NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Vélemény

Országos iskolabezárási moratóriumot követel az LMP (közlemény)

A párt azt kéri az önkormámnyzatoktól: függesszék fel az iskolabezárási, -összevonási, -átszervezési döntéseket, a kabinettől pedig hogy hozzon létre egy közoktatási krízisalapot, amíg meg nem érkezik a hosszú távú megoldás.

Ellenzékben a Fidesz az iskolabezárásokat még iskolarombolásnak nevezte, mostanra maga is az iskolabezárások pártjává vált. Kaposvártól a budapesti VII. kerületig, Bonyhádtól Szombathelyig sok ezer szülő, gyerek és pedagógus tiltakozik a jobbára sem a gyerekszám csökkenésével, sem más ésszerű okkal nem indokolható intézményátszervezések ellen.

Az LMP önmérsékletre kéri az önkormányzatokat, megértve, hogy többségük kényszerhelyzetben van, hiszen a közoktatási normatívák, ahogy eddig, úgy jelenleg sem elégségesek az iskolák finanszírozásához, miközben az újabb és újabb megszorítások miatt tovább szűkült a mozgástér. Kérjük tehát az önkormányzatokat, vállaljanak önkéntes moratóriumot az általános- és középiskolák, kollégiumok bezárására, összevonására, átszervezésére és más fenntartónak való átadására, valamint a már meghozott döntések végrehajtására. A moratórium az év végéig tartson, mivel ekkorra válik ismertté a közoktatás jövő évi finanszírozási háttere.

Ezzel párhuzamosan felszólítjuk a kormányt, hogy azonnali hatállyal hozzon létre egy úgynevezett „oktatási önhiki” alapot, amelynek forrásaira mindazon bajba jutott önkormányzatok pályázhatnának, amelyek már bejelentették intézményátszervezési vagy - átadási szándékukat, de ennek végrehajtását most felfüggesztik. A kérelmeket az Oktatási Hivatal bírálhatná el gyorsított, egyszerűsített eljárásban. Felszólítjuk továbbá a kormányt, hogy az év végéig teremtsen meg egy igazságos és kiszámítható oktatásfinanszírozási rendszert – hogy semelyik település ne kényszerüljön akarata, a gyerekek, szülők, választók akarata ellenére megválni jól működő iskolájától.

Budapest, 2011. május 11.

Osztolykán Ágnes
országgyűlési képviselő ,
az Oktatási, tudományos és kutatási bizottság alelnöke

Kapcsolódó

2011.05.09. 18:49

Össszevonják a szombathelyi iskolákat

/ közélet 38 hsz. 5 kapcs. /
A Savariát a Puskással és a Gépiparival, a Horváth Boldizsárt az Orlayval -, a Regulyt pedig a Désivel társítanák. A Művészeti Szakközépiskolát a város átpasszolná a megyei önkormányzatnak.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata