NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Már van láthatatlanná tevő pajzs - videóval

Blokkolja a fényt.

Egy kanadai kutatócég által kifejlesztett különleges pajzsnak köszönhetően többé már nem csak Harry Potternek lehet láthatatlanná tévő köpenye. A vancouveri székhelyű, álcázástechnológiával foglalkozó HyperStealth Biotechnology cég kifejlesztett egy könnyű, áttetsző anyagot, ami a fény útjának meghajlításával képes gyakorlatilag láthatatlanná tenni a mögötte megbújó embert vagy tárgyat. - írja a divany.hu.

A nemrég szabadalmaztatott technológia egy papírvékony, olcsón előállítható anyagra és az abból készült pajzsra épül, amely nemcsak a látható fényt, de a különböző ultraibolya, infravörös és más rövidhullámú tartományokban lévő fényt is képes blokkolni (korábban csak bizonyos hullámhosszú fény esetén voltak képesek hasonló eredményre). Az anyagnak jelenleg 13 különböző változata létezik, amelyek mindegyike adott környezeti és fényviszonyokra lett kifejlesztve.

A trükk a fényhullámok meghajlításán alapul: a pajzson áthaladó fény nem egyenes vonalban megy tovább, hanem szétszóródik különböző szögekben és irányokban. A pajzs mögött így olyan területek jönnek létre, amelyekből nem jut fény a szemlélőhöz, vagyis az ott elhelyezkedő dolgok ténylegesen láthatatlanná válnak. A Quantum Stealth (kvantumálcázás) nevű technológia hátulütője, hogy csak bizonyos távolságból működik. Ha a szemlélő közvetlen közelről nézi a pajzsot, a mögötte lévő dolgok homályosan ugyan, de láthatók maradnak.

Mögé lépni

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: S*jn*s sz*m*t t*l*p*k*n Sz*mb*th*ly*n sz*m*t *l b*n*k *z *mb*r*...
Elkezdődött a háború az illegális hulladéklerakók ellen Szombathelyen
miki1950 : N* *l*sz*r *s *rj *rth*t**n v*gy n* *rj s*h*gy. M*s*dsz*r, h* ...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen
Paulus_Maior: H*gy m*g n* s*jn*lj*m *zt * r*p*dts*rk*t......
Nehéz hónapok előtt áll Vajna Timi, ezért luxuskörülmények között töltődik fel
Paulus_Maior: H*t g*nd*l*m, * n*l* v*gz*tt h*llg*t*k n*m f*gn*k *szt*lyf*n*k*k...
Vidnyánszky Attila is indít osztályt jövőre az SZFE-n
csarli: *z *ll*g*l*s sz*m*tl*r*k*s s*h* n*m f*g m*gsz*nn*, m*nt *h*gy * ...
Elkezdődött a háború az illegális hulladéklerakók ellen Szombathelyen