NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

„Lenne hova parkolni, mégis egymást gyilkolják az emberek a helyért”

Olvasónk egy komoly problémára hívta fel figyelmünket, ami túlmutat önmagán.

„Ezúttal én is jeleznék egy parkolási problémát. Elsősorban azért háborít fel, mert ezt most a parkolóhiányra sem lehet fogni, egyértelműen emberi lustaságról, nemtörődömségről van szó” – kezdi levelét egyik szombathelyi olvasónk.

A levél, melyet a cikk végén teljes terjedelmében is elolvashatnak, arról szól, hogy a szombathelyi Markusovszky-kórházzal szemben nemrég megnyitott Egészségügyi Alapellátó Központ parkolója szinte teljesen üres, míg a Markusovszky utcában a megállni tilos jelzés alatt egymás abroncsát tapossák az autósok a helyért.

Szinte teljesen üres az alapellátó parkolója.
fotó: Olvasói fotó

Olvasónk arra is felhívja a figyelmet, hogy az ellátó előtti szakaszon nem a vicc kedvéért tilos megállni. A kórház utcájának két sávja középen el van választva egy hosszú szigettel, és csak ezen a szakaszon van benne hézag. Így ha valaki meg szeretne fordulni, vagy a Horváth Boldizsár körút felől érkezve az ellátó parkolójába be szeretne kanyarodni, arra csak itt van lehetősége. Illetve lenne, ha a tilosban parkoló autók nem nehezítenék a kanyarodást.

Látható a hézag is, mely megfordulásra szolgál, és a szabálytalanul parkolók is.
fotó: Olvasói fotó

„Ennek ellenére folyamatosan állnak itt autók, van amelyik vezetővel várakozik, de ott is hagyják” – teszi hozzá a levél írója.

A probléma túlmutat önmagán

Olvasónk is kitér rá levelében, és mi is úgy gondoljuk, hogy nem pusztán azért ér meg a téma egy cikket, mert nehéz megfordulni a Markusovszky utcában, hanem azért, mert sokat elárul a jelenség vezetési kultúránkról.

Szombathelyen rendszeresen közbeszéd tárgya a parkolási helyzet. „Túl sok az autó, túl kevés a parkolóhely” – hangzik el gyakran, de talán mégsem csak a helyek mennyiségével van probléma, hiszen, ahogy a mellékelt kép is jól mutatja, itt aztán lenne hova parkolni.

Csak az autót mindig könnyebb ott letenni, ahol nekünk a legkényelmesebb. Ha választanunk kell a három perc séta és a szabályos parkolás, illetve az öt perc séta és a szabálytalan parkolás közt, elég sokan választjuk a második opciót.

A cikkben szereplő három kép egy időben készült.
fotó: Olvasói fotó

Arra, hogy ez azért van-e, mert a volán mögött hajlamosak vagyunk kicsit feljebb pozicionálni magunkat másoknál, vagy azért, mert egyszerűen figyelmetlenek és lusták vagyunk, egyelőre nincs válasz. De a Markusovszky utcában azért mindenesetre igyekezzünk kihasználni a nagy üres parkolót, ha már oda tette valaki. Nem fog letörni a lábunk.


Olvasónk teljes levele

Ezúttal én is jeleznék egy parkolási problémát. Elsősorban azért háborít fel, mert ezt most a parkolóhiányra sem lehet fogni, egyértelműen emberi lustaságról, nemtörődömségről van szó.

A kórház főbejáratával majdnem szemben a Markusovszky úton, ahol az elválasztó sziget meg van szakítva, a Horváth Boldizsár körút felé vezető oldalon elhelyeztek egy „Megállni tilos” táblát. Erre azért van szükség, hogy az a szakasz szabad maradjon, és aki itt szeretne megfordulni, egyből tudjon és ne kelljen tolatnia a forgalomban az ott álló autók miatt. Amióta elkészült az új rendelő, ez fel is értékelődött, mivel aki a körút felől jön, csak egy itteni megfordulással tud behajtani annak parkolójába.

Ennek ellenére folyamatosan állnak itt autók, van amelyik vezetővel várakozik, de ott is hagyják, a csatolt képeken szereplő autók közül sem mindegyikben ült vezető. Ugyanebben az időpontban készítettem egy képet az új rendelő parkolójáról, ami szinte teljesen üres volt.

Lenne tehát most hely, az új parkoló egyes részei közelebb vannak a kórház bejáratához, mint a Markusovszky utca távolabbi pontjai, mégis itt „gyilkolják egymást” az emberek parkolóhelyért. Sokkal jobban kellene a Közterület-felügyeletnek ellenőrizni ezt a részt, illetve burkolati jelekkel is jelezni lehetne a megállás tilalmát.

(Véleményem szerint egyébként hosszabb távon a volt strand helyén, az új rendelő mellett egy többszintes parkolóházat kellene építeni és a Markusovszky utcában a hosszanti parkolást megszüntetni.)

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: M*ndj*k * cs*l*dt*m*g*t*s t*r*n *s l*nn* m*t t*nn*. J* l*nn*, h...
Nemény András és Jordán Tamás Karácsony Gergely új mozgalmának alapító tagjai között
szasa: N* *d*f*gy*lj*t*k n*r*ncsk*mcs*k! H*zz*t*k k* *z *gym*s*tt f*j*t...
Nemény András és Jordán Tamás Karácsony Gergely új mozgalmának alapító tagjai között
Rőzsike : J*v*t*s. *m* j* v*lt *z *rb*n r*ndsz*r*b*n, *z*k m*gm*r*dn*k P...
Nemény András és Jordán Tamás Karácsony Gergely új mozgalmának alapító tagjai között
Rőzsike : L*tsz*k, h*gy cs*k *z *rb*n m*d**t *lv*s*d, m*rt m*r p*nt*s*n l*...
Nemény András és Jordán Tamás Karácsony Gergely új mozgalmának alapító tagjai között
iszek: *nn*k * m*j*mn*k *z *gy*t *s v*s*lt*tn* k*ll*n*,n*mcs*k * h*r*j*...
Berki Krisztián a Maldiv—szigetek után nem tudott felkészülni a büntetőfékes tárgyalására