NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Lehet, hogy eddig Ön is rosszul használta a mobilja kékfény-szűrőjét

Egy kutatásból ugyanis az derült ki, hogy pont fordítva kellene használni, mint ahogy tesszük.

Ellentétben a közhiedelemmel, a kék fény nem zavarja meg az alvásunkat - állapították meg a manchesteri egyetem kutatói. A kutatók szerint éjszaka a tompa, de hidegebb fény lenne az optimális, míg nappal erős és meleg fényre van szükségünk. Magyarázatuk szerint éjszaka egyrészt halványabb, másrészt viszont kékesebb a fény, mint nappal, és a belső óránk ez alapján képes meghatározni, hogy mikor aludjunk és mikor legyünk ébren.

A jelenleg mobiltelefonokban és számítástechnikai eszközökben is működő technológiát úgy tervezték, hogy este korlátozza a kék színű fénynek való kitettségünket: ez azt jelenti, hogy megváltozik a kijelző színhőmérséklete a mobileszközökön. Ez viszont megzavarhatja az embert - állítják. Hiszen a sárgásabb fények szerintük jobban hasonlítanak a nappali fényekre.

Mindezt egérkísérletekre alapozzák. A kutatás során olyan speciális világítást használtak, melynél a fényerő azonos szinten tartása mellett változtathatók a színek. Megállapították, hogy a kék színű fény gyengébb hatással volt az egerek belső órájára, mint az ugyanolyan erősségű sárga színű fény. Ez alapján a kutatók szerint fontos következtetések vonhatók le a világítás megtervezésével kapcsolatban.

fotó: Pixabay.com

A kutatók szerint korábban azért gondolták azt, hogy a kék fénynek erősebb a hatása a szervezetre, mert a belső óránkat egy, a szemünkben megtalálható speciális, fényérzékeny fehérje állítja be, mely méri a fényerőt. A melonapsinnak nevezett fehérje pedig könnyebben észleli a rövidebb hullámhosszokat.

Tim Brown szerint azonban most bebizonyították, hogy az elméletnek az a része tévedés, miszerint a kék fénynek lenne a legerősebb hatása a belső óránkra. Valójában az éjszakához kapcsolható kék fénynek gyengébb hatása van, mint a fehér vagy a sárga fénynek azonos fényerő mellett.

A lényeg tehát az, hogy egy tompa, hidegebb fény este és egy erősebb, de melegebb fény napközben előnyösebb a szervezet számára. Ha pedig a belső óránkat a társasági életünkhöz és a munkaidőnkhöz igazítjuk, azzal tesszük a legjobbat az egészségünknek. A megfelelő színű fények használata csak segít ebben.

A tanulmányt a Current Biologyban tették közzé, és a Biotechnology and Biological Sciences Research Council finanszírozta.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

iszek: K*ny*c f*lm* b*csk*r*s*k!...
Februártól nem éri meg horrorkaravánnal szállítani
vadvirag: *dv*zl*m! * j*v*b*n *z *ld*l*nk*n *s m*nn* f*gn*k m*jd *z *l*...
Nyugat Podcast vasárnap is! Vendégünk Csillag Tamás politikai tanácsadó Londonból
iszek: * j*g*ll*m*s*g m*gk*v*t*l*s* s*mm*f*l* *ssz*f*gg*sb*n n*ncs * v*...
Szijjártó: Szégyenteljes és gyalázatos Vera Jourová uniós biztos viselkedése
west: *z *ls* h*ll*m s*r*n k**rt p*ly*z*t*n 17,7 m*ll**rd*s t*m*g*t*st...
Szijjártó: Szégyenteljes és gyalázatos Vera Jourová uniós biztos viselkedése
miki1950 : N*m s*g*t *z *n** *l*g*t m*? M*rt n*kt*k *z *st*n p*nz* s* *l*g!...
Szijjártó: Szégyenteljes és gyalázatos Vera Jourová uniós biztos viselkedése