NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

László Győző a kórházi vitához: "Az igazság mindig utat tör magának"

Szombathely alpolgármestere reagált arra a vitára, amit a Markusovszky kórház járványhelyzete miatt alakult ki jobbról és balról.

Szombathely polgármestere, Nemény András kedden tartott sajtótájékoztatót

2020.11.10. 10:51

Szombathelyen sincs elég orvos a lélegeztetőgépekhez

/ covid 19 69 hsz. 1 kapcs. /
Egyre nehézkesebben látja el a betegeket a Markusovszky kórház.
, amelyben a szombathelyi kórház nehéz helyzetéről azt állította, hogy a Markusovszky intenzív Covid-ágyainak egy részét nem lehet használni, mert a szombathelyi orvosokat Győrbe vezényelték.

Az ott elhangzottakra először a Nagy Lajos, a Markusovszky-kórház igazgatója közleményben reagált reagált

2020.11.11. 11:08

Egy történet két olvasata - Pengeváltás Nemény András polgármester és a szombathelyi kórház között

/ covid 19 51 hsz. /
A kórházigazgató szerint pánikkeltésre volt alkalmas a polgármester tegnapi megszólalása. Nemény András más szemszögből értelmezi a helyzetet.
(ennek eredetijét sajnos azóta sem kapta meg lapunk), majd ismét Nemény András következett, aki egy Facebook-üzenetben és lapunknak is elmondta
2020.11.11. 11:08

Egy történet két olvasata - Pengeváltás Nemény András polgármester és a szombathelyi kórház között

/ covid 19 51 hsz. /
A kórházigazgató szerint pánikkeltésre volt alkalmas a polgármester tegnapi megszólalása. Nemény András más szemszögből értelmezi a helyzetet.
azokat az információkat, amelyekre alapozta a kijelentéseit.

Csütörtökön Kecskés László professzor, a kórház vezető főorvosa, egyébként fideszes városi képviselő, az egészségügyi szakmai bizottság elnöke következett egy videóval

2020.11.12. 15:27

„Háborús helyzetben” - Kecskés László a Markusovszky koronavírus-helyzetéről

/ covid 19 31 hsz. /
A városi orvos-képviselő Nemény András kijelentéseire reagált, „pontosítja” a polgármester kijelentéseit.
, amit Facebook-oldalára töltött fel.

Kecskés többek között azt mondta, a magyar egészségügy úgy van megszervezve, hogy ebben a „háborús helyzetben” újabb és újabb lépcsőfokok lépnek be. Állítása szerint a polgármester riadalmat kelt, amikor azt sejteti, hogy az egészségügy feltett kézzel várja, hogy mi fog történni.

László Győző a közgyűlésben
fotó: Kiss Tamás

László Győző alpolgármester péntek délután jelentkezett egy Facebook-poszttal, az üggyel kapcsolatban:

"Az igazság mindig utat tör magának - Gondolatok az elmúlt napok eseményeiről"

"Az év eleje óta küzdünk a koronavírus-járvánnyal, próbáljuk elviselhetőbbé tenni a mindennapjainkat, megmenteni a gazdaságot és működésben tartani a város egészségügyi rendszerét. Együtt, közösen, mindannyiunkért. Dolgozunk azért, hogy mihamarabb kilábaljunk ebből a nehéz időszakból és a legrövidebb idő alatt tudjon talpra állni a város.

Mindezek mellett most úgy érzem, meg kell állnom egy kicsit és hangot kell adnom a véleményemnek.

Nemcsak az egészségügyért is felelős alpolgármesterként, hanem szombathelyi polgárként is elképedve nézem azokat a sajtóban megjelenő felháborodott nyilatkozatokat, melyek a Markusovszky kórház leterheltségével és dr. Nemény András polgármester úr tájékoztatásával kapcsolatban születtek.

Nézzük akkor a tényeket.

Tény, hogy szombathelyi orvosok heteken keresztül a győri kórházban teljesítettek szolgálatot, tehát városunk kórházában nem állt rendelkezésre a teljes orvosi kapacitás.

Tény, hogy lassan betelnek a kórházaink, ez alól nem kivétel a szombathelyi sem, és egyes betegeket Szombathelyről más városok kórházaiba kell átirányítani.

Tény, hogy ez a helyzet nem jó a szombathelyieknek, hiszen kevesebb orvos értelemszerűen kevesebb beteget tud ellátni. Mind a kórház igazgatója, mind a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke kezdeményezte visszahívásukat Szombathelyre, mégsem történt semmi.

Ezért emelte fel hangját városunk polgármestere, dr. Nemény András is, aki egyben tájékoztatta a szombathelyieket a valós helyzetről. Nem vádolt, nem hibáztatott, nem támadott senkit, csak az emberek elé tárta a tényeket. És kérte vissza az orvosainkat, mert most minden egyes emberre szükség van.

