NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Ipkovich és Nemény is aláírást gyűjtött

Folytatták a Szent-Györgyi iskola megmentéséért elkezdett aláírásgyűjtést az iskola diákjai. A két országgyűlési képviselő is csatlakozott hozzájuk, mondván, nem hagyják elveszni a város értékeit.

Tegnap délután viharos szélben és csepergő esőben vacogtak a gyerekek

2011.04.04. 19:28

Ne zárják be a Szent-Györgyit! - Aláírásgyűjtés a Fő téren

/ közélet gal. 6 hsz. 2 kapcs. /
A szombathelyi középiskola diákjai a város Fő terén kezdték el akciójukat. Egy óra alatt körülbelül félezer aláírást gyűjtöttek iskolájuk megmentéséért.
, ma viszont kellemes tavaszi hangulatban gyűjtötték az aláírásokat. Egyikőjük el is mondta, hogy a tegnapi sikeren buzdultak fel, és a jó idő miatt hosszabb ideig is maradnak.

A város a térségnek is szolgáltat…

A Főtéren csatlakozott hozzájuk Ipkovich György és Nemény András országgyűlési képviselő, vagyis a volt polgármester, és a korábbi városi képviselő. Neményt gyorsan meggyőzték a lányok, és miután aláírta az aláírásgyűjtő ívet, el is kezdte gyűjteni a szignókat. Kérdésünkre annyit mondott, ha ilyen csinos lányok kérik, nem tud ellenállni. Komolyabban azért hozzátette, nem szabad hagyni, hogy elvesszenek a város értékei.

Ipkovich bővebben kifejtette véleményét. A szombathelyi oktatásban az általános iskolák a szombathelyi gyerekekért vannak, a középiskolákba viszont az egész megyéből járnak a diákok. Felidézte a régen ismert adatot: a középiskolák diákjainak 60 százaléka nem szombathelyi. Vagyis, a város a tágabb térség részére is szolgáltat.

Az oktatásban is versenyhelyzet van, tehát ennek a szolgáltatásnak minél szélesebbnek és színesebbnek kell lennie – mondta - különben máshová mennek a gyerekek. A Szent-Györgyi ráadásul speciális helyzetben van, hiszen ez az iskola vette át a régebben megszűnt Entzbruder egészségügyi szakközépiskola feladatát.

Olcsóbbak a középiskolák…

Ami a kórháztól nem messze működött, a diákok a gyakorlati oktatásra a kórházba jártak, és az iskola lehetőséget adott az egyetemi oktatás gyakorlati részére is. Ipkovich kijelentette, ha a kórház továbbra is meg akarja tartani az egyetemi oktatókórház címet, akkor a városnak szüksége van középfokú és felsőfokú egészségügyi oktatásra. Az itt szerzett tudás ráadásul értékes a munkaerőpiacon, hiszen Burgenland is elismerik a magyar egészségügyi szakembereket.

Felvetjük, hogy az előző városvezetés is bezárt egy iskolát, Ipkovich szerint azt a demográfiai adatok, vagyis a gyermeklétszám csökkenése indokolta. A középfokú oktatásra nincs hatással mindez, a középiskolák távolabbról is csalogathatnak ide diákokat.

Hozzátette, az önkormányzatnak kevesebbe kerülnek a középiskolák, mint az alapfokú oktatás, a gyerekek után járó állami normatíva és a tényleges költségek között itt a legkisebb a különbség. Sőt, vannak olyan iskolák, ahol az állami normatíva fedezi is a költségeket, ezek között főként szakképző intézmények vannak.

Folytatódik az akció, de…

Ipkovich szerint meg kellene oldani, hogy a Szombathelyen tanuló, de nem szombathelyi gyerekek után vagy a küldő önkormányzat, vagy az állam fizessen támogatást, de semmiképpen nem szabad megszüntetni a Szent-Györgyi iskolát. Aztán a volt polgármester is beszállt az aláírásgyűjtésbe.

Úgy tűnik egyébként, az emberek szívesen aláírják a követelést, néhány perc alatt alig voltak, akik visszautasították. Ők azt mondták, nem ismerik az ügyet, ezért nem nyilvánítanak véleményt. A dákok pedig tovább folytatják az akciót.

Mindeközben jönnek a hírek arról, hogy a városvezetés már eldöntötte az iskola bezárását. Abban minden hír egyetértett, hogy az önkormányzat a református egyháznak akarja átadni az épületet. De van, aki szerint egyházi általános iskolát akarnak ott alapítani, van, aki azt mondja, az egyház öregek otthonát működtetne benne.

Kapcsolódó

2011.04.04. 19:28

Ne zárják be a Szent-Györgyit! - Aláírásgyűjtés a Fő téren

/ közélet gal. 6 hsz. 2 kapcs. /
A szombathelyi középiskola diákjai a város Fő terén kezdték el akciójukat. Egy óra alatt körülbelül félezer aláírást gyűjtöttek iskolájuk megmentéséért.

2011.03.31. 01:31

Napirenden maradt a Szent-Györgyi Középiskola bezárása

/ közélet gal. 3 kapcs. /
A szombathelyi középiskolai kollégiumokat viszont nem vonják össze. A strukturális átalakításról még egyeztetnek, az oktatási bizottság további vizsgálódásokra kérte a hivatalt. – Az oktatási bizottság ülésén jártunk.

2011.03.09. 01:44

Iskolabezárások és átszervezések küszöbén Szombathely (Frissítve)

/ közélet 39 hsz. /
Egy kiszivárogtatott tanulmány szerint például két iskolát, a Szent-Györgyit és a Regulyt is bezárnák, és összevonásokkal nagy szakképzőhelyeket hoznának létre. A városháza közleményt adott ki, lássuk a részleteket...

Hozzászólások (9)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *z m*nd *z*rt v*l*s*lt m*g m*rt * S*m* *s *d* j*rt *v*d*b* , b*n...
Napelemek és hőszivattyúk – Megújuló óvodák Szombathelyen
crankitup: N*l*d *s *lm*nt*k *tth*nr*l... ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: K* h*tt* v*ln*. *gy k*nny* l*sz *ls*lly*szt*n* *z *d*f*z*t*k p*n...
Már saját alapítványa is van Várkonyi Andreának
miki1950 : H* n*m b*n*d, k**g*sz*t*n*m. - * t*t*l*t*r**s *ll*m m*gt*r*mt*s...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: * gy*rt* cs*k *z*n v*n, h*gy m*n*l t*bb*t sp*r*lj*n. Pl. * vw k*...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen