NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Láncos-erővágós december: blokádos akció a Parlament előtt

LMP-s képviselők és aktivisták láncolták össze magukat a Parlament bejáratainál, hogy ne juthassanak be autóval a kormánypárti képviselők.

A Lehet Más A Politika azért szervezte demonstrációját december 23-án délelőtt a Tisztelt Ház egy-egy bejáratához, hogy ezzel tiltakozzanak a Fidesz által elfogadandó - és a kétharmad birtokában gyakorlatilag megszavazásra ítélt - törvények ellen, amik szerintük végérvényesen leszámolnak a magyarországi demokráciával (és amik miatt az Európai Unió is megorrolt az Orbán-kormányra, Barroso még levelet is írt, amire a miniszterelnök eléggé pökhendinek hangzó elutasítással válaszolt ).

Ezért összeláncolták egymást, a szélen álló emberek pedig egy-egy oszlophoz is magukat, hogy ne lehessen autóval behajtani a Parlament parkolójába. Tudósítónk megérkezésekor már javában intézkedtek a rendőrök, igazoltattak, szervezkedtek.

klikk a többi képért!
fotó: Unger András

Az LMP több új törvény visszasságára is fel akarta hívni a figyelmet. Ezek közé tartozik a választójogi törvény, amiben a választókerületek határait szerintük olyan manipulatív módon rajzolták meg, hogy az ellenzéki szavazatok kevesebbet érjenek, mint a kormánypártiak, és a választásból még akkor is a Fidesz kerüljön ki győztesen, ha nem rá szavaznak a legtöbben - írják oldalukon .

Orbán-rendszer épül, és ezek az utolsó építőkockák

Tiltakoznak továbbá a stabilitási törvény ellen, ami bebetonozná az egykulcsos SZJA-t, így a következő kabinetnek is a vitatott Orbán-Matolcsy recept szerint kéne kormányoznia, a jegybanktörvény ellen, ami megszüntetné a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét, és a házszabály ellen is, ami szerintük lehetővé teszi, hogy a parlamenti ellenzéket teljesen elhallgattatva döntsön a kormánytöbbség a ház elé kerülő törvényjavaslatokról.

Szerintük megszavazzák a törvényeket, és ezzel az utolsó építőkockái is helyére kerültek az új Orbán-rendszernek, ami ellen nem tehetnek mást, mint hogy erőszakmentesen ugyan, de konfrontálódnak vele.

fotó: Unger András

Ez talán túl jól is sikerült: a láncos akciónak a rendőrök vetettek véget, miután a képviselők lemondtak mentelmi jogukról, egytől-egyig. Ám míg akadt, aki saját talpán hagyta el a helyszínt, addig többen ellenálltak, egy huszonéves LMP-s ellen pedig komoly karhatalmi erőt kellett bevetni, mert elgurulgatott a földön a bilincs elől (ezt fotóinkon is megmutatjuk).

Korábban megjelent egyébként Gyurcsány Ferenc is, akiért érhető módon nem lelkesedtek az összeláncoltak (

Viszlát, Feri!

- üzenték neki), de az orrunk előtt ő is lemondott a mentelmi jogáról, így szintén előállították. Közben a Jobbikos Gaudi-Nagy Tamás óbégatta hangosan, hogy ő nem így képzelte Gyurcsány lecsukását, majd talált magának egy új célpontot, és kishíján nekiugrott egy nőnek a tömegből, aki szóvá tette a szélsőjobb párt korábbi zsidózós megnyilatkozásait.

Vasi képviselőket is bevittek a rendőrök

Időközben az MSZP-frakció kivonult az ülésről, a jegybanktörvény elleni tiltakozásul, képviselőik közül többen is egy, a tüntetőket elszállító rendőrautó elé álltak, köztük a két Vas megyei szocialista képviselő is. A rendőrök őket is őrizetbe vették, úgy tudjuk, a Gyorskocsi utcába szállították Ipkovich Györgyöt és Nemény Andrást. Az erről készült anyagunkat, mobilfotókkal megtámogatva itt olvashatják.

Hozzászólások (14)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *ssz*s k*r*kp*r *t *ly*n *l h*ny*g*lt j*rj*t*k *s l*s*t*k h*gy s...
Nem takarítják a Külső-Nárai út kerékpárútját - írja olvasónk
miki1950 : *z *lt*l*d l**rt*kk*l m*x. *gy*t*rt*k. V*n*tk*zt*tv* *z *dd*g b...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
elbandi: *h, h*gyd. *m*g m*gv*n n*k*k * c*rk*sz, *dd*g n*ncs b*j. :) m* ...
Ellenzéki előválasztás: még nem tudni, hogyan jelentkezhet, aki szavazni akar
miki1950 : N* b*ntsd, m*rt *g*z*t b*sz*l, m*gh* f*lt*t*l*s m*db*n *s m*ndj*...
Rusvai szerint hamarosan visszatérhet a kötelező maszkviselés
elbandi: v*gy n*m k*n* * f*csk* f*szk*k*t l*v*rn*... :/...
Annyi a szúnyog Győrben, hogy a polgármester a lakosok segítségét kéri