NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Lehet, hogy eddig Ön is rosszul használta a mobilja kékfény-szűrőjét

Egy kutatásból ugyanis az derült ki, hogy pont fordítva kellene használni, mint ahogy tesszük.

Ellentétben a közhiedelemmel, a kék fény nem zavarja meg az alvásunkat - állapították meg a manchesteri egyetem kutatói. A kutatók szerint éjszaka a tompa, de hidegebb fény lenne az optimális, míg nappal erős és meleg fényre van szükségünk. Magyarázatuk szerint éjszaka egyrészt halványabb, másrészt viszont kékesebb a fény, mint nappal, és a belső óránk ez alapján képes meghatározni, hogy mikor aludjunk és mikor legyünk ébren.

A jelenleg mobiltelefonokban és számítástechnikai eszközökben is működő technológiát úgy tervezték, hogy este korlátozza a kék színű fénynek való kitettségünket: ez azt jelenti, hogy megváltozik a kijelző színhőmérséklete a mobileszközökön. Ez viszont megzavarhatja az embert - állítják. Hiszen a sárgásabb fények szerintük jobban hasonlítanak a nappali fényekre.

Mindezt egérkísérletekre alapozzák. A kutatás során olyan speciális világítást használtak, melynél a fényerő azonos szinten tartása mellett változtathatók a színek. Megállapították, hogy a kék színű fény gyengébb hatással volt az egerek belső órájára, mint az ugyanolyan erősségű sárga színű fény. Ez alapján a kutatók szerint fontos következtetések vonhatók le a világítás megtervezésével kapcsolatban.

fotó: Pixabay.com

A kutatók szerint korábban azért gondolták azt, hogy a kék fénynek erősebb a hatása a szervezetre, mert a belső óránkat egy, a szemünkben megtalálható speciális, fényérzékeny fehérje állítja be, mely méri a fényerőt. A melonapsinnak nevezett fehérje pedig könnyebben észleli a rövidebb hullámhosszokat.

Tim Brown szerint azonban most bebizonyították, hogy az elméletnek az a része tévedés, miszerint a kék fénynek lenne a legerősebb hatása a belső óránkra. Valójában az éjszakához kapcsolható kék fénynek gyengébb hatása van, mint a fehér vagy a sárga fénynek azonos fényerő mellett.

A lényeg tehát az, hogy egy tompa, hidegebb fény este és egy erősebb, de melegebb fény napközben előnyösebb a szervezet számára. Ha pedig a belső óránkat a társasági életünkhöz és a munkaidőnkhöz igazítjuk, azzal tesszük a legjobbat az egészségünknek. A megfelelő színű fények használata csak segít ebben.

A tanulmányt a Current Biologyban tették közzé, és a Biotechnology and Biological Sciences Research Council finanszírozta.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

OhneGetzi: *m* m*g pl*n*, h*gy t*l* *j sr*c*kk*l, * h**nyz*kr*l n*m *s b*sz...
Orbán Viktort be sem engednék a müncheni német-magyar Eb-meccsre?
miki1950 : B*r*ms*g. *gy t*nysz*r*t *rt*m r*, d* n*m j*l*nt m*g. ...
Ungár Péter: „Egy országban élünk mi homoszexuálisok a homofóbokkal, ne egymást bántsuk”
miki1950 : *gy*t*rt*k! ...
Orbán Viktort be sem engednék a müncheni német-magyar Eb-meccsre?
OhneGetzi: * f*jl*d*s *gy*rt*lm*, sz*p m*ccs v*lt, n*m t*l*lt, h*n*m v*l*s ...
Orbán Viktort be sem engednék a müncheni német-magyar Eb-meccsre?
shopron: V*zsg*l*t*kk*l *g*z*lt t*ny, h*gy * h*m*sz*x**l*t*s n*m *r*k*lt ...
Ungár Péter: „Egy országban élünk mi homoszexuálisok a homofóbokkal, ne egymást bántsuk”