NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Lehallgatási botrány: Ungár Péter szerint a Fidesz meg tudja akadályozni, hogy kivizsgálják az ügyet

Ungár az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagja. Azt mondja, sokat számít, hogy a többi érintett országban hogyan kezelik az ügyet.

Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő tagja a nemzetbiztonsági bizottságnak, és ő volt az egyik kezdeményezője a bizottság összehívásának a lehallgatási botrány miatt. Vele beszélgettünk az ügyről és a lehetséges végkifejletről.

Milyen nemzetbiztonsági kockázatot lát a lehallgatási ügyben

07.19. 09:20

Gyakorlatilag hallgatásba burkolódzik a kormány és médiája a megfigyelési botrány kapcsán

/ közélet 50 hsz. /
Újságírókra és kormánykritikus emberekre eresztették rá az izraeli kémfegyvert.
? Azt tudjuk, hogy nem csak Magyarországot érinti az ügy, Magyarország csak az egyik leágazása, ez egy több országon áthúzódó nemzetközi botrány.

Igen, ez kétségtelenül egy világméretű botrány. A Magyarországot érintő része annyiban tér el a többitől, hogy itt felmerül a gyanú, miszerint politikai alapon hallgattak le ellenzéki újságírókat, üzletembereket, vagy szereztek róluk információkat.

Természetesen az is súlyos probléma, ha politikusokat hallgatnak le, mint ez felmerült Franciaországban, de ez egy másik típusú biztonsági kockázat, mert nálunk ennek pártpolitikai színezete is van.

Az újságírók, üzletemberek lehallgatása nemzetbiztonsági kockázatnak tekinthető?

Az mindenképpen probléma, hogy nem tudjuk, mi történt. És nem azért nem tudjuk, mert nem akarjuk tudni, hanem azért, mert a kormány nem mondja el nyíltan. Először azt állították, hogy az egész egy fake news, álhír.

Ez volt az első kormányzati reakció. Utána a Szijjártó Péter bejelentette, hogy mi nem vettünk ilyen szoftvert, Varga Judit azt mondta, szükség van ilyen szoftverre, az izraeli cég aztán tegnap kiadott egy nyilatkozatot, amiben kijelentik, hogy eladtak a magyaroknak

07.20. 20:52

Gulyás Gergely nem tagadta, hogy Magyarország megvette az izraeli kémszoftvert

/ közélet 10 hsz. /
Több médium is biztos forrásokra hivatkozva állítja, hogy a kormány megvásárolta a Pegasust, de ezt egyelőre senki sem erősítette meg.
ilyen szoftvert.

Jó lenne tisztán látni, hogy kinek, melyik szolgálatnak, mennyi pénzért és milyen célra vették meg ezt a szoftvert. Ez az egyik. A másik, hogy magyar állampolgárról nemzetbiztonsági kockázat vagy más ok miatt információkat szerezzenek a szolgálatok, annak van egy eljárásrendje.

Miniszteri engedély vagy bírói döntés kell, de a lényeg, hogy van egy eljárásrend. Nem látjuk, hogy ki engedélyezte ennek a szoftvernek a használatát, és milyen alapon döntöttek a lehallgatottak, vagy a megfigyelés alá vontak személyéről.

Ha jól értem, az ügy részleteinek a tisztázása érdekében kezdeményezték a nemzetbiztonsági bizottság összehívását.

Így van. De ebben szintén összevissza beszél a Fidesz. Pintér Sándor belügyminiszter úr azt mondta, ő részt venne a bizottsági ülésen, ahol beszámolna arról, hogy az általa felügyelt szolgálatok semmilyen törvénytelent nem tettek. A Fidesz-frakció meg azt kommunikálta

07.19. 15:35

A Fidesz szerint felesleges lenne összehívni a nemzetbiztonsági bizottságot a lehallgatás miatt

/ közélet 13 hsz. /
Lassan éledezik a kormány kommunikációs gépezete.
, hogy nincs is szükség egy ilyen ülésre. A legviccesebb ebben az, hogy Orbán Balázs államtitkár tegnap a Hír TV-ben azt mondta, hogy a kormány vizsgálatot indított.

