képviselője.

Az önkormányzati képviselő szerint arcátlanság, hogy miközben mindenkinek pótdíjat kell fizetnie gyorsvonatokon, az Európa parlamenti és az országgyűlési képviselők mentesülnek ez alól. Az LMP Vas Megyei Szervezete arra kéri ezért a megye országgyűlési képviselőit, hogy autó helyett használjanak vasúti közlekedést, de fizessék meg a mások számára kötelező pótdíjat.

Horváth Zoltán azt is elmondta, hogy az LMP egyetért a Magyar Közlekedési Klub által megfogalmazott véleménnyel, mely szerint plusz díjak befizetése elfogadhatatlan úgy, hogy közben a szolgáltatás színvonala nem emelkedik. Kiemelte, pótdíj helyett a kedvezmények rossz rendszerét kellene felülvizsgálni, társadalmi rászorultságon alapuló támogatást bevezetve. Az LMP szerint emellett elengedhetetlen a vasúti hálózat teljes felülvizsgálata, aminél elsősorban a munkába járás megkönnyítésére kellene figyelemmel lenni. A képviselő szerint a vasút akkor lehet a XXI. század tömegközlekedési eszköze, ha versenyképessé teszik, a gyorsvonati pótdíj után ugyanis két felnőttnek olcsóbb lesz személyautóval utaznia, mint a vasútra jegyet váltania.

Az önkormányzati képviselő azt is elmondta, hogy az intézkedés miatt Szombathely és Celldömölk között az egyik órában alapárért, a másik órában pedig pótdíj befizetésével lehet ezentúl utazni ugyanazokon a helyeken megálló, ugyanolyan állapotban lévő kocsikkal közlekedő, csak éppen az egyik órában személynek, a másikon gyorsnak mondott vonatokon.

Szombathely, 2013. május 15.

LMP Vas Megyei Szervezete


15%-kal csökkenek vasúti tarifák az alacsony színvonalú vonatokon

Szemben a Gyurcsány-Bajnai-kormánnyal, amikor 140 százalékkal nőttek a vonatjegy árak, a jelenlegi kormány alatt nem történt áremelés. A MÁV döntése értelmében május 15-től pótjegyet kell váltani azokon a járatokon, amelyek legalább három megyét érintenek és közlekedési útvonaluk legalább 100 kilométernél hosszabb. A vasúti járatoknak több mint 80 százaléka továbbra sem lesz pótjegyköteles.

A Fidesz-frakció közbenjárásának köszönhetően engedmény született a vasúti pótjegyek esetében, ennek köszönhetően 100-120 járaton, 15 vasúti vonalon 15 százalékkal csökkennek a tarifák. Így a jegyárak mostantól a szolgáltatás színvonalával arányosak: az alacsony színvonalú járatokon alacsonyabb, a magasabb színvonalú járatokon magasabb a pótjegy összege. A vasúti pótjegyből befolyt összeget a MÁV kizárólag a vasúti színvonal emelésére fordíthatja, két év alatt 300 vasúti kocsit újítanak fel.

Míg a Gyurcsány-Bajnai-kormány alatt a MÁV egy pénznyelő, feneketlen zsák volt és a szolgáltatás színvonala egyre csökkent, ma az utasok kényelme érdekben számos fejlesztés történik: több száz vasúti kocsit újítanak fel és a tervek szerint az idén nyárig forgalomba állítják a háromszázadik ingyenes wifi-elérést biztosító kocsit is.

Fidesz Szombathelyi Szervezete

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demokratikus_gumilovedek: *z*k *t*n n*m *ll*k l*b*ln* * f*d*sz*s m*d**r* * sz*nts*g*s m*r*...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot
miki1950 : *z *gy p*ld**rt*k* d*nt*s l*sz, *s k*v*t*nd* v*l*m*nny* *ll*nz*k...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot
joska01: *n v*gy*k * k*cs*g?? *n k*lt*k *l *gy h*l*m p*nzt “t*n*cs*d*sr*”...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot
joska01: * t*ny *z t*ny!! L*h*t m*gy*r*zn*!! 63m*ll** * h*v*r*kn*k pr*p*g...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot
StarMan: R*TT*GJ*T*K! *gy k*s f*lh*, *gy k*s sz*l, *s* s*mm*, *m* k*ll*t...
Valami nagy és durva közeledik Szombathely felé