A nyilatkozat napján orvosaink visszatértek a városba, és újra szombathelyi betegeket gyógyítanak. Egy nappal később a kormánypárti sajtó már attól zengett, hogy dr. Nemény András pánikot keltett, politikai haszonszerzésből adta közre információit, amik tulajdonképpen nem is valós tényeken alapultak. De miért tenne ilyet? Nem is értem annak az abszurditását, hogy amikor Szombathelyen emberek halnak meg, abból hogyan tudna bárki is politikai hasznot kovácsolni? Milyen kifordult gondolatmenet ez?!

Nem értem dr. Kecskés László képviselő urat sem. Vagyis de, sajnos értem, és ez baj. Meg kell védeni a mundért, hiszen a NER rendszerében minden szép és jó, aki ettől eltérőt állít, azt csakis politikai haszonszerzésből, pánikkeltési céllal teheti. Persze amikor ő fogalmaz meg kritikát, pl. az orvosi ügyelettel kapcsolatban, az nem politikai haszonszerzés, „csupán féltő aggódás”, vagy „szakmai javaslat”. Nyilván. Értjük.

Nézzük itt is a tényeket.

Tény, hogy dr. Kecskés Lászlóval egyazon testületekben dolgozunk, mind a Védekezést Segítő Tanácsadó Testületben, mind a város Egészségügyi Bizottságában, ugyanazokkal az adatokkal, információkkal. Ezek hiteles adatok, melyre polgármester úr is támaszkodik munkája során.

Tény, hogy a Vas Megyei Védelmi Bizottság vezetője még kedd délelőtt sem kapott tájékoztatást arról, hogy orvosaink visszatértek Szombathelyre.

Tény, hogy ezekben a testületekben eltérő véleményt, adatot, információt képviselő úr nem közölt, valamennyien egyetértettünk a helyzet súlyosságát illetően.

Tény, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök úr mondta még hétfőn, hogy „amennyiben ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosaink és ápolónőink, vagyis a kórházaink nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel”.

Tény, hogy dr. Kecskés László Orbán Viktort nem kérte számon.

Talán szerencsés lenne, ha a kórház rendszeresen tájékoztatást adna a valós helyzetről, adatokról. A járvány a világ valamennyi országának egészségügyi rendszerét próbára teszi, de az embereknek joga van korrekt tájékoztatást kapni és tisztán látni. Nem kell félni a nyilvánosságtól. Szombathely város lakói bizonyították, hogy felelősséggel és fegyelmezetten néznek szembe a legnehezebb kihívásokkal is.

Beszédes az is, hogy korábban a kórház hivatalos kommunikációjában mindig arra hivatkozott, hogy az Operatív Törzs jogosult információkat szolgáltatni egy adott kérdésről. Nem hiszem, hogy dr. Kecskés László esetében kivételeztek volna, ezért nyilatkozatát politikai természetűnek tekintem és úgy is kezelem.

A valóság azonban folyamatosan szembejön. A rokonságban, a baráti társaságokban, munkahelyeken és az iskolákban is. Mindannyian itt élünk, nagyon sokan ismerjük egymást. Mindenkinek vannak történetei. Az igazság mindig utat tör magának. Ezért arra kérjük a város lakóit, hogy küldjék el akár pozitív, akár negatív tapasztalataikat, kórházi élményeiket az igazsag@szombathely.hu e-mail címre vagy írják meg üzenetben a város hivatalos Facebook-oldalán (Szombathely MJV), hogy ezeknek a történeteknek az ismeretében még tisztább és igazabb képet kapjunk a valóságról.

A fentiek ellenére még mindig hiszem, hogy mindannyian ugyanazt a célt követjük pártpolitikától függetlenül: megvédeni a szombathelyiek egészségét és a lehetőségeinkhez képest a legminimálisabbra csökkenteni az elhunytak számát. Ahogy Kecskés képviselő úrral szavaival most is egyetértek: „nincs helyük és idejük a politikai csatározásoknak.”

A köszönetnek viszont most is ideje van. Köszönet illet mindenkit, aki a kórházban és az alapellátásban dolgozik. Hálával tartozunk az orvosoknak, szakápolóknak, nővéreknek, betegszállítóknak, asszisztenseknek, diszpécsereknek, mentőknek és minden egészségügyben dolgozónak, akik nap mint nap erejükön felül teljesítenek mindannyiunkért.

A felelősség és a tét is közös: Szombathely sorsa, saját családtagjaink és barátaink élete. Közös célunk eléréséhez pedig elengedhetetlen megismerni az igazságot, melynek nincsenek alternatívái.

dr. László Győző

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Hozzászólások (36)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen
lights: *nn*k s*mm* k*z* * h*s*gr**d*h*z, (*s * m*l*gh*z). *sz*nt* *gy*...
Edzés közben rosszul lett és elhunyt hétfőn este egy fiatal zalai focista – Frissítve
Pizsi: N*gy*n *r*lt*tt m*r *z... n*m l*h*tn* s*m*n l*p*tt*nn* * t*m*r*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
nertars: *gy *kk*r* v*r*sb*n, h*h*. L*ny*g * l*p*s, n*p*, *k*r *r*nk*nt*...
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
edmond: P*l*t*k** m*rk*t*ng. H* b*j*n n*k*, *l*rh*t *ly*n sz*ntr*, m*nt ...
Oltatlansági igazolványt hirdetett Gődény György