Ami, ugye nem igaz, arról beszéltek, hogy az ügyészség egy lakossági bejelentés alapján elkezdett vizsgálódni. De ha szerintük is szükség van egy vizsgálatra, akkor miért nem jönnek el a bizottsági ülésre?

Tegyük fel, hogy összeül a nemzetbiztonsági bizottság, de a Fidesz nem megy el, így határozatképtelen lesz. Ebben az esetben a bizottság nem tudja megtárgyalni sem ezeket az ügyeket.

Így van, És akkor hiába jön el Pintér Sándor, vagy hiába jönnek el a szolgálatok vezetői, nem tudjuk őket rendesen meghallgatni.

Ha határozatképes a bizottság, milyen eszközei vannak?

Tudunk tényfeltáró albizottságot is létrehozni, ami ezt az ügyet részletesen kivizsgálja. Bele tudunk tekinteni azokban az iratokba, amelyek alapján, mondjuk, Gémesi György lehallgatásáról döntöttek.

A bizottság berendelhet titkosszolgálati vezetőket, ügynököket, és megkérdezheti őket, tényleg megtörténtek-e lehallgatások és ki rendelte el azokat?

Az ügynököket, a szolgálati munkatársakat nem, de a szolgálat vezetői rendszeresen eljárnak a bizottsági ülésre. Ami zárt ülés egyébként.

Gyakorlatilag ezeket a vizsgálati lehetőségeket akadályozza meg a Fidesz-frakció azzal, hogy nem vesznek részt a bizottsági ülésen?

Így van. Mivel a bizottság többségét a fideszesek adják, ha ők nem jönnek el, akkor határozatképtelen az ülés.

A nemzetbiztonsági bizottság tagjainak nincsenek kiemelt jogosítványai? Amelyekkel bizottsági ülés nélkül is vizsgálódhatnak?

Iratbetekintést tudunk és fogunk is kérni ebben az ügyben. Ha vannak egyáltalán az üggyel kapcsolatos iratok, mert egyelőre ezt sem sikerült eldöntenie a kormánynak.

Önnek van valamilyen plusz, nyilvánosságra hozható információja az ügyről?

Nincs.

Jelenleg a sajtóban zajlik az üzengetés, a bizottság nem tárgyalhatja az ügyet, a kormány és a kormánysajtó már elterelő ügyeket is bevetett

07.21. 10:40

Orbán Viktor rendkívüli bejelentése: népszavazást kezdeményez a kormány

/ közélet 54 hsz. /
Úgy tűnik, nagyon kínos kezdett már lenni a lehallgatási botrány.
. Mi lehet ennek az ügynek a kifutása?

Ez nagyon függ a nemzetközi környezettől, és attól, hogy az ügynek milyen nemzetközi hatásai lesznek. Ugye, ez nem csak magyar ügy, sok függ attól, milyen lépések lesznek a többi országban.

Ellenzéki képviselőként hogyan látja, milyen lehetőségei vannak az ellenzéknek, hogy minél több részlet nyilvánosságra kerüljön?

Az ellenzék fel tudja hívni a figyelmet arra, hogy a lehallgatási botrány milyen súlyos problémákat vet fel. Mást nem igazán tud tenni.

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : Cs*k *gy*t*rt*n* t*d*k v*l*d. ...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
Ddd911: *zt m*v*l t*d*d b*z*ny*t*n*? V*gy cs*k * l*v*g*b* b*sz*lsz. M**r...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
oszto: *gh*n, n*gy*n l*tsz*k. Sz*nv*n*l*s m*sh*r*kb*l *sh....
Istenes Bence a TV2-ről: „Bármit kérhettem volna, de nem akartam két Stop Soros!-reklám között szerepelni”
oszto: Sz*p *z * sz*r*k*t* h*b*r*....
Szputnyikosok és sinopharmosok: fény az alagút végén
oszto: N*s, n*h*ny *r*n b*l*l k*d*r*lt, h*gy v*gy *tg*nd*l*tl*n f*gy*l*...
A sitkei kápolna is feltűnt a Facebook apróhirdetései között