NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Székletnyomokat is találtak a balatoni halsütödék ellenőrzésekor

Tizenhárom vendéglátóhelyből csak kettőnél volt minden rendben.

A NÉBIH Szupermentára keresztelt termékteszt-sorozatában ezúttal tizenhárom Balaton környéki halsütödét ellenőriztek június utolsó napjaiban a hivatal felügyelői. A négynapos akció során vizsgálták az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását, többek között a személyi és tárgyi feltételeket, a rendet, a tisztaságot, a személyi higiéniát, továbbá a raktáron lévő halkészletek nyomon követhetőségét, a halfajok és megnevezések azonosságát is. Vagyis, ha például fogast rendel a vendég egy étteremben, akkor valóban azt is tesznek e a tányérra.

A tizenhárom vendéglátóhelyből mindössze két esetben volt minden megfelelő

 • Öt helyen kisebb hiányosságok miatt az üzemeltetők figyelmeztetésben részesültek.
 • Öt üzletben viszont súlyos hibák miatt bírság kiszabására is sor került, melyek közül 1 esetben tevékenységet korlátoztak, két helyen azonnal felfüggesztették a működést, a hiányosságok felszámolásáig.
 • Két üzletben a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata összesen több mint 100 kg halat vont ki a forgalomból nem megfelelő nyomon követés és a származást igazoló dokumentumok hiánya miatt.
 • Az ellenőrzések során összesen 1 millió 175 ezer forint élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabtak ki a NÉBIH felügyelői.

  Mivel az ellenőrzések még a szezon elején, június utolsó hetében történtek, így a nyár kiemelt heteiben az ellenőrzött vendéglátóhelyek a hatósági intézkedéseknek köszönhetően a hiányosságok kijavítása után biztonságosan működtek.

  A helyszíni szemlék alkalmával a hatóság szakemberei mintát vettek a késztermékekből, a raktárban található fagyasztott halakból, valamint különböző felületekről is, mint például a munkaasztalokról vagy a dolgozók kezéről. Ezek eredményeiből a vendéglátóhely tisztaságára lehet következtetni. Több mint 160 mintán mintegy 700 vizsgálatot végeztek a NÉBIH laboratóriumaiban. Megnyugtató, hogy valamennyi késztermék mikrobiológiai vizsgálata negatív, azaz jó eredményt adott, ugyanakkor a vizsgált 13 halsütőből csupán 2 helyen volt minden felület mikrobiológiai tisztasága megfelelő.

  A vizsgált 13 halsütőből csupán két helyen volt minden felület mikrobiológiai tisztasága megfelelő

  Két helyen 1-1 felületen penész jelenlétét, a többi halsütőben változó számban és előfordulással széklet és penész szennyezésre utaló mikroorganizmusok, illetve öt üzletben a dolgozók „tiszta” kezén Koaguláz pozitiv Staphylococcus aureus kórokozó baktériumok jelenlétét találták. Három helyszínen ezt a baktériumot megtalálták az élelmiszerekkel érintkező felületeken (adagolóeszköz, munkaasztal, hűtőszekrény) is. Ez a baktérium a helytelenül kezelt és tárolt élelmiszerekben elszaporodva baktérium méreganyagot úgynevezett baktérium toxint termel, ami ételmérgezés okozója lehet.

  Illusztráció
  fotó: Forrás: lovebalaton.hu

  Az ellenőröket minden helyszínre elkísérte a NÉBIH mobil érzékszervi vizsgálóállomása is, így a képzett bírálóbiztosság azonnal elvégezte a frissen sült halak érzékszervi bírálatát is.

  A kedveltségi vizsgálat során laikusok két csoportban – északi és déli csapatra osztva – pontozták a halsütödék fogyasztók oldaláról megítélhető felszereltségét, választékát, tisztaságát, a kiszolgálást és az összbenyomást, továbbá a kiszolgált, feltálalt sült hekk külső megjelenését, színét, illatát, ízét és állagát is.

  A Szupermenta kedveltségi rangsora a laikus tesztelők összesített pontszámai alapján állt fel, amelybe a hatósági megítélés kivételesen nem számított bele. Bár a hatósági vizsgálat több hiányosságot feltárt, a vállalkozások ezeket kijavították a biztonságos működés érdekében.

  A legkedveltebb halsütöde az Alsóörsön található Új Fogas Büfé lett

  Összesítésben a vendéglátóhelyek és azok sült hekk termékeinek pontszáma alapján az északi part legkedveltebb halsütödéje az Alsóörsön található Új Fogas Büfé lett, míg délen a balatonlellei Nádfedeles bizonyult a legjobbnak. Második lett a balatonalmádi Jóbarátok Halsütöde és a balatonszemesi András büfé. Harmadik helyen zárt a Zánkán található Jegesmedve büfé, míg a déli oldalon a siófoki Kremánék halsütője végzett a dobogó harmadik fokán.

  Illusztráció
  fotó: Forrás: lovebalaton.hu

  További információk és a részletes vizsgálati eredmények itt érhetőek el.

  Keresés

  Hozzászólások

  belabo: T*l*l* n*ck :-)...
  Karácsony Gergely és Ungár Péter nagyot kampányolt a szombathelyi Fő téren
  butamami: *gy l*t*m * k*p*k*n, h*gy * r*sztv*v*k *tl*g *l*tk*r* *s *tl*g *...
  Karácsony Gergely és Ungár Péter nagyot kampányolt a szombathelyi Fő téren
  belabo: *nn*k *d*j*n *z LMP *zz*l * c*ll*l *l*k*lt, h*gy f*lsz*m*lj* *z ...
  Karácsony Gergely és Ungár Péter nagyot kampányolt a szombathelyi Fő téren
  belabo: * tr*j** f*l* b*c*kl*v*l *rk*z*tt? *s h*zt* * v*z*n * p*rt*t 2%-...
  Karácsony Gergely és Ungár Péter nagyot kampányolt a szombathelyi Fő téren
  lojalista: H*t h* v*l*b*n *z *r*d*t* *d*sv*t*l* sz*r*nt l*k*kk*l v*s*r*lt* ...
  Kilakoltatás előtt a Vas megyei Csókakő major lakói, 12 felnőtt és 5 gyermek