NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

„Láthatom a kártyájukat”? – Így vesztettem el védettségi igazolvány-szüzességemet

Nem úgy tűnik, mintha annyira pörögne a biznisz a vendéglátóhelyeken. Én megtettem a magamét.

„Nekem tolattak az Aldi parkolójában” – mondja nőm hétköznap délután, aminek én nem örülök maradéktalanul. Főleg, amikor meglátom a leszakadt hátsó lökhárítót és a behorpadt hátsó elemet.

Na jó, nagy tragédia nincs, megvan az előnye, ha az autó már nem fiatal annyira, és számos egyéb csata nyoma látszik már rajta. No de intézkedni kell.

A biztosító budapesti központja telefonon elérhetetlen (mostanában minden központ elérhetetlen), de szombathelyi irodájuk azt mondja, éppen tovább vannak nyitva, ha befutunk, még aznap elintézhetjük.

Befutunk, elintézzük, a hölgyek segítőkészek, kiderül, hogy a vétkes biztosítva van, vállalja a felelősséget, ráadásul helyes adatokat adott meg.

Még este hat óra sincs, és minden a sínen van.

Ez csak illusztráció, de a hangulat hasonló volt.
fotó: Józing Antal

Jön az ötlet, ha már így alakult, üljünk be valahova egy pohár borra, meg kell ünnepelni az autótörést, no meg fél éve nem tettünk ilyet, ráadásul a védettségi igazolványok is nálunk vannak, legalább le lehet tesztelni, hogyan is megy ez.

A belvárosi vendéglátóhely szinte teljesen üres, így a pincér azonnal ott terem, és lendületből kéri, mutassuk meg a plasztik kártyákat. Megtesszük. Személyi igazolványt nem kér mellé.

Helyette mi kérünk két pohár száraz fehéret, közben megszabadulunk a maszktól. Egész fura érzés visszakapni a normalitást.

Már amennyire normalitásnak nevezhető a helyzet. A helyiség ugyanis később sem telik meg, hogy finoman fogalmazzak, az idő legnagyobb részében ketten ücsörgünk a fal mellett. Nem tudom pontosan mire számítottam, de nem erre.

Közben érkezik egy nagyobb társaság is, ők születésnapot ünnepelnek, tortával, pezsgővel, ahogy illik, de ők maradnak kint a szeles teraszon, ahol valamivel azért nagyobb a pörgés, de még így is messze alulmarad a békebeli korszaktól.

Persze logikus. Az ember az ilyen helyekre sokszor társággal megy, és elég, ha valakinek nincs kártyája, marad a terasz. Ami azért, lássuk be, meglehetősen sufni megoldás, ha éppen nem süt a nap.

Én meg nekiállok gyorsan fejszámolni, és az jön ki, hogy kizárt dolog, hogy ebben a formájában ne legyen ráfizetéses ez a hely, és bevallom, fogalmam sincs, mit lehetne ezzel kezdeni.

A védettségi igazolvány amúgy nem hülyeség, és abban sem hiszek, hogy a megkülönböztetés jogszerűtlen lenne. Az államnak valahogy csak meg kell győznie az embereket, hogy oltassák be magukat, a választás joga náluk van.

De ha ez így megy majd augusztus végéig, akkor igencsak furcsa szezonban lesz részük a vendéglátósoknak, és a vendégeknek is.

És nem csak ebben a műfajban. Azt is hallottam, hogy az edzőtermek is kínlódnak, mert pont az a korosztály jár oda, akiknek nem jutott még kártya, vagy mert nem tartják fontosnak az oltást.

„Hogy a fenében lehet így majd koncerteket és fesztiválokat tartani?” – bukik ki belőlünk a kérdés, miközben a kongó helyiségen kirendeljük a búcsúkört. Merthogy már több mint egy éve van jegyünk egy budapesti koncertre, amit már háromszor halasztottak el. Eddig bíztam a nyári időpontban, de ezen este után már nem annyira.

Mindenesetre már sötét van, amikor fizetünk és távozunk. Ekkor már senki nem ül sem a kint a teraszon, sem belső helyiségben.

Mi pedig illendően felvesszük az utcán a maszkot.

Hozzászólások (38)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: * k*rm*ny gy*l*z*t*s *gy**t n* pr*b*lj* m*gm*gy*r*zn*, n*m f*g s...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Katka: B*jj v*ssz* * f*k*l**b*, *tt *rz*d j*l m*g*d, m*rt m*nt l*tn* *z...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
Katka: H*t t* n*gy*n b*t*g*k v*gyt*k, *ly*n *mb*r*k*t n*v*lt k* * f*d*s...
Kiemelkedő munkát végző pedagógusokat tüntettek ki Szombathelyen
mihu68: *k*k *zt * v*r*st l*n*ll*zt*k *z*kn*k n*m k*ll*tt l*m*nd*n* m*rt...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
fgzb: R*h*b*zt*l, *z * M*gy*r K*zl*ny. m*r * ny*md*b*n f*t * g*p*kb*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot