NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Pápaválasztás, vatikáni botrányok, magyar esélyek

XVI. Benedek nagy pápa. A Vatileaks-ügy is közrejátszott a lemondásában. Erdő Péter ismertsége döntő lehet. Húsvétra lesz új pápa. Dr. Veres András megyés püspökkel beszélgettünk.

XVI. Benedeket már most, néhány héttel a visszavonulása után a nagy pápák közé sorolják jó néhányan. S - különös módon - nem a munkássága miatt illetik ekkora elismeréssel, hanem azért, mert volt ereje a visszavonuláshoz, mert képes volt belátni, hogy hajlott kora és megromlott egészsége miatt már nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. Ön osztja ezt a véleményt?

Én két okból is úgy tekintek XVI. Benedekre, mint nagy pápára. Elsősorban azért tartom számon a legjelentősebb egyházfők között, mert meggyőződésem, hogy nemcsak kitűnő teológus, de korunk egyik legnagyobb gondolkodója is. S az is nagyon fontos, hogy gondolatait, filozófiáját képes mélyen szántóan, egyszersmind egyszerűen, közérthetően kifejezni, közvetíteni. S igen, magam is úgy látom, hogy a visszavonulása miatt is a nagy pápák között van a helye XVI. Benedeknek. Ő teljesen más habitusú ember, mint elődje, II. János Pál pápa volt.

XVI. Benedek nemcsak kitűnő teológus, de korunk egyik legnagyobb gondolkodója is
fotó: Vágvölgyi Bálint

II. János Pál úgy gondolta, hogy fel kell mennie a Golgotára, s fel kell vinnie a hegyre az öregség és a betegség keresztjét. XVI. Benedek viszont biztos volt benne, hogy emberi gyengeségekkel, betegségekkel küszködve, kínlódva nem képes megfelelően vezetni az egyházat, s hogy akkor jár el jól, ha lemond, ha átadja a helyét egy ereje teljében lévő embernek. XVI. Benedek egészen biztosan beírta magát az egyház történelmébe ezzel a lépésével, amelyet valószínűleg sokan követni fognak.

XVI. Benedek távozásának bejelentése után - főleg az olasz sajtóban - rögtön megjelentek olyan értesülések, melyek szerint a pápa visszavonulásában jelentős szerepet játszhatott a Vatileaks-botrány is, egészen pontosan az a háromszáz oldalas jelentés, amelyet az ügy kivizsgálásával megbízott három bíboros készített. Ez az összefoglaló állítólag nem szól másról, mint a Vatikánon belüli hatalmi harcokról, korrupciós esetekről és szexbotrányokról. Ön szerint is közrejátszhatott ez a jelentés a pápa lemondásában? Egyáltalán: miként viszonyul az egyház a Vatileaks-ügyhöz?

Hogy a felsorolt ügyek közül melyiknek van valós alapja, azt nem tudhatjuk. Én feltételezem, hogy ezek között van néhány hamis elképzelés is. De egészen biztos, hogy ezek a szomorú történések is arra indíthatták a pápát, hogy vegye fontóra a visszavonulását. Neki teljes felelősséggel kellett irányítania az egyházat, éppen ezért nem csoda, hogy rettentő csalódás érhette akkor, amikor kiderült valakiről, vagy valakikről, hogy méltatlanok a bizalmára.

Egyébként ez így van a hétköznapi életben is. Mindenki nagyon nehezen viseli, ha csalódni kénytelen egy barátjában, vagy éppen munkatársában. Hát hogyne rendülne meg a pápa hasonló esetekben! Sőt, az is meglehet, hogy őt sokkal mélyebben érintik a szóban forgó fájdalmas történések, mint bárki mást. S hogy miként viszonyul az egyház a Vatileaks-ügyhöz? Most már nem jön olyan gyakran szóba, mint akkor, amikor kipattant, lassan napirendre tér felette mindenki.

Az egyház egyszerre szent és bűnös
fotó: Vágvölgyi Bálint

Valószínűleg nem mondok újat azzal, hogy egyetlen közösség, így az egyház sem mentes az emberi gyengeségtől, esendőségtől. Ezt az egyház soha nem tagadta, sőt, az az alap meghatározása önmagáról kezdettől fogva, hogy egyszerre szent és bűnös. Bűnös, mert bűnös emberekből áll, s szent, mert az élet szentségére törekszik. Azt nem lehet tagadni, hogy az egyház történetében mindig akadtak az említettekhez hasonló esetek, emberi gyengeségek. De ezektől az egyház nem rendült meg, s nem rendül meg a későbbiekben sem. Természetesen az volna üdvös, ha ilyen ügyek soha nem adódnának elő, mert nagy szomorúsággal töltenek el minden jóérzésű embert.

A pápa titkosította a Vatileaks-dossziét, ennek ellenére egy hondurasi pápaválasztó bíboros egy-két napja úgy nyilatkozott, hogy a konklávé előtti tanácskozásokon feltétlenül meg kell ismerniük a tartalmát. Azt mondta, úgy nem indulhatnak neki pápát választani, hogy ne tudnák, ki érintett az ügyben, s ki nem. Ön szerint is fontos ez a tudás?

