NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A népszavazásra levélben küldött szavazatok ötöde érvénytelen

Az azonosítókkal van a gond, a szavazatokat még meg sem nézték.

Az eddig beérkezett tizenötezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel hétfőn és kedden a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Az eredmények szerint az eddig feldolgozott nyilatkozatok mintegy 18 százaléka érvénytelen volt, sokan ugyanis nem vagy rosszul adták meg az anyjuk nevét - írja a hvg.hu .

Nem tudják a saját anyjuk nevét?

Levélben a magyarországi lakhellyel nem rendelkező választópolgárok szavazhatnak, ők jellemzően a határokon túl élő kettős magyar állampolgárok. A szavazatokat tartalmazó leveket már korábban elküldhetik, és a munka gyorsítása miatt a Nemzeti Választási Iroda el is kezdi azok vizsgálatát.

fotó: Forrás: mno.hu

Egyelőre azt vizsgálják, hogy a borítékok le vannak-e ragasztva, illetve a külső borítékban szereplő azonosító adatok valósak-e, és az adott személy szerepel-e a választói névjegyzékben. Ha mindez rendben van, akkor a belső borítékot, a benne lévő névtelen szavazattal egy külön urnába teszik, és vasárnap este, az urnabontást követően hozzákeverik a többi szavazathoz.

Szerdáig 51 353 szavazási iratot juttattak vissza postán az NVI-hez és további 22 216-ot a külképviseleteken adtak le. A levélben szavazásra csaknem 274 ezer választópolgár jogosult. Az első vizsgálat azonban már megállapította, hogy a hétfőn és kedden feldolgozott 15 601 szavazási iratból csupán 12 835 volt érvényes. Az NVI szerint az ellenőrzött szavazási iratok érvénytelensége többnyire abból adódik, hogy a választópolgár nem vagy nem a nyilvántartásban szereplő adatokkal megegyezően adta meg az anyja nevét.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: *m*g *kk*r* *g*ny v*n * k*tl*z*t*rr* *s t*m*g*s*n v*s*r*lj* f*l ...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
fgzb: V*lsz*g * g*m* *nny*r* n*m dr*g* * v*l*gp**c*n, d* t*nyl*g m*g*l...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
demoktatorovm: H*t *z*z, h*gy v*n r*l* f*g*lm*m!...
Köszöntjük Szombathely újszülötteit, köztük Dánielt és Tesszát, a legifjabb ikerpárt
fgzb: D* t*l*n n*m *s *ly*n n*gy b*j......
Újabb multinacionális cég érkezett meg Szombathelyre
lojalista: D* h*gy *l* t*m*ssz*m *z *g*z*m*t,*tt v*n * v*k* l**r*s*.*g*n v*...
A sitkei kápolna is feltűnt a Facebook apróhirdetései között