NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Lehet, hogy volt élet a Marson?

A Curiosity marsjáró megtalálta egy egykori édesvizű tó maradványait, amiben minden adott volt az élet jelenlétéhez.

Persze a tóban már nincsen víz, de fúrással végzett tesztek és a kövek kémiai analízise azt a feltételezést támasztja alá, hogy itt bizony gazdag mikrobiális élet zajlott pár milliárd évvel ezelőtt. A kövek nyomokban tartalmaznak szenet, hidrogént, oxigént, nitrogént és ként, ezzel tökéletes körülményeket biztosítva az egyszerű mikrobiális életformák számára.

A NASA által készített illusztráció - így nézhetett ki a tó eredetileg
fotó: Nyugat.hu

Az ilyen apró, bakteriális létformákat a Földön az egyszerű, kemolitautotróf névvel illetik, és nagyon szívesen tanyáznak barlangokban, valamint a tenger mélyén. „A körülmények valóban nagyon hasonlítanak a Földéhez” mondja John Grotzinger, aki a geológia professzora a Kaliforniai Technológiai Intézetben. A professzor szerint valószínű, hogy a tavat egykor folyók kötötték össze, és magas, hósipkás hegyek vették körül.

Habár eddig még nem talált életjeleket, a marsi kutatórobot mélyen belefúrt az egykori tó köveibe, és ott még anyag-ásványokat is talált, ami arra utal, hogy bizonyosan volt kapcsolata a vízzel a helynek egykoron. Ezek még relatíve „fiatal” kövek a Mars történetében, mondta el Grotzinger professzor, úgy 3,5 milliárd évesek lehetnek. Meglepően ez az az időszak, mikortól az első mikro-fosszíliákat datáljuk a földön. Valószínűleg nem ez volt az egyetlen tó a Mars felszínén: kutatók már találtak bizonyítékot víz jelenlétére máshol is a Marson.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

OhneGetzi: *v*nt* m*x. k*t *lk*l*mm*l *z *gy t*k j* *tl*t sz*r*nt*m. T*rm*...
A kormány egymillió forinttal támogat minden falunapot
OhneGetzi: K* * t*k*m *lv*sg*tj* *zt b*rm*k*r *s? *gy V*kt*r k*p s*kk*l h*...
Mától a Szájer-féle Nemzeti hitvallás szövegét kell kihelyezni a középületekben
miki1950 : P*nt*s*n! * m*gy*r n*p 80%- * *n**p*rt*! *z *rb*n k*sm*sk* *hh*...
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
miki1950 : R*m*l*m, l*tn*kn*k *s k*v*l* v*gy! N*h*gy cs*l*dn*m k*llj*n b*n...
26 választókerületben dőlhet el a jövő évi választás, Szombathely is köztük van
OhneGetzi: J*bb*n t*lj*s*t......
Orvoshiány miatt leállt az Uzsoki Kórház sürgősségi osztálya