NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Lengyelországban állt fel a világ legnagyobb Jézus-szobra, de sokan látni sem akarják

Máig mozognak a daruk a tíz éve építeni kezdett gipszóriásnál, amiről a helyieknek megvan a véleménye, de félnek az egyház haragjától - többen az építkezést Mercédeszével látogató, ötletgazda plébános infarktusát is intő jelnek tartják.

Ha valaki mostanában a német határhoz közeli, nyugat-lengyelországi Swiebodzin városkája felé venné az irányt, valamit semmi esetre sem szabad kihagynia: a világ leghatalmasabb - jelen állás szerint méretben a riói Megváltó Krisztus szobrát is maga mögé utasító - Jézus-faragványt, amint a helyi Tescóval szemközt tárja szét karjait megengedően. Magassága 36 méter, ráadásul egy 16 méteres dombra épült, így méreteivel mindenképp a legjelentősebb vallásos ikonná vált világszerte - a kérdés, hogy egyáltalán elfogadják-e ikonnak, mert a helyiek reakciója ennek szöges ellentétét mutatja.

Megalomán agyszülemény?

Arról nem szóltak a hírek, hogy a dagadó büszkeség és a gúnyos megvetés milyen arányban keveredik, az azonban tény, hogy még a gyakorló katolikusok közül is többen elítélték a megalomán vállalkozást, ami a helyi pap, Sylwester Zawadzki agyszüleménye volt. Pontosabban, ahogy ő állította:

Jézus ötlete volt, én csak az építő voltam.

emelik a messiás fejét
fotó: -

Zawadzki, aki a brit Guardian leírása szerint rózsafüzérrel díszített visszapillantós Mercédeszével szokta megközelíteni a furcsa státusszimbólumot, azt várja a szobortól, hogy zarándokok tömegeit fogja vonzani szerte az országból, egyben kihúzva a várost a gazdaságilag nem túl fényes helyzetéből. Eredetileg persze maga is egy

kis kerti szobrocskát

tervezett, de idővel megnőttek ambíciói, olyannyira, hogy a pletykák szerint munkásait csak nehezen akarja kifizetni (mondván, inkább csinálják hitből), és még a közeli fegyintézetből is érkeznek rabok az építéshez, hogy minél költséghatékonyabban meredjen felfelé a kőmegváltó - bár a majd 400 millió forintnak megfelelő költség így sem hangzik akciósnak.

A lakosok nemigen mernek véleményt nyilvánítani, bár az a feltételezés többször is visszaköszönt körükben, hogy az építkezés során egyszer összedőlt daru, illetve a plébános által nemrég elszenvedett szívinfarktus Isten jelzése, hogy nem jól van ez így, ahogy van.

Rettenetes, mint a néhai Lenin-szobrok

Akik névvel is vállalták gondolataik, azok viszont nem spóroltak a jelzőkkel. Köztük van Waldemar Roszczuk, a helyi lap szerkesztője, aki a kezdetektől folyamatosan kampányol a szobor ellen, összehasonlítva azt a kommunista korszak túlméretezett alkotásaival, amik régebben árnyékot vetettek a közterekre:

ez egy szörnyeteg, aminek semmi köze a keresztény tanításokhoz, ellenben nevetség tárgyává tesz minket.

Roszczuk még fenyegetőnek szánt néma telefonhívásokat is kapott, de ez nem rémítette meg, sőt, közölte, akármennyire is erősen katolikus országban élnek a lengyelek, érdemes megkérdezni a fiatalokat, mit gondolnak a vallásról - nagyon sokan racionálisan és szkeptikusan viszonyulnak ahhoz, amit a fejükbe próbálnak verni. A számok is beszédesek: az átkos rendszer óta 15 százalékkal csökkent a vasárnaponként templomba járók száma.

Így vagy úgy, a szobor áll - bár építészek szerint nem sokáig, az alapjait ugyanis nem ágyazták be elég mélyen.

Maximum 20 évet adunk neki, aztán össze fog omlani

- nyilatkozta egyikük egy lengyel lapnak.

Kapcsolódó

2011.03.26. 11:55

Templomokból múzeumok?

/ közélet 3 hsz. /
Matematikusok egy csoportja arra a megállapításra jutott, hogy a jövőben kilenc nyugati demokráciában jó eséllyel ki fog halni a szervezett vallás. Az emberek ugyanis nem szeretnek a kisebbséghez tartozni.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *ly*n * f*d*ss p*l*t*k** p*d*f*l**j*. ...
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre
miki1950 : F*lb*ssz*nt*tt*l, *z*rt *ml*k*zt*tl*k, h*gy *z *r*d*t* t*rv*nyj*...
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre
Katka: n*ps*b, *sz*k, p*zs*, F*t*r, sz*r*tn*l*k m*g*sm*rn* b*nn*t*k! ...
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre
Katka: M*t*l b*f*gsz????? *z **-n*k k*sz*nh*t* sz*r*nt*m, d* m*nny*v*l...
Ez nagyon menő! Jó hely lett Szombathely szívében a felújított sportliget
miki1950 : L*szb*k*s*k, h*m*k*s*k, sz*v*rv*nycs*l*d, v*gy*s n*m *mb*r*k, *...
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre