NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Rövidesen startol a Lamantin Jazz Fesztivál

Az idén kissé könnyedebb lesz a stílus, hiszen előtérbe kerül a funkys, reggae-s oldal is. Kissé változik a programok beosztása, a hangsúly most a hét második felén lesz.

Az utóbbi években ugyanis a hét elejére tolódtak át a főtéri jazzsátor koncertjei, a hétvége felé pedig a klubhelyszínek domináltak. Most is vasárnap (jún. 19-én) este kezdődik a fesztivál, a szokásos evangélikus templombeli koncerttel, az idén a Jazzation acappella együttessel.

A Hammond orgona mestere…

A hétfő és a kedd a Lamantin Klubé, hétfő este elkezdődik, és gyakorlatilag a fesztivál végéig tart az improvizációs tábor hallgatóinak és tanárainak jam session-ja, magyarul örömzenélése. A tábor ugyanis az idén is működik, éppúgy, mint az elmúlt években, úgy tűnik, a jazzt tanulni és művelni szándékozó fiatalok szemében nem veszített népszerűségéből. Persze, miért is veszített volna, hiszen színvonalában semmit sem romlott, és a tanári kar névsora is impozáns.

Szerdán aztán nyit a főtéri jazzsátor. Azzal, hogy egy nappal későbbre tették a nyitását, a megszokott tematikus estek is csúsznak egyet előre, így szerda este az itt már törzsvendégnek számító Gayer Mátyás Trió és a Dresch Qartet lép fel. Szintén a hagyományok közé tartozik, hogy a főzenekar ezúttal is egy világsztár lesz, az Egyesült Államokból érkezik a Dr. Lonnie Shmith Trio.

Lonnie Shmithről azt tartják, hogy ő a Hammond orgona nagymestere, és zseniális játékával új fejezetet nyitott a műfaj történetében. Ez persze a sajtóanyag szövege, a lényeget úgyis meglátjuk majd szerda este.

Blues és funky

Csütörtökön a szokásos blues nap jön el, de az idén – mint fentebb már céloztunk rá – a funky könnyedségével frissítve a dolgokat. A napot a Ferenczi Raczkajam kezdi, őket a Mediwave nyitónapján

2011.06.03. 00:24

Mediawave: Csillagok háborúja és francia virágének

/ mediawave 2011 /
Eléggé eklektikus – mondom, mire a haver: Éppen ezért fantasztikus. Ferenczi Györggyel és a Rackajam-mel elrajtolt az idei Mediawave.
már hallhattuk. Két amerikai vendég követi a szájharmonika hazai mesterét, elsőként Ben Brestage, aki tulajdonképpen az utcazenei stílust hozza el. Egyedül gitározik, énekel, és lábával hozza hozzá a ritmusképleteket. Néhány évvel ezelőtt az ír Ian Siegaltól láttunk hasonlót, érdekes lesz az összehasonlítás.

A csütörtöki napot egy husszú nevű csapat zárja: Northern Funk & Soul Nights feat. Melvin Davis and Joel Parisien. Nos, ők azok, akik a funky lüktetéséért és a közönség megmozgatásáért lesznek felelősek. Alapvetően ketten vannak, mint a névből is kiderül, erre a turnéra csatlakozott hozzájuk Melvin Davis, a műfaj egyik nagy öregje, Detroitból. Hiába, a nagy autógyárak munkásnegyedei csak kitermelik a maguk ikonjait…

Pénteken vissza a jazzhez, elsőként a Creative Atr Trio lép fel, elég megemlíteni, hogy a zongoristát Vukán Györgynek hívják. Úgy tartják, a lengyel jazz felveszi a versenyt az amerikaiakkal, még akkor is, ha utóbbi földrészen van a műfaj szülőhazája. Erről mi is meggyőződhetünk, hiszen itt lesz a Jacek Namyslowski Quartet, amely harsonásáról kapta a nevét, egyébként tényleg elég jól jegyzik a jazztőzsdén.

A brazil zene diadala…

A pénteki napot a brazil és francia tagokból álló Tania Maria Trio zárja. A brazil énekesnő 36 éve van a pályán (pedig ilyet udvariatlanság írni egy hölgyről), 24 nagylemeze jelent meg, nem csupán énekel, hanem zongorázik is. Azt írják róla, hogy vonzódik ugyan a jazz klasszikus stílusaihoz, de igazi lételeme a brazil choro és a szamba. Érdekesen hangzik, nem szabad kihagyni a koncertet.

Annál inkább sem, hogy ez lesz a Főtér utolsó nagy koncertje, szombaton délután, este az improvizációs tábor zárókoncertje lesz, csendben jegyezzük meg, hogy nem is olyan régen igazi csemegéket tartalmazott ez a nap.

És azt sem, hogy a Lamantin Klubon kívül most is lesznek jam sessions helyszínek, a Cinema Cafe a Savaria moziban, illetve a Belső-Uránia udvar. Itt a hivatalos program előtti napokban, tehát a most következő hétvégén gyűlnek össze örömködni a jazz jövőbeni reménységei.

A Lamantin Jazz Fesztivál részletes programjáért kattintson ide .

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

OhneGetzi: *v*nt* m*x. k*t *lk*l*mm*l *z *gy t*k j* *tl*t sz*r*nt*m. T*rm*...
A kormány egymillió forinttal támogat minden falunapot
OhneGetzi: K* * t*k*m *lv*sg*tj* *zt b*rm*k*r *s? *gy V*kt*r k*p s*kk*l h*...
Mától a Szájer-féle Nemzeti hitvallás szövegét kell kihelyezni a középületekben
miki1950 : P*nt*s*n! * m*gy*r n*p 80%- * *n**p*rt*! *z *rb*n k*sm*sk* *hh*...
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
miki1950 : R*m*l*m, l*tn*kn*k *s k*v*l* v*gy! N*h*gy cs*l*dn*m k*llj*n b*n...
26 választókerületben dőlhet el a jövő évi választás, Szombathely is köztük van
OhneGetzi: J*bb*n t*lj*s*t......
Orvoshiány miatt leállt az Uzsoki Kórház sürgősségi osztálya