NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Leningrád élt, él és élni fog

Egy szentpétervári jégkorongcsapat ma is büszkén viseli Lenin nevét.

Hogy a kommunizmus mégiscsak összeegyeztethető a kapitalista piacgazdasággal, arra nemcsak Kína az élő példa, de tetten érhető Oroszországban, az egykori Szovjetunióban is. Bár elvileg ott is lezajlott a rendszerváltás, de még mélyen élnek az elmúlt csaknem száz év gyökerei, a nálunk önkényuralminak minősített jelképek (vörös zászló és vörös csillag, sarló és kalapács), Lenin szobrok, feliratok, a korábbi rendszer emlékművei mindenütt feltűnnek, mi több, sok területen büszkén viselik, vállalják őket.

A sportban is van rá példa bőven, több orosz klubcsapat címerében, mezén díszeleg a vörös csillag. Itt van például az SZKA Szentpétervár KHL ligában kiválóan szereplő jégkorongcsapata is. Hogy ők is használják a klubcímerben a vörös csillagot, az már meg sem lepett, de ami az egyik mérkőzésük alatt feltűnt, az már megdöbbentett. A játékosok mezének elülső oldalon ugyanis keresztirányban, nagy betűkkel a Leningrád név olvasható.

Az egyik játékos mezén a Leningrád felirat eleje, a másikon a vége
fotó: Nyugat.hu

Nem tévedés, hiszen tízévi kötelező orosz nyelvi tanulmányaim során legalább a cirill betűk olvasását elsajátítottam. Szóval, a csapat hivatalosan a város egyik történelmi nevét használja (Szentpétervár), a mezeken azonban még a kommunizmus alatti városnevet viselik, és hirdetik hozzá való kötődésüket.

2015-ben ez nem semmi. Ugyebár nálunk elképzelhetetlen lenne, hogy mondjuk a Dunaújváros focicsapata a város korábbi neve, Sztálinváros felirattal fusson ki a pályára, ahogy az is, ha az MTK focicsapata felvállalná a hajdani Vörös Lobogó nevet. Mindenesetre Leningrád történelmi hőse, Lenin elvtárs mosolyoghat a bajsza alatt szarkofágjában. A csapat pedig háborítatlanul futhat ki a jégre Leningrád feliratú fehér mezében.

СКА сыграет в форме «Ленинград» - azaz Az SZKA leningrádi formában játszik – is olvasható volt honlapjukon. Igaz, éppen a nemzetközi munkásmozgalom himnuszának, az Internacionálénak magyar szövegében szereplő egyik mondatnak mondanak éppen ellen: „A múltat végképp eltörölni”.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kisokos: *z*rt *nn*k *s *t*n* l*h*tn* n*zn*, M* k*r*l *gy gy*gysz*rb*n 7...
Megkapja-e Noel az állami támogatást a 700 milliós gyógyszerre?
butamami: K*z*rtn*k t*rt*m, h*gy * N*mz*tb*zt*ns*gn*l *ly*n b*lf*sz*k d*lg...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
Paulus_Maior: "H* m*gny*rt*, h*dd v*gy*, T*lj*k b*nn* *r*m*..."...
Összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc
repce: B*t*m*m* "*dd*g s*m t*rt*tt*m Cs*b*t *gy n*gy *szn*k, d* *zt...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
Fater: N*m s*rt*m m*g * f*rg*k*t *zz*l, h*gy *k*t l*f*rg*z*m....
Együtt sopánkodik a koncertek miatt Majka és Szijjártó Péter