Magam úgy gondolom, hogy a pápaválasztó bíborosoknak nem hogy szabad, de kell is tudniuk arról, hogy mi történik a Vatikánban. De XVI. Benedek pápának joga volt úgy dönteni, hogy titkosítja a jelentést. A következő pápa, vagy maguk a pápaválasztó bíborosok is - a választás előtt - dönthetnek úgy, hogy feloldják a titkosítást. De a jelentés tartalma a nagyközönség számára akkor is titok marad, hacsak másképpen nem határoznak.

Bárki lesz is az új pápa, mindenképpen szembesülnie kell azokkal a kérdésekkel, amelyek már régóta megosztják az egyházat. A liberálisabbnak tartott irányvonal követői már jó ideje szorgalmazzák például a cölibátus eltörlését, a nők pappá szentelésének engedélyezését, s szeretnék, hogy azok az elvált emberek is részesülhessenek a szentségekben, akik újra megházasodtak, vagy élettársi kapcsolatban élnek. Ön szerint várható valamiféle változás ezekben a kérdésekben a közeljövőben?

Azok a kérdések, amelyeket felvetett, egyáltalán nem új keletűek, régóta megoszlanak róluk a vélemények, miként az is magától értetődő, hogy a katolikus egyházban is fellelhetők egymástól eltérő irányzatok, álláspontok. Én úgy látom, hogy először azt ajánlatos tisztázni, hogy mely rendelkezések változtathatók, és melyek nem. A cölibátus például egyházi törvény, tehát változtatható. Az egyház mindazonáltal elvárja a cölebs életet a latin szertartású papjaitól, s maga Krisztus is ezt ajánlotta az apostolainak.

A cölibátusnak óriási ereje van
fotó: Vágvölgyi Bálint

Az én személyes véleményem is az, hogy a cölibátusnak óriási ereje van. Nemcsak azért, mert a mai hedonista világban komoly jelzésértékkel bír, hanem azért is, mert az Istennek és a szolgálatnak való odaadottságban nagy erőt ad. A nők pappá szentelése viszont – mélyen meg vagyok róla győződve – soha nem valósulhat meg a katolikus egyházban. A tilalmat ugyanis nem egyházi törvény mondja ki, hanem maga Jézus rendelkezett így. Ez olyan egyházi hagyomány, amely biztosan nem változik meg, bármennyire szeretnék is bizonyos körök.

S az is való igaz, hogy azok az elvált emberek, akik ismét megházasodtak, vagy élettársi kapcsolatban élnek, nem részesülhetnek bizonyos szentségekben. Gyónhatnak, de feloldozást nem kaphatnak, mert életállapotuk ellentétes az isteni törvénnyel, azzal, hogy a férfi és a nő házassága életre szóló és felbonthatatlan.

A nők pappá szentelése soha nem valósulhat meg a katolikus egyházban
fotó: Vágvölgyi Bálint

Azt is fontos tudni azonban, hogy az egyház kész megvizsgálni, hogy egyes házasságok egyáltalán érvényesek-e. Ha egyházi bíróság előtt be lehet bizonyítani, hogy valamelyik fél úgy kötötte össze az életét a másikkal, hogy eleve elutasította például a gyermekáldást, vagy úgy gondolta, hogy bármikor kiléphet a kötelékből, akkor a testület meg nem történtté nyilváníthatja a házasságot. Később ezek az emberek köthetnek szentségi házasságot, s részesülhetnek a szentségekben.

Erdő Péter magyar bíborost XVI. Benedek lemondása óta folyamatosan a pápai trón egyik várományosának tartják. Ön szerint milyenek az esélyei?

Ha tréfára venném a dolgot, azt mondanám, hogy egy a száztizenöthöz, hiszen, mint ismeretes, száztizenöt a pápaválasztó bíborosok száma. A viccet félretéve azonban úgy gondolom, hogy Erdő Péter az ismertebb bíborosok közé tartozik, s ez nagyban meghatározhatja az esélyeit. Egy biztos, ma még senki nem tudja megmondani, még a választó bíborosok sem, hogy ki lesz a pápa.

Tegyük fel, hogy mégis Erdő Péter lesz a pápa. Milyen változásokat hozna a megválasztása a magyar katolikus egyház, egyáltalán az ország életében?

Erre a kérdésre térjünk vissza akkor, ha tényleg megválasztják.

Püspök úr, húsvétra lesz új pápa?

Szerintem igen.

Hozzászólások (9)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kezdem: * k*mm*nt*l*k n*gy r*sz* k*pm*t*t*. J*, *kk*r h* "t*cccc*k&...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
iszek: *n l* sz*kt*m t*rd*ln* ( f*l t*rdr* *r*szk*dn* *z t*rd*l*s?) * k...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
kovacs_ugynok: L*f*rd*t*m: *z **-t *l*r*sztj*k * m*gr*ncs*k, *z*rt sz*v*zz*t*k ...
Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
kovacs_ugynok: H*z*d*k * k*s k*cs*g, m*rt f*d*sz*s....
Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
kovacs_ugynok: *kk*r l*nn* *zl*t, h* * p**cr*l f*n*nsz*r*zn*k *z *g*sz*t, st*d*...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után