NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Pécsen leszerelték, Szombathelyen állítólag jól működik az ételdoboz

Bizniszt csináltak a rászorulóknak kihelyezett ládákból Pécsen, nálunk viszont nincsenek ilyen gondok.

Pár évvel ezelőtt jelentek meg több városban a közterületen elhelyezett ételdobozok. Ezek jótékony célt szolgálnak, aki adományozni akart, ide betette az ételcsomagot, aki éhes volt, az meg kivette. Anonim módon, senkinek sem kellett szégyenkeznie.

Az első ilyen zöld láda Pécsen jelent meg, Morvay Imre Pio atya irgalmasrendi szerzetes kezdeményezésére, ez az akció terjedt el később szinte az egész országban. A napokban viszont hatalmas vihart kavart, hogy Pécsen leszerelték az ételdobozokat - írta a Szabad Pécs .

Az elején egész jól működött a kezdeményezés: maga Pio atya is mindennap feltöltötte a ládákat, főként pékségek felajánlásaival és magánszemélyek is gyakran adakoztak, néhányan ráadásul rendszeresen is. Az utóbbi időben azonban egyre több probléma adódott.

A környék tele volt kosszal és szeméttel, gyakran elviselhetetlen bűz árasztotta el, és a házak tövében időző hajléktalanok hangoskodására is sok környékbeli panaszkodott. A legnagyobb problémát viszont az jelentette, hogy sok hajléktalan visszaélt az adományokkal és saját bizniszt csinált belőlük. Folyamatosan a környéken tanyáztak, ha valaki feltöltötte a ládákat, ők rögtön kipakolták és náluk sokkal rosszabb helyzetben lévőknek szinte bolti árakon adták el zsákmányukat.

Pio atya és a zöld doboz
fotó: Pécs Ma

Ma délelőtt elmentünk és megnéztük, mi a helyzet a pécsi mintára kihelyezett szombathelyi ételládával, mert ha esetleg még nem tudták volna, bizony nekünk is van ilyenünk. Azt láttuk, hogy a doboz megvan, viszont szomorúan kellett tapasztalnunk, hogy üresen állt.

Felkerestük hát az MSZP Vas Megyei Szervezetének elnökét, Dr. Nemény Andrást, ugyanis ők kérvényezték még 2015-ben a pécsi Irgalmasrendtől egy ételdoboz kihelyezését Szombathelyen. Így került a Belsikátorban az MSZP iroda elé, a mélygarázs falára a zöld láda. Tavaly novemberben egyébként már vetettünk rá egy pillantást , akkor is kongott az ürességtől.

Nemény elmondta, hogy Szombathelyen teljesen rendben működik a program, ők és sok civil is napi szinten feltölti a ládát. Főként pékárut raknak bele és hamar el is viszik ezeket a rászorulók, valószínűleg ezért is találtuk éppen üresen. Irodájukból valaki minden reggel visz ki adományt és felügyelik is a dobozt. Hangoskodást, rendzavarást még nem tapasztaltak és mástól sem kaptak ezzel kapcsolatos bejelentést.

Üres az ételszekrény Szombathelyen
fotó: Szilágyi József (telefonos) fotó

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: *m*nny* m*ll*kh*t*st t*l*lt*k, cs*d* h*gy m*g *l*nk!!! :D...
Az Astra Zeneca új mellékhatását közölte az Európai Gyógyszerügynökség
miki1950 : *m*ll*tt, h*gy K*rt*sz n*m *ll m*ssz* * v*l*s*gt*l, l*tn* k*ll, ...
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre
oszto: M*dzs*rt n*m *rt*tt v*ln* m*ll* *rn*. Cs*k h*gy t*lj*s l*gy*n....
Magyar-osztrák határ: Lassan tönkremegy a Népek Barátsága emlékhely
oszto: M*st *s. *ccs* *ng*z*k j* h* v*nn*k....
Magyar-osztrák határ: Lassan tönkremegy a Népek Barátsága emlékhely
belabo: *nn*k *d*j*n *z**r* f*lsz*b*d*t*s*r* *s gy*jt*tt*k M*gy*r*rsz*g*...
Rengeteg pénzt gyűjtöttek Jakab Péternek