NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

Lehet, hogy a magyar vakcinaútlevéllel lőttek a külföldi nyaralásnak

Nem olyan biztos, hogy elfogadják a magyar vakcinaigazolványt külföldön.

Várhatóan csak nyár előtt lesz uniós álláspont és döntés arról, hogy a koronavírus ellen beoltottak miként mozoghatnak az EU-n belül. A legutóbbi magyar vakcinaútlevél-lépés ugyanakkor komoly kérdésekhez vezetett, és felvetette a tesztelés és a karantén megmaradásának lehetőségét is - vélekedett az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában az EU-Monitor főszerkesztője, Gyévai Zoltán.

A magyar kormánynak van egy rendelete, amely szerint a magyar vakcinaigazolványban nem lesz benne az oltás típusa - ez felveti a kérdést, hogy lehet-e így e dokumentummal külföldre utazni, elfogadják-e az oltottság igazolásaként, vagy csak itthon lesz érvényes. Ezzel kapcsolatban Gyévai Zoltán, az EU-Monitor főszerkesztője az InfoRádióban elmondta: ezt a kérdést már feltették az Európai Bizottságnak is, de nem érkezett egyértelmű válasz. Azt mondták, még túl korai ennek a kérdésnek a felvetése, vagyis meg kell várni a márciusban érkező, a részleteket is tartalmazó bizottsági javaslat kidolgozását.

Ennek hiányában egyelőre nehéz a jövőt felvázolni, de a szakember szerint ha lesz megállapodás arról a tagállamok között, hogy az igazolványnak mik lesznek a tartalmi részei, és abba bekerül-e a vakcina típusa – ő úgy látja, értelmetlen lenne épp ezt a legfontosabb információt kihagyni belőle –, akkor egyfajta konfliktus alakulhat ki a magyar kormány már említett vakcinaigazolványos intézkedése és az uniós szabályok között. Az is fontos kérdés, hogy e feszültség feloldása miként valósulhat meg.

Hozzászólások (8)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *lt*l*n*s *sk*l** *szt*lyt*rs*m *s N*gyk*r *tc** b*r*t*m v*lt. ...
Elhunyt Pekovics József, nyugalmazott szombathelyi tűzoltó
jeremias: *r*mt*l* h*r, m**l*bb* gy*gy*l*st m*nd*n *r*nt*tt k*sgy*rm*kn*k....
Kásler: Állami támogatással is elérhetővé válik az SMA-s betegek terápiája
kezdem: K*r, h*gy *z *mp*t**t s*m l*h*t t*n*ln*... ...
„Hetvenévesen már nagyon nehéz az unokámmal egész nap tanulni”
crankitup: *zt *d*m *n *s. D*l*t*n n*gy*n n*m *k*r m*nn* *z * b*z*ny*s b*l*...
Egy nap hárman buktak meg Vas megyében ittas vezetéssel, ketten balesetet is okoztak
miki1950 : *rtsd, b*rk*lt c*g*ny*z*s. ...
Orbán Viktor: Összesen 24 tizennégy év alatti fekszik kórházban Covid miatt