NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

New York-i zongoristával tér vissza a Lamantin Jazz Fesztivál Szombathelyre

Az idén egynapos lesz a rendezvény, három fellépő lesz szombaton a Bartók Teremben.

Brian Charette , a New York-i jazzélet meghatározó figurája lesz az egyik fellépője szombaton, október 2-án az újrainduló Lamantin Jazz Fesztiválnak.

A Lamantin fesztivál 21 éve Szombathely határokon túl is elismert jazz eseménye, az eltelt két évtizedben sok világsztár is fellépett itt, és a hazai jazz nagy alakjai is visszatérő szereplők.

Tavaly viszont elmaradt a fesztivál

2020.03.03. 10:47

Elmarad az idén a szombathelyi Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor

/ kultúra 10 hsz. /
Az idei lett volna a 20. fesztivál. Korábban világsztárok is megfordultak itt.
, és nem a koronavírus-járvány volt az oka ennek, hiszen még a pandémia kitörése előtt bejelentették a szünetet. A fesztivál megszokott időpontja június vége, a nyár elején azonban az idén sem rendezték meg.

Brian Charette
fotó: Forrás: Improvizatív Zeneműhely Egyesület

Tímár Péter főszervező lapunknak azt mondta, a szokásos nyáreleji időpontban anyagi okokból nem rendezték meg a fesztivált, a város idén nem támogatta a rendezvényt. Azóta viszont nyertek az MMA pályázatán annyi pénzt, ami egy egynapos színvonalas program

08.22. 11:37

Októberben újraindul a szombathelyi Lamantin Jazz Fesztivál

/ kultúra /
Az idén egynapos lesz, de a szervezők bíznak a folytatásban.
megvalósításához elegendő.

Egynapos fesztivál

Az idei fesztivál egynapos lesz, október 2-án, szombaton. Helyszín a Bartók Terem, a programban három fellépő van.

A már említett Brian Charette zongoristát most a Modern Art Orchestra kíséri majd. A számos zenei stílusban jártas muzsikus 19 lemezt jelentetett meg és olyan emblematikus személyiségekkel dolgozott együtt, mint Joni Mitchell, Chaka Khan, Paul Simon, John Patitucci vagy Vinnie Colaiuta. Charette emellett a zeneoktatásban is tevékenykedik, illetve olyan folyóiratokban publikál, mint a DownBeat vagy a The New York City Jazz Record.

A Modern Art Orchestra zenei stílusokat áthidaló művészi koncepciója és Brian Charette sokoldalú személyisége izgalmas koncertélményt ígér.

Modern Art Orchestra
fotó: Forrás: Improvizatív Zeneműhely Egyesület

A hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején működő legendás Binder Quartet (Binder Károly, Dresch Mihály, Benkő Róbert, Baló István) az akkori magyar jazz egyik legeredetibb és meghatározó formációja volt.

Binder Károly a zenekar felbomlása után zeneszerzőként és előadóművészként jelentős sikereket ért el: elnyerte a Kaliszi Nemzetközi Zongoraverseny első díját, az Erkel Ferenc-díjat, az 1991-es Év Jazz Lemeze elismerést, a legjobb szólistának járó eMeRTon Díjat, a Magyar Rádió Jazz Versenyének első díját és az Artisjus-életműdíjat.

Nem kevesebb, mint negyvenhat szerzői lemez után ismét zenekart alapított állandó partnerével, Borbély Mihállyal, akivel a Londoni Jazz Fesztiválon kimagasló sikert elérve több lemezt is készített. Számtalan koncert- és fesztiválfellépés után egy filharmóniai turné alkalmával csatlakozott a zenekarhoz a Junior Príma-díjas bőgős, Fonay Tibor, aki számos kimagasló zenei produkció állandó tagja, és szakmailag megkerülhetetlen a hazai jazz és könnyűzenei színtéren.

Binder Quartet
fotó: Forrás: Improvizatív Zeneműhely Egyesület

A quartet idén új dobossal, Hidász Tamással, büszkélkedik, aki szintén számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja, fiatal kora ellenére a máris elismert és foglalkoztatott művész. A zenekar új lemezük, a Blumenseele anyagát tűzte a repertoárra, mely izgalmas és eredeti zenei világba engedik beavatni a hallgatót.

A Bopcorn Quartet vendége Urbán Orsi lesz, aki laza, kötetlen éneklésével tökéletes kiegészítése lesz az együttesnek.

A Bopcorn tagjai az elmúlt majdnem 30 évben számos alkalommal játszottak már együtt session-zenészekként egy-egy hazai vagy nemzetközi produkciót erősítve. Berdisz Tamás végül 2015 márciusában alakította meg hivatalosan is a formációt.

Bopcorn Quartet és Urbán Orsi
fotó: Forrás: Improvizatív Zeneműhely Egyesület

Zenéjük a mainstream swing-jazz stílusába sorolható, mégis megpróbálnak valami újat alkotni, valami olyat, ami csak hozzájuk köthető. 2013 augusztusában a MŰPA New Orleans Swing Fesztiválján együtt játszottak egy amerikai vendégművésszel, John Alreddel, Korb Attilával és Szalóky Bélával, 3 harsona plusz ritmusszekció felállásban. Ezt a produkciót Bert Boeren közreműködésével a Lamantin Jazz Fesztivál közönsége is hallhatta.

A fesztivál délután 18 órakor kezdődik, a belépéshez védettségi igazolványra szükség van.

Jegyek a helyszínen, illetve elővételben a Bartók Terem jegyirodájában 2500 forintos áron kaphatók.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : K*n*k * m*gb*z*s*b*l *s m*ly*n c*lb*l? M*nth* n*m *sm*rn* *z *l...
Egységes ellenzék: Kövér a szolgálatok alkotmányos kötelességének megszegésére buzdított – Távozzon tisztségéből
Sanca: M*r n*gy*n n*gy * b*j!!! *z *ssz*s m*gh*ly*l?Gr*z b*z*rt v*gy m...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
iszek: L*gt*bb * f*l*s*gf*gg*......
Magyarország a „függők” országa
Sanca: N*l*nk * c*v*db*n *lh*nyt*kh*z *zt *s h*zz*v*tt*k *k* m*rc**sb*...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
miki1950 : T*lt*sz b*z*ny ,m*rt *tt *s * f**ll*ns*gn*k *z *ll*nz*k*t j*l*l...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről