NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Láncos-erővágós december: blokádos akció a Parlament előtt

LMP-s képviselők és aktivisták láncolták össze magukat a Parlament bejáratainál, hogy ne juthassanak be autóval a kormánypárti képviselők.

A Lehet Más A Politika azért szervezte demonstrációját december 23-án délelőtt a Tisztelt Ház egy-egy bejáratához, hogy ezzel tiltakozzanak a Fidesz által elfogadandó - és a kétharmad birtokában gyakorlatilag megszavazásra ítélt - törvények ellen, amik szerintük végérvényesen leszámolnak a magyarországi demokráciával (és amik miatt az Európai Unió is megorrolt az Orbán-kormányra, Barroso még levelet is írt, amire a miniszterelnök eléggé pökhendinek hangzó elutasítással válaszolt ).

Ezért összeláncolták egymást, a szélen álló emberek pedig egy-egy oszlophoz is magukat, hogy ne lehessen autóval behajtani a Parlament parkolójába. Tudósítónk megérkezésekor már javában intézkedtek a rendőrök, igazoltattak, szervezkedtek.

klikk a többi képért!
fotó: Unger András

Az LMP több új törvény visszasságára is fel akarta hívni a figyelmet. Ezek közé tartozik a választójogi törvény, amiben a választókerületek határait szerintük olyan manipulatív módon rajzolták meg, hogy az ellenzéki szavazatok kevesebbet érjenek, mint a kormánypártiak, és a választásból még akkor is a Fidesz kerüljön ki győztesen, ha nem rá szavaznak a legtöbben - írják oldalukon .

Orbán-rendszer épül, és ezek az utolsó építőkockák

Tiltakoznak továbbá a stabilitási törvény ellen, ami bebetonozná az egykulcsos SZJA-t, így a következő kabinetnek is a vitatott Orbán-Matolcsy recept szerint kéne kormányoznia, a jegybanktörvény ellen, ami megszüntetné a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét, és a házszabály ellen is, ami szerintük lehetővé teszi, hogy a parlamenti ellenzéket teljesen elhallgattatva döntsön a kormánytöbbség a ház elé kerülő törvényjavaslatokról.

Szerintük megszavazzák a törvényeket, és ezzel az utolsó építőkockái is helyére kerültek az új Orbán-rendszernek, ami ellen nem tehetnek mást, mint hogy erőszakmentesen ugyan, de konfrontálódnak vele.

fotó: Unger András

Ez talán túl jól is sikerült: a láncos akciónak a rendőrök vetettek véget, miután a képviselők lemondtak mentelmi jogukról, egytől-egyig. Ám míg akadt, aki saját talpán hagyta el a helyszínt, addig többen ellenálltak, egy huszonéves LMP-s ellen pedig komoly karhatalmi erőt kellett bevetni, mert elgurulgatott a földön a bilincs elől (ezt fotóinkon is megmutatjuk).

Korábban megjelent egyébként Gyurcsány Ferenc is, akiért érhető módon nem lelkesedtek az összeláncoltak (

Viszlát, Feri!

- üzenték neki), de az orrunk előtt ő is lemondott a mentelmi jogáról, így szintén előállították. Közben a Jobbikos Gaudi-Nagy Tamás óbégatta hangosan, hogy ő nem így képzelte Gyurcsány lecsukását, majd talált magának egy új célpontot, és kishíján nekiugrott egy nőnek a tömegből, aki szóvá tette a szélsőjobb párt korábbi zsidózós megnyilatkozásait.

Vasi képviselőket is bevittek a rendőrök

Időközben az MSZP-frakció kivonult az ülésről, a jegybanktörvény elleni tiltakozásul, képviselőik közül többen is egy, a tüntetőket elszállító rendőrautó elé álltak, köztük a két Vas megyei szocialista képviselő is. A rendőrök őket is őrizetbe vették, úgy tudjuk, a Gyorskocsi utcába szállították Ipkovich Györgyöt és Nemény Andrást. Az erről készült anyagunkat, mobilfotókkal megtámogatva itt olvashatják.

Hozzászólások (14)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: k*m*ly*n? *gy h*n*p *l*tt 235 *z*r *mb*rt s*k*r*lt *ssz*tr*mb*t*...
Háromszáz megfigyelőt is küldhet Magyarországra a választások miatt az EBESZ
zofa: *z * f*r*g v*l*j**g g*szt*st*l*n b*nd* kb. 2 m*ll** 2x *lt*tt *m...
Itt a hivatalos és végleges verzió: így alakul át a védettségi igazolvány rendszere február 15-től
Macoka: *z m*r m*g*nt *ly*n f*d*sz*s. V*n *gy k*rty* *m* n*m t*rt*lm*zz*...
Itt a hivatalos és végleges verzió: így alakul át a védettségi igazolvány rendszere február 15-től
shopron: *bb*n m* *z *kt**l*s? 30 *v *l*tt s*k*r*lt f*l*j*t*n* k*t h*d*t,...
Riasztó állapotban van Szombathelyen a Kodály Zoltán utcai híd
Independent: N*m *rt*m * f*ny*lg*k*t *z *sz*d* *ll*p*t*v*l k*pcs*l*tb*n. M*g...
Miért csak reggel 9-kor nyit hétvégén a szombathelyi uszoda?